Hyppää pääsisältöön

Uhkana puutiaiset

Puutiainen
Puutiainen uhkana puutiaiset

Puutiaisten levittämä borrelioosi aiheuttaa kasvohermohalvauksia, lihaskipuja ja aivokalvontulehduksia. Tauti leviää maailmalla hälyttävää vauhtia, sen toteaminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Puutiaisten levittämä borrelioosi eli Lymen tauti oli vielä sukupolvi sitten melkein tuntematon. Nyt se on Suomessakin tunnetuimpia ja pelätyimpiä tartuntatauteja. Tauti myös yleistyy eri puolilla maailmaa.

Borrelioosi on bakteeri-infektio, joka aiheuttaa mitä monenlaisimpia oireita nivelkivuista kasvojen halvaantumiseen. Pahinta on, jos tauti jää diagnosoimatta ajoissa, niin kuin usein käy. Punkin puremaa voi olla vaikea havaita, eivätkä tyypilliset ensioireet esiinny kaikilla.

Borrelioosi on myös kiistelty sairaus. Yleisesti tiedetään, että monilla potilailla vaikeitakin oireita voi esiintyä kauan tartunnan, diagnoosin ja antibioottikuurin jälkeen. Kiistanalaista on, mistä oireiden jatkumisessa on kysymys ja miten niitä pitäisi hoitaa. Tutkijat ovat jakautuneet kahteen leiriin. Mitä tämä merkitsee potilaan kannalta?

  • (Maladie de Lyme, quand les tiques attaquent!), Ranska 2014. Tuotanto France Télévisions
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa