Hyppää pääsisältöön

Pakolaisia on enemmän kuin koskaan – "Sodat vaikuttavat siviileihin enemmän kuin ennen"

Valtaosa EU-alueelle pyrkivistä pakolaisista matkustaa Välimeren yli laivoilla tai lautoilla, jotka eivät ole merikelpoisia.

Kaisa Väkiparran mukaan Suomen tulisi ottaa vastaan nykyistä enemmän pakolaisia. // Kuva: YleX

Viime aikoina on jouduttu lukemaan useita uutisia Välimeren yli heikkokuntoisilla laivoilla tai lautoilla pyrkineistä pakolaisista. Osa on päässyt Eurooppaan, mutta monet eivät.

Välimeren ylittäminen on pakolaisille lähes ainoa mahdollinen keino päästä Eurooppaan, Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta kertoo YleX Etusivun haastattelussa.

- EU on saanut aika tehokkaasti suljettua kaikki
maa- ja muut vesirajat, Väkiparta sanoo.

Pakolaisten määrä on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan. Väkiparran mukaan heitä on noin 51 miljoonaa. Kesäkuun laskelmissa lukema kasvanee.

Pakolaisten suuri määrä tuntuu erikoiselta siinä mielessä, että maailmassa eletään tällä hetkellä verrattain rauhallista aikaa. Vaikka sotia on, niitä on vähemmän kuin yleensä.

- Ehkä sodankäynnin luonne on muuttunut: enää ei sodita
rintamalla. Näin ollen sodat vaikuttavat siviileihin enemmän kuin ennen ja ihmiset joutuvat
sen vuoksi pakenemaan, Väkiparta sanoo.

"EU on ajanut ihmiset siihen, että he joutuvat käyttämään laittomia keinoja päästäkseen tänne."― Kaisa Väkiparta, Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö

Pakolaisia kutsutaan usein laittomiksi siirtolaisiksi. Väkiparran mukaan termiä ei tulisi edes käyttää. Termin syntyminen on hänen mielestään EU:n pakolaispolitiikan syytä.

- EU on ajanut ihmiset siihen, että he joutuvat käyttämään
laittomia keinoja päästäkseen tänne, Väkiparta kertoo.

EU:n jäsenvaltioiden on otettava turvapaikan hakija vastaan, jos tämän todetaan olevan esimerkiksi vainon tai uskonnon vuoksi suojelun tarpeessa. Tällä hetkellä Saksa ja Ruotsi ottavat vastaan yli puolet EU-maiden turvapaikanhakijoista.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ehdotti viime viikolla EU-maille pakolaiskiintöitä, jotka riippuvat muun muassa maan väkiluvusta. Tarkoituksena on tasata Etelä-Euroopan painetta turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi.

Suomen uusi hallitus on Junckerin ehdotusta vastaan, eika halua turvapaikanhakijoiden EU:n sisäisiä siirtoja pakollisiksi unionin jäsenmaille.

Kuuntele Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparran haastattelu alta.