Hyppää pääsisältöön

Pääseekö Pertti Kurikan Nimipäivät finaaliin? Katso ennuste!

Pertti Kurikan Nimipäivien mahdollisuudet finaaliin näyttävät hyviltä.

Todennäköisyys 19.5. ensimmäisestä semifinaallista läpipääsylle
Todennäköisyys 19.5. ensimmäisestä semifinaallista läpipääsylle Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen, Accuscore accuscore

Näin ennustaa analytiikkayritys Accuscore. Mm. historialliseen äänestyskäyttäytymiseen ja muihin muuttujiin pohjautuvassa laskentamallissa on laskettu eri kappaleiden finaaliin pääsyn todennäköisyyttä. PKN:n todennäköisyys finaaliin pääsylle on 80%.

Ensimmäisessä semifinaalissa todennäköisin finaalikappale on naapurimaamme Viron Goodbye to Yesterday.

Toinen ennakkosuosikki on Venäjän Polina Gagarina kappaleellaan A Million Voices. Vaikka ennustuksessa PKN saisi kolmanneksi eniten ääniä, on Belgian Loïc Nottetin todennäköisempi finaaliin menijä. Tämä johtuu pääosin siitä, että Suomen saamat äänimäärät voivat olla korkeita, mutta myös nollia ennustetaan tulevaksi. Äänihajonta pienentää jatkoonmenon todennäköisyyttä.

Albanian ja Armenian edustajat nähdään melko varmasti finaalilavalla 72 ja 67 prosentin todennäköisyyksillä. Valko-Venäjällä ja Romanialla on myös keskimääräistä paremmat mahdollisuudet finaaliin. Voltajn yksinäisistä lapsista kertovaa kappaletta on katsottu YouTubessa yli 3 miljoonaa kertaa. Semifinaalissa on mielenkiintoista nähdä, realisoituuko videon suosio pisteiksi.

Viimeisistä finaalipaikoista käyvät kisaa Alankomaat, Kreikka, Georgia ja Makedonia. Ennuste näyttää näille neljälle lähes samoja pistemääriä ja todennäköisyyslaskenta pyörii muutaman prosentin sisällä. Alankomaat ja Kreikka näyttäisivät olevan vahvimmin kiinni viimeisissä paikoissa.

Edes ennustettu 8 pistettä Suomesta ei auta Unkaria finaaliin. Serbian ja Moldovan mahdollisuudet ovat vielä pienemmät. Tanskan edustajan Anti Social Median finaalipaikka olisi jo suurempi yllätys.

Vedonlyöntitoimistojen suhtautuminen Pertti Kurikan Nimipäivien mahdollisuuksiin on kaksijakoista. Kertoimet finaaliin pääsylle ovat vasta kymmenenneksi pienimmät reilun 60% todennäköisyydellä. Samaan aikaan koko kilpailun voitolle Suomen kerroin on kuudenneksi pienin. Tämä on muihin 19.5. semifinalisteihin nähden hyvin poikkeava kerroinkehitys, sillä muita kilpailijoita, joiden kertoimat mahtuvat 7 parhaan joukkoon, pidetään lähes varmoina finaaliin menijöinä.

Illalla nähdään, miten ennakkosuosikit Viro ja Venäjä vastaavat huutoon ja miten Pertti Kurikan Nimipäivien ennusteet toteutuvat.