Hyppää pääsisältöön

Supersankarit

Hulk (Lou Ferrigno)
Hulk (Lou Ferrigno) Hulk (Lou Ferrigno) Kuva: Everett Collection supersankarit

Supersankarit ovat oleellinen osa USA:n populaarikulttuuria. He ovat viihdyttäneet ensin sarjakuvissa ja myöhemmin elokuvissa. Dokumenttisarja tarkastelee supersankarihahmojen historiaa, tarinoita ja vaikutusta yhyeiskunnassa laajemminkin. Äänessä tutkijat, piirtäjät, näyttelijät ja sarjisfanit. Juontajana Liev Schreiber.

Osa 1. Totuus, oikeus ja amerikkalainen elämäntapa. Suuren laman aikana syntyi kymmeniä supersankareita, joiden saavuttama suosio toi elannon uudelle sarjakuvataitelijoiden sukupolvelle. Pian toisessa maailmansodassa tarvittiin tähtilipun väreihin pukeutuneita seikkailijoita edustamaan Amerikan taistelutahtoa niin etulinjassa kuin kotirintamalla. Myöhemmin 1950-luvulla myös supersankarit joutuivat moralistisen ja vanhoillisen valtiovallan tarkkailuun. Teräsmiehen ja muiden seikkailut televisiossa nostivat kuitenkin sarjakuvat uuteen nousukauteen.

Osa 2. Suuri voima tuo suuren vastuun. 60-luvulla Marvel Comicsin lehtien sivuilla syntyi uudenlainen supersankarin tyyppi, joka oli saanut innoituksensa atomiaikakaudesta ja avaruusmatkailusta. Hämähäkkimies, Hulk ja monet muut kohtaavat elämässään ongelmia, joihin myös aikuinen lukija voi samastua. Sarjakuvalehtien sivuille alkoi ilmestyä myös mustia hahmoja. Sarjakuvasankarit vaikuttivat myös aikakauden pop-taiteeseen.

Osa 3. Kuka tahansa voi olla sankari. Supersankareista on tullut kaikkien medioiden ja kaikkien yleisöiden suosikkeja. 80-luvulla Lepakkomiehestä tehtiin tummasävyisempi yön ritari, ja Vartijat-sarjakuvaromaani toi genreen muun muassa poliittisia tasoja ja uutta uskottavuutta. 2000-luvulla supersankarit ovat vallanneet yhä enemmän alaa populaarikulttuurissa, niin elokuvissa kuin videopeleissä.

  • Supersankarit (Superheroes: A Never Ending Battle), Britannia 2013. Tuotanto PBS
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa