Hyppää pääsisältöön

Kysely: Näin paljon kohtuukäyttäjä voi suomalaisten mielestä juoda kerralla

Vain neljäsosa Ehyt ry:n teettämän alkoholikyselyn vastaajista oli sitä mieltä, että kohtuukäyttäjä voi juoda kerralla enemmän kuin neljä annosta alkoholia.

Valtaosan mielestä kohtuukäytön raja menee neljässä alkoholiannoksessa. // Kuva: EPA / MICHEL KRAKOWSKI

Suurin osa suomalaisista vetää alkoholin kohtuukäytön rajan melko matalalle – joko kahteen tai neljään annokseen kerralla, selviää Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt-järjestön teettämästä kyselytutkimuksesta. Tutkimuksesta uutisoi Yle Uutiset.

Noin kolmannes (34 %) kyselyyn vastanneista katsoi, että kohtuukäyttäjä voi nauttia kerralla vain 1–2 alkoholiannosta. Noin kolmanneksen (33 %) mukaan kohtuukäyttöä on 3–4 annoksen juominen kerralla.

Vastaajista viidennes (19 %) mielsi 5–7 annoksen nauttimisen kerralla kohtuukäytöksi. Viisi prosenttia oli sitä mieltä, että kohtuukäyttäjä voi juoda 8–10 annosta alkoholia yhdellä istumalla ja kaksi prosenttia arveli, että kohtuukäyttöä on vielä yli kymmenen annoksen nauttiminen kerralla.

Seitsemän prosenttia vastaajista ei osannut vastata kysymykseen, minkä alkoholimäärän kohtuukäyttäjä voi nauttia kerralla.

Kuinka usein kohtuukäyttäjällä voi olla krapula?

Kyselyssä kysyttiin myös, kuinka usein kohtuukäyttäjälle sallitaan krapula. Kolmannes (34 %) vastaajista arveli, että kohtuukäyttäjä voi olla krapulassa pari kertaa vuodessa. Lähes yhtä moni (30 %) sanoi pitävänsä krapulaa kerran kuussa kohtuukäyttönä. Kuusi prosenttia vastaajista arveli, että kohtuukäyttäjä voi olla krapulassa joka viikko.

Vain noin kymmenesosa (11 %) vastaajista arvioi, että alkoholin kohtuukäyttöön voi kuulua toistuva humalajuominen viikonloppuisin.

Nuoret suhtautuvat humalajuomiseen sallivammin kuin vanhemmat. Alle 35-vuotiaista ja opiskelijoista neljäsosa on sitä mieltä, että viikonloppuihin rajoittuva humalajuominen voi olla kohtuukäyttöä.

Tissutteluun suhtaudutaan kriittisesti. Vain 12 prosenttia ajatteli, että kohtuukäyttäjä voi ottaa muutaman lasillisen useana iltana viikossa. Kuitenkin vajaa puolet (42 %) vastaajista katsoi, että kohtuukäyttäjä voi nauttia viiniä tai olutta ruokailun yhteydessä useammankin kerran viikossa.

Miesten ja naisten asenteissa oli selvä ero. Miehet suhtautuvat selvästi naisia vapaamielisemmin usein toistuvaan alkoholinkäyttöön.

TNS-Gallupin helmikuussa toteuttamaan tutkimukseen vastasi 978 suomalaista.

Lue myös:

Kaljankatkuinen junttirokkari vai herkkä runoilija? YleX:n saunaseurana Jouni Hynynen

Asiantuntijat tyrmäävät tutkielman väitteet oluesta palautusjuomana

Tutkijat: Alkoholia kiskottiin jo 10 miljoonaa vuotta sitten

Alkoholi ei enää kiinnosta – yhä useampi nuori on raitis