Hyppää pääsisältöön

Kanye Westin esitys sensuroitiin - taustalla tahallinen provokaatio ja kulttuurinen kannanotto?

Kanye West sotii valkopestyä valtavirtamusiikkia vastaan. Valtavirta vastaa sensuurilla.

Billboard Music Awards sensuroi Kanyen esityksestä sopimattomia sanoja pois lähes minuutin verran. // Kuva: Tomi Mikola

Amerikkalainen sensuuri iski kyntensä Kanye Westiin. Billboard Music Awardsissa esiintyneen artistin esiintymisestä sensuroitiin sopimattomia sanoja pois lähes minuutti, kertoo Rumba.

West esitti tilaisuudessa kappaleed All Day ja Black Skinhead, joissa molemmissa viljellään n-sanaa kohtuullisen tiuhaan tahtiin. Niinpä sensuurinappia näppäiltiin varsin taajaan.

Tosin, kun kyseessä on Kanye West, ei mistään voi olla täysin varma. New Musical Express -lehden toimittaja kirjoittaakin, ettei elämässä ole mitään muuta varmaa kuin verot ja se, että Kanye West varastaa huomion juhlatilaisuuksissa. Toimittaja Al Hornerin mukaan kyseessä oli Kanyelle tyypillinen tahallinen provokaatio.

Brit Awardeissa Kanye marssitti lavalle 16 tummaihoista esiintyjää protestoidakseen valtavirtamusiikin valkopesua vastaan. Viimeisen viiden vuoden aikana Brit Awardsien lavalla on nähty vain 16 tummaihoista esiintyjää. Macklemore puolestaan on voittanut enemmän Grammy-palkintoja kuin vaikkapa Tupac, Snoop Dogg ja Public Enemy.

Billboard Music Awarsien tapauksessa saattaa olla kyse samankaltaisesta tempauksesta.