Hyppää pääsisältöön

RSO juhlii 80-vuotiasta Aulis Sallista

RSO:n intendentti Aulis Sallinen pianon ääressä.
RSO:n intendentti Aulis Sallinen pianon ääressä. Kuva: Ruth Träskman / YLE aulis sallinen

RSO päättää kevätkautensa 22.5. säveltäjä Aulis Sallisen 80-vuotissyntymäpäivän juhlakonserttiin. Konsertin ohjelmassa on syntymäpäiväsankarin kuoro-orkesteriteos Elämän ja kuoleman lauluja sekä Beethovenin ensimmäinen sinfonia. Konsertin johtaa Hannu Lintu ja solisteina laulavat Johanna Rusanen-Kartano sekä Ville Rusanen. Kuoro on Tapani Länsiön valmentama Musiikkitalon kuoro. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot soittavat Mozartin kvinteton pianolle ja puhaltimille.

Aulis Sallisen sävellysura käynnistyi 1949 itseopiskelun kautta ja muodolliset sävellysopinnot alkoivat Aarre Merikannon johdolla vuonna 1955. Työ jatkui Joonas Kokkosen johdolla ja sävellysdiplomin Sallinen sai valmiiksi 1960. Kokopäiväinen musiikkityö alkoi vuonna 1960 Radion sinfoniaorkesterin intendenttinä. Yhdeksän vuoden pesti oli Sallisen ”yliopisto”, tilaisuus tutustua aikakauden johtaviin säveltäjiin, solisteihin ja Paavo Berglundin kehitystyöhön RSO:n kanssa.
Ratsumiehestä (1974) alkaen Sallinen on profiloitunut oopperasäveltäjäksi. Oopperoiden sivussa hän sävelsi myös muita vokaaliteoksia. Helsingin kaupunginorkesterin tilauksesta syntyneitä Elämän ja kuoleman lauluja (1995) voi luonnehtia Sallisen sielunmessuksi ja Sallinen omistaakin teoksensa ”kaikille Kuolleilleni, joiden muisto ja voima viipyy rajan tällä puolen.”

Johanna Rusanen-Kartano on tullut tutuksi kotimaisten oopperoiden vahvojen naisroolien tulkitsijana. Hän on laulanut Joonas Kokkosen Viimeisten Kiusausten Riitan roolia sekä esiintynyt Aulis Sallisen Ratsumiehessä ja Tauno Pylkkäsen pienoisoopperassa Sudenmorsian. Johanna Rusanen-Kartano on esiintynyt runsaasti orkesteri- ja oratoriosolistina sekä laulanut lied-konsertteja mm. Lontoon arvostetussa Wigmore Hall’ssa sekä useiden muiden Euroopan maiden lisäksi myös Japanissa, Chilessä, Yhdysvalloissa ja Pohjois-Koreassa.

Ville Rusanen voitti Lappeenrannan laulukilpailujen miestensarjan 2004. Kansainvälistä uraa luova Rusanen on viime vuosina esiintynyt mm. Hollannin ja Skotlannin oopperoissa, Lontoossa BBC Proms -festivaalilla, Ranskassa Orchestre National Bordeaux -orkesterin solistina ja Belgiassa Liègen filharmonikkojen solistina. Suomen Kansallisoopperassa Rusasen rooleihin ovat kuuluneet mm. Rossinin Sevillan parturin Figaro, Mozartin Taikahuilun Papageno, Madetojan Pohjalaisia-oopperan Jussi ja Rautavaaran Aleksis Kivi -oopperan nuori Aleksis. Lisäksi hän on esiintynyt mm. Veli-Matti Puumalan Anna-Liisa -oopperan kantaesityksessä 2008 sekä RSO:n solistina Esa-Pekka Salosen johdolla.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Pe 22.5. klo 19
PERJANTAISARJA 14
AULIS SALLINEN 80 VUOTTA

Hannu Lintu, kapellimestari
Johanna Rusanen-Kartano, sopraano
Ville Rusanen, baritoni
Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö
Beethoven: Sinfonia nro 1
Sallinen: Elämän ja kuoleman lauluja
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Jouko Laivuori, piano, Jorma Valjakka, oboe, Christoffer Sundqvist, klarinetti, Otto Virtanen, fagotti, József Hárs, käyrätorvi
Mozart: Kvintetto pianolle ja puhaltimille KV 452 Es-duuri
Liput: 8–32,50 €

  • Lionel Bringuier johtaa RSO:n konsertin Alain Altinoglun tilalta 31.1.

    Konsertin ohjelma ei muutu.

    Alain Altinoglu on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa 31.1. ja hänen tilallaan orkesteria johtaa Lionel Bringuier. Konsertin ohjelma ei muutu - ohjelmassa on Dutilleux'n Métaboles, Tshaikovskin viulukonsertto sekä sarja baletista Tulilintu. Viulukonserton solistina esiintyy Augustin Hadelich.

  • ”Päästäänkö huomenna uudestaan?”

    Soitinsatu tutustuttaa sinfoniaorkesteriin.

    RSO:n ja Musiikki- ja kulttuurikeskus VERSOn yhteistyönä syntyneet Piilometsän soitinsatu -esitykset varataan loppuun tyypillisesti minuuteissa ja yhteensä ne ovat tavoittaneet kymmenvuotisen yhteistyön aikana jo 20 000 lasta.