Hyppää pääsisältöön

Selkärangan suloisuudelle tarjoaa Hallén orkesteri

Hallé - Ralph Vaughan Williams
Hallé - Ralph Vaughan Williams uudet levyt
Brittisäveltäjä Ralph Vaughan Williams on etenkin meillä Suomessa jäänyt pahasti varjoon, eikä hänen teoksistaan tunneta kuin korkeintaan Ampiaiset-alkusoitto. Syitä tähän voi vain arvata, mutta Vaughan Williamsin vahva kansallinen leima luultavasti hidastaa hänen musiikkinsa matkustamista valtiorajoista vapaana.

Ennustan Vaughan Willamsille kuitenkin hyviä aikoja, sillä kuunnellessani hänen musiikkiaan nyt vuonna 2015, vaikuttaa se miltei modernilta, kiitos nykysäveltäjien pehmenemisen ja saksalaisen sarjallisuuden ihannoinnin lopullisen murtumisen.

Manchesteriläisen Hallén orkesterin uudelle levylle on valikoitunut säveltäjältä hempeä kokonaisuus. Fantasia Thomas Tallisin teemasta sekä Viisi muunnelmaa balladista Rikas mies ja Lasarus kuulostavat ensi alkuun selkärangattomalta elokuvamusiikilta, mutta pehmeiden orkesterisävyjen karistaessa kyynisyyden pinnasta, on Vaughan Williamsin huomaan helppo heittäytyä.

Pastoraalisinfoniassaan Vaughan Williams pakottaa kuulijansa aivan omituisen makeaan pastellivärien mössöön, ja siihen Hallén orkesteri tarjoaa yhtälailla sokeroidun kuorrutuksen. Mutta sekin on vain pintaa. Viimeistään sopraano Sarah Foxin aloittaessa vibratoa säästämättömän aariansa sinfonian finaaliosassa käy ilmi, että tämä pastoraalisinfonia ei kerro peltomaisemista ja paimenista. Musiikissa on nimittäin synkkä pohjavire, jonka aistii tulkinnasta ja musiikista vaikkei tietäisikään Vaughan Williamsin tehneen sinfoniaansa ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden ystäviensä muistolle.

Hallén orkesteri on kautta levyn erinomaisessa vedossa. Orkesteri humisee yksikkönä, kiinteänä muusikkojen massana, mutta soolojen ja polyfonisen erottelun koittaessa äänet lohkeilevat omikseen pitäen telepaattisen yhteyden kadottamatta kokonaissoinnin kauneutta.

(Ralph Vaughn Williams: Fantasia on a theme of Tallis, Pastoral Symphony, Five Variants of Dives and Lazaraus, Overture “The Wasps”. Sarah Fox -soprano, Hallé Orchestra - Sir Mark Elder. CD HLL 7540)

Kuuntele Uudet levyt 15.5.2015. Toimittajana Jaani Länsiö.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.