Hyppää pääsisältöön

Apinoiden saari

Kuva apinoiden saarelta
Kuva apinoiden saarelta apinoiden saari

Karibianmerellä on apinoiden saari, jolla on meneillään lähes 80 vuotta kestänyt koe.

Vuonna 1938 viisisataa apinaa laivattiin Intiasta maailman toiselle laidalle, asumattomalle Karibianmeren saarelle, jonne ne jätettiin asumaan omillaan. Miten apinat ovat järjestäytyneet sosiaalisesti?

Laumasotia, syrjintää, vallankäyttöä – ja äidinrakkautta, solidaarisuutta ja sosiaalisten normien kunnioittamista. Apinasaari täyttää kaikki yhteiskunnan tunnusmerkit.

Dokumentissa kolme tutkijaa – psykologi, geneetikko ja evoluutiobiologi – tutkivat Karibian saaren kädellisiä ja etsivät oppeja, jotka voisivat soveltua myös ihmiskunnan historian ymmärtämiseen. Antaisivatko apinat meille avaimet rauhanomaisempaan ja epäitsekkäämpään elämään?

  • (Primates des Caraïbes), Ranska Tuotanto Mosaïque films/ARTE

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa