Hyppää pääsisältöön

Höyrylaivalla ulkomaille Porvooseen

”On kaunis suvisunnuntai. Päivä paistaa taivaan täydeltä, ja kipparikin on hyvällä tuulella.” Näin leppoisissa tunnelmissa sujuu laivamatka Helsingistä Porvooseen vuonna 1953. On kuin ulkomaille menisi!

Piirroskuva höyrylaiva Walhallasta matkalla Prvooseen
Laivamatka Helsingistä Porvooseen kesti yli kolme tuntia Piirroskuva höyrylaiva Walhallasta matkalla Prvooseen Kuva: Elävä arkisto, Fennada kuvakaapaus
Väkijoukko laivankannella
Matka sujuu suvisunnuntaina leppoisissa tunnelmissa Väkijoukko laivankannella Kuva: Elävä arkisto, Fennada kuvakaappaus elävä arkisto
Kippari ja matkustajia
Walhalla teki huvimatkan Porvooseen kerran viikossa. Kippari ja matkustajia Kuva: Elävä arkisto, Fennada kuvakkappaus

Laivankannella jopa tanssahdellaan, kun höyrylaiva s/s Walhalla tekee jokaviikkoisen huviretkensä Porvooseen.

Helsingin ja Porvoon välinen saaristoreitti on yksi Suomen viehättävimpiä venereittejä, Fennadan vuonna 1953 valmistuneessa matkailufilmissä kehutaan. Välillä saaristoreitti kulkee niin lähellä rantaa, että miltei voi kättä onkijoille paiskata. Välillä höyrylaiva kyntää avaria merenselkiä.

Matka Porvooseen kestää yli kolme tuntia. Mutta ei hätää. ”Raikkaat merituulet pyyhkivät arkihuolet mielestä!”

Laivan yläkannella nuoriso pistää tanssiksi ja "neitoset" ottavat aurinkokylpyjä. Ihailtavaa riittää myös rannan maisemissa.

Laivamatkan jälkeen tutustutaan idylliseen pikkukaupunkiin. Ensimmäiset maininnat Porvoosta ovat jo vuodelta 1327. Kaupunkioikeudet se sai vuonna 1346, jolloin kuningas Maunu Eerikinpoika kävi paikkakunnalla.

Tutustumiskohteina Porvoossa ovat tietysti vanhat puutalokorttelit, Porvoon keksiaikainen tuomiokirkko ja kansallisrunoilija J. L. Runebergin kotimuseo.

Kaupunkikierroksen jälkeen Grand Hotel taltuttaa matkailijoiden nälän herkuillaan.