Hyppää pääsisältöön

Blueskunkku B.B. King kulki kauan ja pitkälle

Suomessa usein vierailleen bluesmuusikko B.B. Kingin tunnetuimmat levytykset syntyivät 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Etenkin Porin Jazzeilla King on ollut tuttu näky vuosien varrella. Hänelle myönnettiin 1995 jopa jazzfestivaalien yhteydessä Porin kunniakansalaisuus. Vuoden 1997 haastattelussa King taas kertasi elämäänsä Missisipin puuvillaplantaaseilta lähtien ja vuonna 1998 hän paljasti miksi aikanaan päätti nimetä kitaransa Lucilleksi.

Jo 1940-luvulla uransa aloittanut King oli noussut 1990-luvulla uuden musiikkisukupolven tietoisuuteen tekemällä yhteistyötä irlantilaisen U2-rock-yhtyeen kanssa.

Yllä nähtävässä vuoden 1995 Himmeli-ohjelman haastattelussa Kingiä haastatteli Heli Nevakare, joka ennakkoluulottomaan tyyliinsä uteli bluesmieheltä tämä suhtautumisesta teknoon ja kyseli kumman bluesmies valitsee tarkemmin, vaimon vaiko kitaran. Kingille myönnettiin samaisena vuonna Porin kunniakansalaisuus ja luovutettiin kaupungin avaimet.


Dr B B King, I presume.― Petteri Väänänen

Kaksi vuotta myöhemmin King vieraili jälleen Suomessa. Tuolloin Petteri Väänänen sai kunnian haastatella 71-vuotiasta kitaristi–laulajaa. King kertasi haastattelussa elämäänsä vuoden 1925 Missisipistä Martin Luther Kingin Yhdysvaltoja vavahduttaneeseen murhaan ja lopulta bluesmiehen omiin vankilakonsertteihin.

Nuoruudessaan King oli halunnut ennen kaikkea gospel-laulajaksi, mutta blues vei lopulta miehen mennessään, koska esiintyjille maksettiin paremmin. Kingin uran tunnetuimmat levytykset syntyivät 1960- ja 1970-lukujen taitteessa: "The Thrill is Gone" (1969), "Ask Me No Questions" (1971) ja "To Know You Is to Love You" (1973).


Olen pitänyt naisista koko ikäni ja edelleenkin rakastan naisia.― B.B. King 1998

Vuonna 1998 B.B. King vieraili jälleen Porin Jazzeilla ja Ajankohtaisen kakkosen Maarit Tastula pääsi haastattelemaan legendaa. Tälläkin kertaa haastattelussa heittäydyttiin miehen perhekuvioihin.

Peräti viidentoista lapsen isä myönsi, ettei hänelle ollut siunautunut onnea vastakkaisen sukupuolen kanssa. Haastattelussa King myös paljasti mitä kirjainyhdistelmä B.B. tarkoitti. Lisäksi kitaristi–laulajaa kertoi miksi ja millaisissa olosuhteissa hän päätti nimetä kitaransa Lucilleksi.

Tarinaan liittyi keikkapaikalla syntynyt tappelu, jonka käänteissä oli syttynyt tulipalo. Kingin onnistui pelastaa oma kitaransa palosta ja myöhemmin hän sai kaksikon tappelun johtuneen naisesta nimeltä Lucille. Vaikka "Blues Boyn" kitarat toki uusiutuivat ja vaihtuivat uran edetessä, risti hän kaikki kitaransa tästä lähtien samannimisiksi.

72-vuotias King totesi vuoteen 1998 mennessä kulkeneensa varsin pitkän matkan puuvillaplantaaseilta konserttilavoille. Peräti viisikymmentä vuotta maailmaa kiertänyt muusikko analysoi kulkemisen olevan hänelle myös eräänlainen pakokeino epämieluisista ja kipeistäkin tilanteista.

B.B. King kuoli toukokuussa 2015 89-vuotiaana. King levytti urallaan 44 albumia ja esiintyi yli 15 000 kertaa. Hän keikkaili vielä 70-vuotiaana jopa 300 konsertin vuositahdissa.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.