Hyppää pääsisältöön

Kevään ensi kukkaset on nimetty maksan, vuohen ja riisitaudin mukaan

Valkovuokkoja kasvaa metsässä.
Valkovuokko on tuulen kukka. Valkovuokkoja kasvaa metsässä. Kuva: Sebastian Wallroth/Wikimedia commons kasvi

Kevään ensimmäisiksi kukiksi mielletään sini- ja valkovuokot. Suomen luonnon varhaisin kukkija on kuitenkin näsiä. Näiden kevään ensimmäisten väriläiskien suomenkieliset nimet ovat lähtöisin hyvin arkipäiväisistä huomioista.

Sinivuokko on tieteelliseltä nimeltään Hepatica nobilis. Sana assosioituu helposti hepatiittiin eli maksatulehdukseen. Kotuksen sanaston asiantuntija Kirsti Aapala kertoo, että asioilla on yhteys.

- Sinivuokon tieteellinen sukunimi johtuu maksaa tarkoittavasta kreikan kielen sanasta hepar, joka on sanan hepatiitti takana. Muutamassa muussakin kielessä sinivuokko on nimetty maksan mukaan. Englannissa sinivuokko on liver leaf eli maksalehti ja saksassa leberblümchen eli maksakukkanen.

Maksaan yhdistäminen johtuu siitä, että sinivuokon lehdet ovat kolmilohkoisia ja alta punaruskeita. Niiden on ajateltu muistuttavan ulkomuodoltaan ja väriltään maksaa. Paikoin Suomen murteissakin sinivuokkoa on nimitetty maksalehdeksi.

- Lehtien ja maksan yhdennäköisyyden takia, on aikoinaan ajateltu, että kasvilla voisi parantaa maksan sairauksia. Vuosisatoja vanhat englantilaiset yrttikirjat neuvoivat käyttämään kasvia, jos oli pilannut maksansa liiallisilla elämän nautinnoilla. Tätä ei kuitenkaan kannata kokeilla, sillä sinivuokon kaikki osat ovat myrkyllisiä, Kirsti Aapala huomauttaa.

Sinivuokkoja kasvaa Ruissalossa.
Sinivuokko on myrkyllinen. Sinivuokkoja kasvaa Ruissalossa. Kuva: Niko Herlin/Wikimedia commons kasvi

Monet muut sinivuokon kansanomaisista nimistä viittaavat kasvin varhaiseen kukinta-aikaan. Sinivuokkoa on nimitetty muun muassa kirsikukaksi, vilukukaksi ja kylmäkukaksi. Samoja nimiä on käytetty myös muista kevään kukkijoista, kuten valkovuokosta, kangasvuokosta, rentukasta ja leskenlehdestä.

Anemia, Adonis vai vuohenkukka?

Valkovuokon tieteellinen nimi on Anemone nemorosa. Koska kasvin kukinto on valkoinen, nimen voisi kuvitella liittyvän jollain tavalla anemiaan. Kotuksen sanaston asiantuntija Kirsti Aapala kuitenkin kumoaa tällaisen ajatusleikin.

- Tässä tapauksessa ei ole kyse anemiasta. On esitetty, että valkovuokon tieteellinen sukunimi tulisi kreikan kielen tuulta tarkoittavasta sanasta ánemos. Valkovuokko olisi siis tuulen kukka. Sitä on selitetty niin, että poimittu kukka lakastuu nopeasti tai siihen että sen terälehdet irtoavat herkästi tuulessa.

Myös valkovuokon saksankielinen nimi liittää kasvin tuuleen. Saksankieliseltä nimeltään valkovuokko on windröschen eli tuuliruusunen.

Kun Adonis kuoli villisian ruhjomana, Afrodite kasvatti lohduksi kasvin nimeltä anemone.

Toisen oletuksen mukaan sana anemone pohjautuisi taruolento Adoniksen nimen arabialaiseen muotoon. Adonis oli kaunis nuorukainen, johon kauneuden ja rakkauden jumalatar Afrodite rakastui. Kun Adonis kuoli villisian ruhjomana, Afrodite kasvatti lohduksi kasvin nimeltä anemone.

Vuokkojen kotimaisen nimen tausta puolestaan kuulostaa aika maanläheiseltä.

- Vuokko on todennäköisesti johdettu sanasta vuohi. Samaan tapaan kuin esimerkiksi tuohesta tehtyä marjarovetta tarkoittava tuokkonen on johdettu sanasta tuohi, Aapala pohtii.

Monet varsinkin valkovuokon vanhoista kansan antamista nimistä liittyvät vuoheen. Näitä ovat vuohenkukka, vuohenvuokko ja vuohensilmä. Myös päivänkakkaraa tai peltosauniota on kutsuttu vuohensilmäksi.

- Kuttuun, eli naarasvuoheen liittyy myös valkovuokon satakuntalainen nimitys kutunheruke. Kutut päästettiin laitumelle silloin, kun valkovuokot olivat niitä harvoja kasveja, jotka olivat ehtineet nousta maan pinnalle. Niinpä tuoreita valkovuokkoja syöneistä vuohista alkoi saada enemmän maitoa, Aapala kertoo.

Myrkyllinen riisitaudin poistaja

Vaikka sini- ja valkovuokot mielletään kevään ensimmäisiksi kukiksi, todellisuudessa luontomme ensimmäinen kukkiva kasvi on näsiä.

- Kirjakieleen vakiintunut muoto näsiä on toistaiseksi vailla varmaa alkuperäselitystä, ja siitä on murteissa paljon erilaisia muunnoksia, kuten näsiäinen, näsinä, nasia, nasia ja nasiainen, Kirsti Aapala luettelee.

Näsiää kutsutaan myös riidenmarjaksi.
Näsiää kutsutaan myös riidenmarjaksi. Näsiää kutsutaan myös riidenmarjaksi. Kuva: Anneli Salo/Wikimedia Commons kasvi

Näsiä on pystyhaarainen matalahko pensas, ja sen tuoksuvat vaaleanpunaiset kukat avautuvat ennen lehtiä. Toisinaan kukkia voi nähdä jo maaliskuussa. Vaikka kasvin marjat ovat hyvin myrkyllisiä, niitä on käytetty kansanlääkinnässä. Näsiää kutsutaan myös riidenmarjaksi.

- Nimitys tulee siitä, että marjoilla on lääkitty riisitautia, eli riittä. Kun tautia epäiltiin riideksi, sitä saatettiin lääkitä esimerkiksi siten, että näsiän marjoja sekoitettiin maitoon tai leivottiin leipään. Marjoja saatettiin myös jauhettuna sekoittaa tärpättiin, viinaan tai sylkeen, ja näin saadulla voiteella parannettiin esimerkiksi hammassärkyä tai voideltiin riisitautista lasta, Aapala kertoo.

Kansanperinteen mukaan hoidosta oli usein apua, mutta siinä täytyi olla hyvin varovainen.

- Näsiä on niin myrkyllinen, että pelkästään kasvin koskettelusta voi saada iholleen rakkuloita.

Aristoteleen kantapään haastattelussa Kirsti Aapala kertoo Pasi Heikuralle myös saniaisen, imarteen, liekojen ja noidanlukon nimien etymologiasta.

 • Tatuointi on kantajalleen ikuinen, mutta taideteoksena lyhytikäinen

  Tatuoinneissa näkyy erilaisia tyylisuuntia ja muoteja.

  Tatuoinnin ottaminen sattuu ja teon peruuttaminen on hyvin vaikeaa. Tatuointi on merkki, jolla halutaan kertoa asioista, jotka ovat kantajalleen elinikäisesti tärkeitä. 80-luvun puolivälissä tatuointeja alkoi näkyä tuttavapiiriini kuuluvilla henkilöillä, myös naisilla. Tatuoinnit kiinnostivat, koska niihin liitettiin edelleen normiyhteiskunnan reunalla tai ulkopuolella elämisen leima.

 • Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

  Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi?

  Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri