Hyppää pääsisältöön

Pikkuvikainen dokumentointi Sallisen King Learista

Aulis Sallisen viimeisin ooppera Kuningas Lear kantaesitettiin vuonna 2000. Se ei saavuttanut koko kansan suosiota tai päätynyt maailman huippuoopperataloihin, kuten karvalakkiajan oopperat, mutta esitettiin silti parikymmentä kertaa. Sallisen sävelkielen melodisuus keräsi kehuja, samoin Matti Salminen Learina ja Jorma Hynninen Gloucesterina. Nyt Ondine on viimeinkin saanut julkaistua Kuningas Learista DVD-taltioinnin vuodelta 2002. Se palauttaa mieleen oopperan hyveet, mutta jää muuten dokumentointitasolle.

Sallinen / King Lear
Sallinen / King Lear uudet levyt

Oopperoiden taltiointi on kallista, mutten silti ymmärrä, miksi ne tuupataan Suomessa DVD:lle niin karusti. Nytkään tarjolla ei ole haastatteluja tai muita ekstroja. Kuvaformaatiksi on aikanaan päätynyt kömpelö NTSC, joka nykyään näyttää kotivideolta. Ääniraita on useissa kohdissa selvästi säröllä, ja muutamat muutkin äänimiksausratkaisut ihmetyttävät - miksi vaikkapa väliaplodit tulevat takaoikealta?

Onneksi Kari Heiskasen ohjaus sekä Markku Hakurin lavasteet ja puvut toimivat hyvin myös kameroiden läpi katseltuna - sekä laajakuvassa että läheltä. Muita kuvia tai kamera-ajoja ei sitten olekaan. Tuotannon vahva, pelkistetty ja ajaton visuaalisuus välittyy karunkin DVD-tuotannon kautta, samoin päänäyttelijöiden huikea karisma. Lähikuvat ja äänitys tekevät kunniaa myös kotimaisten solistien tasalaatuisuudelle - joka rooliin on löydetty erinomainen persoona.

Mitä itse oopperaan tulee, Sallinen sai käyttää koko laajan oopperakokemuksensa tiivistääkseen Shakespearen natisevaa tarinaa. Oopperan kokonaisuutta ei onneksi tarvitse hahmottaa sekavan juonen kautta, vaan ihmistyyppien dynamiikan kautta. Syrjäytyneet hullut asettuvat vastakkain menestyjien kanssa, vilpittömät juonittelijoiden kanssa, nuoret vanhojen kanssa, joukot yksilöiden kanssa. Kun DVD:n lähikuvat yhdistyvät Sallisen laulajavetoiseen oopperailmaisuun, kuulijan on helppo samaistua henkilöhahmoihin.

Hyvä että tämäkin dokumentti saatiin julki - mutta vielä parempi olisi, jos oopperataltioinneista jollain ilveellä saataisiin elävämpiä, laadukkaampia ja silti kustannustehokkaita.

Aulis Sallinen: Kuningas Lear. - Matti Salminen, basso, Lilli Paasikivi, mezzosopraano, Taina Piira, sopraano, Satu Vihavainen, sopraano, Petri Lindroos, baritoni, Kai Pitkänen, tenori, Jorma Hynninen, baritoni, Sauli Tiilikainen, baritoni, Jorma Silvasti, tenori, Aki Alamikkotervo, tenori, ja Hannu Forsberg, basso, sekä Suomen kansallisoopperan orkesteri ja kuoro/Okko Kamu. (Ondine, ODV 4010)

Kuuntele Uudet levyt 22.5.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.