Hyppää pääsisältöön

Eurooppaa jaettiin uudelleen Ukrainassa 2014

”Tämä on minulle ilon päivä. Palaamme kotiin Venäjälle", kertoi simferopolilainen nainen äänestyspaikalla Krimin niemimaan pääkaupungissa vuonna 2014. Ukrainaan kuuluvan Krimin asukkaat äänestivät liittymisestä Venäjän federaatioon.

Virallisen tiedon mukaan suuri äänten enemmistö halusi liittyä Venäjään ja näin kävi. Osa Ukrainaa siirrettiin toiseen valtioon yksipuolisesti.

Yleisesti pidetään selvänä, että Krimin tapahtumia johdettiin Moskovasta käsin. Venäjä oli yrittänyt kasvattaa valtaansa naapuristaan poliittisesti, mutta oranssi vallankumous sekä Maidanin aukion levottomuudet käänsivät Ukrainan suunnan kohti länttä. Pian Venäjän vastaiselta rajalta Ukrainaan tuli vihreitä miehiä eli tunnistamattomia sotilaita sotavarusteissaan, selviää Marko Lönnqvistin toimittamasta Ulkolinjan ohjelmassa Ukrainan venäläinen kevät.

Tienvarsimainos Krimillä: "16. päivä päätämme"
Tienvarsimainos Krimillä: "16.3. me valitsemme" Tienvarsimainos Krimillä: "16. päivä päätämme" Kuva: Yle kuvanauha ukraina

Kansainvälinen yhteisö ei Venäjän toimia ole hyväksynyt. Ennen kansanäänestystä Venäjä oli lähettänyt sotilaita miehittämään Krimin hallintorakennuksia ja itse kansanäänestyskin rikkoi kansainvälisiä sopimuksia ja Ukrainan perustuslakia. Monet näkivät Venäjän toimissa ikäviä kaikuja menneestä.

”Olemme tottuneet eurooppalaiseen tapaan toimia. Emme uskoneet, että vielä voidaan käyttää samoja keinoja, joita Hitler käytti vuonna 1938 Tšekkoslovakiassa. Mutta näimme, että kyllä voi”, sanoo ukrainalainen kirjailija Andrei Kurkov.

Krimin liittäminen Venäjään vastannee niemimaan venäläisväestön enemmistön kantaa. Muilla on sopeutumista. Alkuperäisväestöä edustavat tataarit vastustavat kiivaasti Venäjän komentoa ja ukrainalaiset pelkäävät puhua äidinkieltään kaduilla.

Krimin jälkeen Itä-Ukrainaan

Krimin haltuunoton jälkeen konflikti siirtyi Itä-Ukrainaan. Ukrainan väliaikaista länsimielistä hallitusta vastustavat mielenosoitukset muuttuivat yhtäkkiä täysimittaiseksi aseelliseksi kapinaksi. Raskaasti aseistetut joukot valtasivat hallintorakennuksia eri kaupungeissa ja julistivat itsenäisen Donetskin kansantasavallan perustetuksi.

Venäjän osuudesta Itä-Ukrainan kapinaan kiistellään kovasti. Joka tapauksessa ilmiö on nimetty venäläiseksi kevääksi. Monille itäukrainalaisille kevät on mieleen. Monille ukrainalaisille se taas merkitsee jo ennestään heikon Ukrainan valtion horjumista tuhon partaalla.

Tapahtumat Krimillä ja Itä-Ukrainassa olivat osoitus Venäjän uudesta doktriinista, jossa laajentuminen on mahdollista, mikäli sillä suojellaan niin kutstuttuja maanmiehiä. Neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov puhui vuonna 1989 yhteisestä eurooppalaisesta kodista, jossa vastakkainasettelua lännen ja Neuvostoliiton välillä ei enää olisi. Pian Berliinin muuri kaatui ja kylmän sodan sanottiin loppuneen. Vuonna 2014 Gorbatshovin puhetta ei juuri enää muistella. Krimillä on venäläissotilaita ja Venäjän aggressio loukkaa räikeästi Ukrainan koskemattomuutta. Nato ja EU varoittavat Venäjää vakavista seurauksista. Länsi ja Venäjä ovat taas vastakkain.

Vuoden 2014 ja Neuvostoliiton kaatumisen väliin jäi vaihe, jossa useat entiset neuvostotasavallat ovat pyrkineet lähentymään poliittisesti EU:ta niin sanotun itäisen kumppanuusohjelman kautta.

Kyse on suurvaltapolitiikasta

Venäjälle naapureiden pyrkimys länteen on punainen vaate. Venäjä on painostanut naapureitaan muun muassa vientikielloilla ja sotilaallisella uhalla.

”Me pidämme näitä maita omana etupiirinämme. EU ei asiaa tunnusta, mutta oikeasti sen itäinen kumppanuusohjelma tähtää vain EU:n etupiirin laajentamiseen. Se ei Venäjää miellytä”, sanoo Venäjän ulkopolitiikan taustavaikuttajana tunnettu Sergei Karaganov Ulkolinjan ohjelmassa Euroopan uusjako, joka myös on Lönnqvistin toimittama.

Ukrainan osalta Venäjän painostus johti siihen, että silloinen presidentti Viktor Janukovitsh hylkäsi EU:n kanssa solmitun assosiaatiosopimuksen marraskuussa 2013 ja hyväksyi Venäjän tarjoaman apupaketin.

Kansa raivostui ja tuli kaduille. Kiovan keskustaan ilmestyi pysyvä telttaleiri ja valtavat barrikadit, joita turvallisuusjoukot eivät saaneet murrettua.

Verinen loppunäytös nähtiin helmikuussa kun turvallisuusjoukot ampuvat kymmeniä ihmisiä kuoliaaksi Kiovan keskustassa. Janukovitsh tajusi menettäneensä valtansa ja pakeni Venäjälle.

Venäjän ja EU:n suhteet ovat nyt huonommat kuin kertaakaan sitten 80-luvun. Venäjän ja EU:n välissä olevat maat ovat jälleen lännen ja idän etupiiritaistelun kohteina.