Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän raparperista?

Raparperin varret lähikuvassa.
Raparperi on ihanaa kesäsyötävää. Raparperin varret lähikuvassa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen raparperi

Raparperi on nyt parhaimmillaan! Raparperisatoa on onneksi saatavilla pitkin kesää, mutta ensimmäisissä raparperiherkuissa on aina tietty erityisyytensä ja alkavan kesän tuntu. Lue pieni raparperi-info ja nappaa talteen gluteenittoman raparperipaistoksen ohje.

Raparperi on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa myös esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua. Raparperin kirpeyden syypää, oksaalihappo, sitoo kuitenkin itseensä elimistöstä kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Mikäli raparperi maistuu suurina annoksina, olisikin hyvä muistaa nauttia samalla jotain kalsiumpitoista ruokaa, kuten maitotuotetta tai muuta kalsiumpitoista riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi.

Raparperi ei sovi kaikille

Kaikille raparperi ei sovi. Esimerkiksi kihtipotilaiden ja niveltulehdusta potevien vaivat voivat pahentua raparperin sisältämän oksaalihapon takia. Raparperi ei sovellu myöskään imeväisikäisten ruokavalioon.

Raparperista voi käyttää syöntiin ainoastaan varret. Raparperin lehdet sen sijaan ovat myrkyllisiä. Lehtien päälle ei myöskään kannata asetella suoraan ruoka-aineita tai käyttää niitä lautasina. Pöytäkoristeena ne kuitenkin toimivat vallan mainiosti.

Raparperin varret sidottu narulla yhteen.
Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä. Syöthän raparperista siis vain varret. Raparperin varret sidottu narulla yhteen. Kuva: Yle, Tero Kyllönen raparperi

Maistuu makeana, toimii myös suolaisen kaverina

Raparperin maku korostuu inkivääristä, kanelista, kardemummasta tai tähtianiksesta. Kirpsakkaa makua voi pehmentää hunajalla, siirapilla tai sokerilla. Raparperi toimii erinomaisesti piirakassa, erilaisissa paistoksissa, hilloissa ja mehuissa, mutta myös suolaisten herkkujen kaverina.

Makeiden herkkujen lisäksi raparperista voi valmistaa vaikkapa kesäisten grilliruokien kylkeen chutneya. Mausteeksi sopivat esimerkiksi inkivääri ja chili. Raparperin hapokkuuden voi hyödyntää myös kalaruokien valmistuksessa. Raparperi kypsyttää graavattavaa tai cevichen tapaan tarjottavaa kalaa aivan kuten sitruuna.

Gluteeniton raparperipaistos

(4 pientä jälkiruoka-annosta)

Tällä ohjeella saat valmistettua gluteenittoman raparperipaistoksen. Mikäli gluteenia ei tarvitse vältellä, käy paistokseen yhtä hyvin tavalliset kaurahiutaleet. Paistoksen makeutukseen on käytetty siirappia ja hunajaa. Mikäli haluat, voit makeuttaa paistoksen myös esimerkiksi fariinisokerilla tai tavallisella valkoisella sokerilla.

Raparperipaistos lautasella
Rapea raparperipaistos saa makeutensa siirapista ja hunajasta. Raparperipaistos lautasella Kuva: Yle, Tero Kyllönen raparperi,Akuutti

150 grammaa raparperia
2 tl kanelia
2 rkl vaahterasiirappia (tai fariinisokeria)

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (tai tavallisia kaurahiutaleita)
1 dl kookoshiutaleita
0,75 dl sulatettua kookosöljyä (tai 75g voita)
0,5 dl hunajaa (tai sokeria)
1 tl kardemummaa
0,5 tl aitoa vaniljaa (tai 1 tl vaniljasokeria)

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Pese raparperit ja pilko ne noin sentin levyisiksi palasiksi. Asettele raparperit uunivuokaan, ripottele päälle kaneli ja valuta vielä vaahterasiirappi tasaisesti raparperien päälle.

Sekoite kaurapäällisen kaikki aineet keskenään. Levitä kauraseos raparperien päälle ja paista paistosta uunissa niin kauan, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean sävyn.

Tarjoile ja nauti paistos oman maun mukaan esimerkiksi kermavaahdon, kookoskermavaahdon, jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Lähde: Fineli

Lisää ohjelmasta

Kuvassa Markku Tallila, Katja Kuusela ja Salla Huhtala.
Kuvassa Markku Tallila, Katja Kuusela ja Salla Huhtala. Kuva: Yle, Tero Kyllönen näkövammaiset
Miika Kokkonen sairaalan odotustilassa sydänapupumppukärryn kanssa
Miika Kokkonen sairaalan odotustilassa sydänapupumppukärryn kanssa Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti (ohjelma)
  • Tiesitkö tämän mansikasta?

    Mansikka on c-vitamiinipitoinen terveysherkku.

    Suomalaisten kesäherkku mansikka on makoisa terveysmarja. Mansikka sisältää C-vitamiinia enemmän kuin mandariini ja sillä on todettu olevan vaikutusta muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

  • Lepoloma ei olekaan paras vaihtoehto? Tutkijan viisi lomavinkkiä: "Aktiivisuus palauttaa paremmin kuin löhöily"

    Aktiivisuus palauttaa paremmin kuin pelkkä löhöily.

    Loma riippumatossa pötkötellen voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta palautumisen kannalta se ei ole paras ratkaisu. Lomalla kannattaa olla aktiivinen ja tehdä itselle mieluisia asioita. Jopa rankka urheilusuoritus voi olla palauttavampaa kuin sohvaperunana makaaminen, lupaa Työterveyslaitoksen erikoistutkija Satu Pakarinen.