Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

5 kotimaista opetuspeliä lapsille

Lapset pelaavat Ipadilla
Lapset pelaavat Ipadilla Kuva: Niko Antin / Yle iPad,peli

Lapset ovat uskomattomia oppimaan uusia asioita, mutta aina ei vain huvita. Erilaisten taitojen opetteluun voi hakea vaihtelua mobiilipeleistä, jotka on suunniteltu nimenomaan lapsen opettamiseen. Tarjontaa löytyy, oli kyse sitten sävelistä, väreistä, kirjaimista tai numeroista. .

Nuottiniitty

nuottiniitty-sovellus
Sormilla maalaaminen ja soittaminen on mukavaa nuottiniitty-sovellus Kuva: Yle oppiminen

Nuottiniitty on perheen pienimmille tarkoitettu sovellus, jossa leikitään väreillä ja sävelillä. Leikkimällä lapsi oppii, miten melodiat syntyvät yksittäisistä sävelistä. Nuottiniitylle voi säveltää maalaamalla oman kappaleen ja kastella siemeniä, jolloin syntyy soiva kukkaorkesteri.

Alle viisivuotiaille tarkoitetulla sovelluksella on helppo ottaa myös ensiaskeleita kosketusnäyttöjen maailmaan, sillä lapsi voi rauhassa tutkia sovellusta. Virheitä ei voi tehdä, eikä tarvitse ottaa paineita pisteiden keräämisestä. Mainoksia tai sovelluksen sisäisiä ostoja ei ole.

Viisivuotias testajaamme, vaikka olikin jo "vanha", tuntui nauttivan sormilla maalaamisesta ja sävelien näppäilystä. Ehkä Nuottiniityssä viehättää juuri se, ettei siinä voi tehdä väärin tai tarvitse seurata mitään tiettyä polkua. Nuottiniitty on kuitenkin hyvin yksinkertainen ja parhaiten se soveltuu pienille lapsille.

Nuottiniitty on Ylen BUU-klubbenin ja Pikku Kakkosen julkaisema sovellus, mutta se on kotimaisen Kapu Toysin käsialaa. Sama yhtiö on tehnyt perheen pienimmille myös hauskan Kapun metsä -sovelluksen.

Ilmainen Nuottiniitty on ladattavissa iOS:lle ja Androidille.

Ekapeli alku

Lapsi pelaa ekapeli-sovellusta.
Opettelu pelihahmojen kanssa tuntuu lapsesta mukavammalle Lapsi pelaa ekapeli-sovellusta. Kuva: Yle/Niko Antin ekapeli

Kotimainen Ekapeli alku on tarkoitettu kirjain-äänne-yhteyksien harjoitteluun esikouluikäisille ja tietysti muillekin harjoitusta kaipaaville. Pelissä sukelletaan meren alle, roikutaan taivaalla ilmapalloilla, seurataan sammakon touhuja ja katsellaan tähtiä - tämä kaikki samaan aikaan kun opetellaan lukutaidon alkeita.

Erityistä apua Ekapelistä on lapsille, joille lukemaan oppiminen tuntuu haastavalta ja jotka tarvitsevat lisäharjoitusta. Peliin on kuulemma haettu oppia Jyväskylän yliopiston lapsen kielen kehitystä selvittäneistä tutkimuksista.

Pelillisyyttä tukevat kentistä palkinnoksi saatavat kolikot, joilla voi ostaa pelihahmolle tavaroita ja peliä helpottavia kortteja. Nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan tunnu yhtä tyrkytetyiltä kuin monissa ulkomaisissa kaupallisissa peleissä.

Kahdeksanvuotias pelitestaajamme tuntui mieltyvän juuri Ekapelin pelihahmoihin, joista voi valita mieleisensä, ja että opettele tapahtuu nimenomaan niiden kautta. Ne lisäävät pelillisyyttä ja vähentävät tuntua opettelusta. Ekapeli tuntui olevan riittävän helppo oppia, vaikka peliin sisältyykin monenmoista tekemistä. Kakkosluokkalainen ei myöskään kaan tylsistynyt, vaikka peli onkin suunnattu hieman nuoremmille.

Ekapeliin on tulossa myöhemmin myös tavu- ja sanatason harjoituksia, joten uutta opeteltavaa on päivitysten myötä luvassa.

Ilmainen Ekapeli alku on ladattavissa sovelluksena iOS:lle, Androidille, Windowsille ja Macille.

Smartkid Maths

smartkid maths
Hiiri on opetteluhommissa ja tehtävänäsi on auttaa sitä smartkid maths smartkid maths

Hölmöstä nimestään huolimatta Smartkid Maths on kotimaisen SkillPixelsin tekemä, suomenkielinen ja ihan varteenotettava opetuspeli nuorille lapsille. Pelissä on tarkoituksena opettaa hiirihahmoa haastamaan ja voittamaan matematiikan taidoillaan kissat.

Jos kissa voittaa, täytyy hiiren palata “luokkahuoneeseen” oppimaan lisää, muutoin hiiri voi jatkaa seuraaviin haasteisiin. Taustalla on ajatus siitä, että lapsi opettaa mieluummin värikästä piirroshahmoa, kuin oppii itsekseen. Mikä tuntuu pitävän kyllä paikkansa. Esikoulussa ollaan leikkipuistossa, ykkös- ja kakkosluokilla seikkaillaan maailman ympäri.

Pienimmät voivat harjoitella numeroita, perusmuotoja ja yksinkertaisempaa laskemista. Hieman vanhemmat voivat harjoitella vaikkapa kellonaikoja, yksiköitä ja lukusuoria, kun taas varttuneimmat pääsevät ratkomaan geometriaa ja jakolaskujakin. Pelaajien suunniteltu ikäjakaumakin on suuri: aina 4-8 vuotta. Jos oman lapsen tietotaitoa ei osaa arvioida, ei hätää. Peli on rakennettu niin, että se vaikeutuu asteittain, joten motivaatio pysyy pelaamisessa korkealla.

Smartkid Mathsissa on jopa 100 tasoa, jotka kattavat suomalaisen esikoulun ja ala-asteen ykkös- ja kakkosluokkien oppisisällöt. Peliä voi siis käyttää vaikka esikoululaisen preppaamiseen koulumaailmaa varten tai jo koulutaipaleensa aloittaneen harjaannuttamiseen.

Peli on rakennettu niin, että se vaikeutuu asteittain, joten motivaatio pysyy pelaamisessa korkealla.

Peliä kokeillut kakkosluokkalainen tyttö tuntui kiinnostuvan pelistä, koska hiirihahmot herättivät kiinnostusta. Ajoittain Smartkid Mathsin käyttöliittymä tuntui hieman sekavalle, eikä koululainen oikein tiennyt mitä kuvaketta seuraavaksi painaa. Musiikki oli myös ajoittain liian kovaa päälle puskevaa ja nopeaa, mutta sen saa halutessa myös pois päältä.

Smartkid Maths maksaa Windows Phonella 3,49e ja iOS:llä 4,99e. iOS:lle on tarjolla myös ilmainen versio kokeilua varten.

10monkeys Kertotaulu

10monkeys
Tehtävät näkyvät hyvin selvästi 10monkeysissa 10monkeys 10monkeys

10monkeys on helsinkiläinen firma, joka on erikoistunut online-oppimiseen, tarkemmin sanottuna vielä matematiikkaan. 10monkeys Kertotaulu opettaa nimensä mukaisesti kertolaskutaitoja kouluikäisille

Moni muistaa, miten kertotaulu opeteltiin vain laskuja pänttäämällä ja ulkoa opettelemalla. Nykykoululainen pääsee ainakin jossain määrin tylsästä pänttäämisestä hyödyntämällä tämänkaltaisia sovelluksia, joissa opettelusta tehdään hauskaa ja motivoivaa.

10monkeys Kertotaulussa päähenkilö Bon kymmenen apinaystävää on pulassa ja pelaajan pitää vapauttaa ansaan jääneitä apinoita. Samalla kerrataan kertotaulut kahdesta kymmeneen sekä harjoitellaan lopuksi avointa kertotaulua.

Kertotaulusovelluksen käyttöliittymä on sopivan helppo koululaiselle, ja äänet ja interaktiivisuus lisäävät intoa pelata. 10monkeysissa nopeus on valttia, sillä aika juoksee tyhjiin, mikäli miettii asioita liian pitkään. Ainakin aluksi tämä tuntui hermostuttavan testipelaajaamme.

Kun kaikki apinat on vapautettu, saattavat kansainväliset ranking-listat antaa lisäintoa ainakin riittävän kilpailuhenkiselle koululaiselle.

10monkeys Kertotaulu maksaa iOS:llä 2,99e ja Androidilla se on ilmainen.

Lolan ABC-juhlat

lolaabc
Lola ABC:n värikäs maailma on kaunista katseltavaa lolaabc lolaabc

Kotimainen Beiz-yritys on tehnyt Lola-pandan seikkailuille perustuvia opetuspelejä jo pitkään. Lolan ABC-juhlat liittyy nimensä mukaisesti äidinkielen opetteluun. Se on tarkoitettu 3-6-vuotiaille ja osaa mukautua lapsen osaamistasoon. Suomenkielinen selostus ohjaa pienemmätkin lapset graafisesti värikkään ja iloisen pelin läpi.

Lolan ABC-juhlat alkaa vokaalien tunnistus- ja kirjoitustehtävistä. Kun lapsi vähitellen oppii nämä, siirtyy peli konsonantteihin ja lopulta sanojen oppimiseen. Oman lapsen kehitystä voi seurata sisäänrakennetun kehityksen seurannan avulla. Pikkulapsi tosin saattaa nähdä pelin vain juhlatilan koristelemisena, ilmapallojen puhaltamisena tai jäätelöannosten tekemisenä - mikä tietysti helpottaa oppimista.

Plussaa on se, että pelin voi lunastaa kertaostoksella. Näin pikkulapsille tarkoitetussa pelissä ei ole ulkopuolisia mainoksia tai sovelluksen sisäisiä ostoja. Android-versiossa voi hyödyntää useita käyttäjätilejä, jolloin kaikki perheen lapset voivat pelata omalla taitotasollaan.

Lolan ABC-juhlat on tarjolla iOS:lle hintaan 4,99e ja Androidille hintaan 4,49e.

8.12.2015: Lisätty asiasana.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.