Hyppää pääsisältöön

Blueskunkku B.B. King kulki kauan ja pitkälle

Suomessa usein vierailleen bluesmuusikko B.B. Kingin tunnetuimmat levytykset syntyivät 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Etenkin Porin Jazzeilla King on ollut tuttu näky vuosien varrella. Hänelle myönnettiin 1995 jopa jazzfestivaalien yhteydessä Porin kunniakansalaisuus. Vuoden 1997 haastattelussa King taas kertasi elämäänsä Missisipin puuvillaplantaaseilta lähtien ja vuonna 1998 hän paljasti miksi aikanaan päätti nimetä kitaransa Lucilleksi.

Jo 1940-luvulla uransa aloittanut King oli noussut 1990-luvulla uuden musiikkisukupolven tietoisuuteen tekemällä yhteistyötä irlantilaisen U2-rock-yhtyeen kanssa.

Yllä nähtävässä vuoden 1995 Himmeli-ohjelman haastattelussa Kingiä haastatteli Heli Nevakare, joka ennakkoluulottomaan tyyliinsä uteli bluesmieheltä tämä suhtautumisesta teknoon ja kyseli kumman bluesmies valitsee tarkemmin, vaimon vaiko kitaran. Kingille myönnettiin samaisena vuonna Porin kunniakansalaisuus ja luovutettiin kaupungin avaimet.


Dr B B King, I presume.― Petteri Väänänen

Kaksi vuotta myöhemmin King vieraili jälleen Suomessa. Tuolloin Petteri Väänänen sai kunnian haastatella 71-vuotiasta kitaristi–laulajaa. King kertasi haastattelussa elämäänsä vuoden 1925 Missisipistä Martin Luther Kingin Yhdysvaltoja vavahduttaneeseen murhaan ja lopulta bluesmiehen omiin vankilakonsertteihin.

Nuoruudessaan King oli halunnut ennen kaikkea gospel-laulajaksi, mutta blues vei lopulta miehen mennessään, koska esiintyjille maksettiin paremmin. Kingin uran tunnetuimmat levytykset syntyivät 1960- ja 1970-lukujen taitteessa: "The Thrill is Gone" (1969), "Ask Me No Questions" (1971) ja "To Know You Is to Love You" (1973).


Olen pitänyt naisista koko ikäni ja edelleenkin rakastan naisia.― B.B. King 1998

Vuonna 1998 B.B. King vieraili jälleen Porin Jazzeilla ja Ajankohtaisen kakkosen Maarit Tastula pääsi haastattelemaan legendaa. Tälläkin kertaa haastattelussa heittäydyttiin miehen perhekuvioihin.

Peräti viidentoista lapsen isä myönsi, ettei hänelle ollut siunautunut onnea vastakkaisen sukupuolen kanssa. Haastattelussa King myös paljasti mitä kirjainyhdistelmä B.B. tarkoitti. Lisäksi kitaristi–laulajaa kertoi miksi ja millaisissa olosuhteissa hän päätti nimetä kitaransa Lucilleksi.

Tarinaan liittyi keikkapaikalla syntynyt tappelu, jonka käänteissä oli syttynyt tulipalo. Kingin onnistui pelastaa oma kitaransa palosta ja myöhemmin hän sai kaksikon tappelun johtuneen naisesta nimeltä Lucille. Vaikka "Blues Boyn" kitarat toki uusiutuivat ja vaihtuivat uran edetessä, risti hän kaikki kitaransa tästä lähtien samannimisiksi.

72-vuotias King totesi vuoteen 1998 mennessä kulkeneensa varsin pitkän matkan puuvillaplantaaseilta konserttilavoille. Peräti viisikymmentä vuotta maailmaa kiertänyt muusikko analysoi kulkemisen olevan hänelle myös eräänlainen pakokeino epämieluisista ja kipeistäkin tilanteista.

B.B. King kuoli toukokuussa 2015 89-vuotiaana. King levytti urallaan 44 albumia ja esiintyi yli 15 000 kertaa. Hän keikkaili vielä 70-vuotiaana jopa 300 konsertin vuositahdissa.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto