Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Pistetään pistetään banaania otsaan!

Väki juhlii jääkiekon MM-kultaa vuonna 1995
Vuonna 1995 Leijonalla ei ollut banaania otsassaan. Väki juhlii jääkiekon MM-kultaa vuonna 1995 Kuva: Yle/ Pekka Sipilä maailmanmestaruuskisat

Urheiluslangi on yksi laajimmalle levinneitä erikoiskieliä, mutta silti sen ilmaukset saattavat tuottaa hämmennystä monelle. Kuulijamme Sirkka törmäsi tällaiseen tilanteeseen MTV:n verkkosivujen urheiluosastolla. Toukokuun alussa sivusto otsikoi näin: Pudotetulla Leijonalla banaani otsassa.

Onko kyseessä jonkinlainen risteytys, kokonaan uusi laji vai ainutkertainen poikkeama?

Sirkka pohtii otsikon eläin- ja kasvitiedettä tähän tapaan:
- Sarvimaiset ulokkeet ovat tähän asti olleet sarvikuonojen tunnusmerkki, mutta nyt sellainen on uutisen mukaan leijonalla. Onko kyseessä jonkinlainen risteytys, kokonaan uusi laji vai ainutkertainen poikkeama? Vai onko tämä toimittajan keksimä sivistynyt ilmaus sille, kun miehen genitaali on hämmentävästi siirtynyt kasvojen yläosaan?

Juhani Tamminen v. 2004
Juhani Tami Tamminen puhui ensimmäisenä otsalla sijaitsevista banaaneista. Juhani Tamminen v. 2004 Kuva: Yle/ Mika Kanerva juhani tamminen

Sirkan arvauksen jälkipuolisko on oikeassa, kyseessä on koko perheen muoto vanhasta ärtymystä tarkoittavasta sanonnasta miehen genitaalista ihmisen otsassa. Urheilu-suomi-urheilu –sanastonsa tuntevalle on heti selvää, mistä on kyse: vuonna 2013 jääkiekkovalmentaja Juhani Tamminen lanseerasi ilmauksen banaani otsassa lehdistön avustuksella kaikelle kansalle.

Banaanin päätyminen kielteisen tunteen tulkiksi on hassua, koska se on maamme suosituimpia hedelmiä. Suomalainen syö banaania vuosittain saman verran kuin kotimaisia marjoja yhteensä, mikä on tavallaan ihan paikallaan, koska puhumme nyt Musa sapientum –nimisen ruohokasvin marjasta, tarkemmin sanottuna pohjushedelmästä, jollaisia ovat banaanin lisäksi myös mustikka, karpalo ja puolukka.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri