Hyppää pääsisältöön

Hämmästy maailmasta: Muut haluavat aina samaa kuin minä

Hämmästy maailmasta räjähdys
Hämmästy maailmasta räjähdys Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta räjähdys

Mitä enemmän tahdomme jotakin, sitä hanakammin ajattelemme, että muutkin ovat juuri saman päämäärän perässä. Näin olemme taipuvaisia ajattelemaan.

Heijastamme omaa haluamme muihin, todetaan ainakin sosiaalipsykologian alan tutkimuksessa.

Tutkijat kysyivät elokuvateatteriin menijöiltä, junaa odottavilta ja ruokakaupassa kävijöiltä, mihin he ajattelivat muiden ihmisten pyrkivän: haluavatko mennä samaan näytökseen, kulkea samaan suuntaan tai ostaa kaupasta täsmälleen samoja tuotteita.

Maalissa. Täysosuma
Kaikkien tahto? Maalissa. Täysosuma Kuva: Yle/ Albumi Ky. täysosuma

Kävi ilmi, että mitä enemmän ihminen halusi saavuttaa tavoitteensa, sitä herkemmin hän arveli muiden ajattelevan samalla tavalla; toisten epäiltiin jonottavan juuri samaan elokuvaan, jahtaavan kaupasta samoja asioita tai matkustavan samaan suuntaan.

Kiinnostavaa tutkijoista oli myös havaita, miten ihmiset, jotka jo olivat hankkineet haluamansa ostoksen, eivät taas arvelleet muiden olevan kovin kiinnostuneita juuri kyseisestä tuotteesta.

Alamme siis kilpailla mielessämme muiden kanssa, kun haluamme kiivaasti jotakin – ja nimenomaan siinä tapauksessa, kun päämäärä on vielä saavuttamatta, tutkijat esittävät julkaisussa European Journal of Social Psychology.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Kommentit
 • Venus on kuuma, hapokas ja tuulinen – Kuinka siellä voisi olla elämää?

  Venuksen paksu pilvipeitto kätkee alleen isoja yllätyksiä.

  Jos etsit hyvää lomakohdetta, ei Venus ole varmasti listalla ensimmäisenä. Silti siellä saattaa olla elämää, kuten tuore havainto sen pilvistä kertoo. Ainoa keino todistaa arvelut Venuksen kaasukehässä leijuvista mikrobeista on mennä katsomaan paikan päälle. Tehtävä tulee olemaan hyvin kiinnostava ja opettaa meille varmasti paljon pilviplaneetasta. Tämä siitä tiedetään nyt.

 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua