Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Pertti Kurikan Nimipäivät pääkuva

Pertti Kurikan Nimipäivät edusti hienosti Suomea Euroviisuissa 2015, finaaliin asti tie ei kulkenut. Bändi perustettiin 2009 kehitysvammaisille palveluja tarjoavan Lyhty ry:n työpajalla. Yhtye on julkaissut useita EP-levyjä ja viimeisimpänä The Best of Greatest Hits -kokoelmalevyn.

Pertti Kurikan Nimipäivät represented Finland in Eurovision Song Contest 2015 but didn't make it through to the final. The band started in 2009 in a workshop for people with learning disabilities. The group has released several EP's and The Best of Greatest Hits compilation album.

Älä suojaudu punkilta!

Pertti Kurikan nimipäivät edustaa Suomen Eurovision laulukilpailuissa Wienissä toukokuussa
Pertti Kurikan nimipäivät edustaa Suomen Eurovision laulukilpailuissa Wienissä toukokuussa Kuva: Tiia Santavirta pertti kurikan nimipäivät

Pertti Kurikan Nimipäivät nähdään Euroviisujen semifinaalissa tiistaina 19. toukokuuta. Kahta päivää aiemmin Radio Suomessa vietetään Punk-iltaa. Se ei ole sattumaa. Punk-kevät haisee ilmassa.

Suomalaisen punkin ja hardcoren vaiheita vuodesta 1985 eteenpäin tutkaileva Valtio vihaa sua -kirja ilmestyi huhtikuussa. Mervi Vuorelan ja Ville Similän kirjan julkaisu osui kaikista keväistä juuri siihen, kun Suomi lähettää Euroviisuihin punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät. Punk tuntuu tosiaan olevan kaikkialla.

Radio Suomessa punk pääsee esiin Punk-illassa sunnuntaina 17. toukokuuta. Kolmelle tunnille jakaantuvan ohjelman toimittavat sekä juontavat Tero Liete ja Holle Holopainen, jotka soittivat punkrockia Yleisradiossa jo 1970- ja -80-lukujen taitteessa. Holopainen muistaa ensikosketuksensa voimaa puhkuvaan punkrockiin erittäin kirkkaasti.

Holle Holopainen: ”Aloitin radiotoimintani Yleisradiossa kesätoimittajana 1978. Samana syksynä tein Heikki Harman virkavapauden ajan Pop eilen tänään -ohjelmaa. Lokakuussa Atte Blom soitti minulle ja tuskaili, kun Ylen pop-ohjelmissa ei soi kotimainen punkrock ja pyysi samalla katsomaan Pohjalla-kiertueen konserttia Koiton saliin Helsingissä. Olin kyllä jollain tavoin tietoinen punkin ulkomaisista esikuvista, Sex Pistolsista ja Ramonesista, mutta punkin lähtökohdat ja musiikin merkitys oli jäänyt vähemmälle huomiolle.

Koiton salissa soittivat Sehr Schnell, Se, Problems? ja Pelle Miljoona 1978. Illan aikana minulle valkeni mistä tässä uudessa, omaehtoisessa musiikissa ja kulttuurissa oli oikein kyse. Lavalta vyöryvä energia ja asenne eivät jättäneet selittelyille sijaa. Vanhaa sananlaskua lainaten: tää on nyt se juttu!

Kuusikymmentäluvun alussa nuoret rautalangan soittajat saivat kokea ylenkatsetta ja suoranaista halveksuntaa musiikkiaan kohtaan. Nyt, kun olin saanut jalansijaa valtakunnan ainoalla radiokanavalla, päätin, että historia ei saa toistaa itseään: Ylen oli otettava punkmusiikki ja uusi kulttuuri tosissaan.

Parhaani yritin.”

Punkin ensipuraisun jälkeen Holopainen joutui toistuvasti törmäyskurssille Yleisradion vanhemman polven radiotyöläisten kanssa. Räävittömäksi koettua räminää ohjelmissaan soittanutta miestä ei hyvällä katsottu, etenkään vakavan musiikin toimituksessa.

”Keväällä 1979 esittelin Ylen vanhassa radiotalossa Eppu Normaalin albumia Maximum Jee & Jee, jolla Eput alkoivat jo ottaa etäisyyttä peruspunkiin. Jostain syystä pop-ohjelmien käyttöön varattu studio ei ollut toiminnassa ja jouduin lähettämään Viikon pop-LP -lähetyksen klassisen musiikkiosaston studiosta. Jätin studion oven auki, jotta saisin hieman eloa 'kalmamusiikin kammioon'.

Siinä vaiheessa kun kaiuttimista alkoi kuulua Eppujen Kuolleet kakarat, alkoi studion ovelle ilmestyä vakavia vakavan musiikin toimittajia, joiden kasvoilta paistoi syvä inho. Toiset heistä kävelivät tarkoituksellisen hitaasti edes takaisin studion ikkunan takana naama norsunvitulla. Lähetyksen loputtua poistuin osastolta terävien tikarikatseiden pommittaessa selkääni.”

Ylen Elävän arkiston koostama Punkin varhaiset vuodet Suomessa sisältää studiossa ja keikoilla taltioituja livepätkiä sekä haastatteluja suomipunkin taaperovuosilta. Aikamiehet-kuoron versio Maukka Perusjätkän Säpinää-kappaleesta on kipeää ajankuvaa ja punk-yhtyeiden haastatteluissa toimittajien vähättelevä asenne tuntuu nyt tarkasteltuna jopa röyhkeältä.

Musiikin teemailta: Punk-ilta
Su 17.5. klo 17.15 Yle Radio Suomi

Eurovision Song Contest 2015: Semifinaali 1
Ti 19.5. klo 22.00 Yle TV2

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Pertti Kurikan Nimipäivät

Parhaat palat meiltä ja maailmalta

COVER-VERSIOITA YMPÄRI MAAILMAN

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

  • 7 väittämää punkista

    Onko kilju hyvää? Mervi Vuorela ja Virpi Kytöaho vastaavat.

    Onko enää kapinaa? Onko kilju hyvää? Antaa asiantuntijoiden Mervi Vuorelan ja Virpi "Hilu" Kytöahon vastata. Keskustelussa selviää ainakin se, että elektroninen musiikki on "järkyttävää paskaa" ja sisustusblogit "sielunvihollisuutta".

  • Punk tyhmyreille: armotonta tykitystä ilman sääntöjä

    Rane Raitsikka selventää punkin pääpiirteet.

    Usein sillä on jotain sanottavaa. Se kuulostaa monesti rouhealta. Yy, kaa, koo, nee ja kitara rääkyy. Mitä punk-musiikki oikein on? Entinen Smack-kitaristi Harri ”Rane Raitsikka" Jäntti selventää tyhmyreille punk-musiikin pääpiirteet.