Hyppää pääsisältöön

Lomamatka 70-luvulle: Giovannin matkakertomus

lomamatka 70-luvulle, yle tv1
Samuel Frantzi, Aija Frantzi ja Giovanni Trimeloni valmistautuvat retkiruokailuun. lomamatka 70-luvulle, yle tv1 lomamatka 70-luvulle

Gibi: 70-luku oli elämänkouluni.

Jännitys kasvaa, Lomamatka 70-luvulle ensi-ilta lähestyy. Mielenkiintoista nähdä, mitä tämä kaikki tuo tullessaan.

Kuvausten jälkeen elämäni on jonkin verran muuttunut. Olen tavannut uusia ihmisiä. Työtä riittää, joskus liikakin. Olen matkustanut jonkin verran – Pariisi, Tartto, Milano.

lomamatka 70-luvulle, yle tv1
lomamatka 70-luvulle, yle tv1 lomamatka 70-luvulle
Edelleen pienoismalliharrastus vie osan vapaa-ajastani – kirpputorikierroksia unohtamatta. Kohta on aika ottaa esille myös kesän menopelit.

Mutta.

Rikas, rakas, raskas, surullinen 70-luku. Tämä vuosikymmen, nuoresta iästäni huolimatta, on ollut se aika, joka on kasvattanut minut. Silloin en ollut koskaan oikeastaan lomalla.

Tuntuu hassulta, että vasta 2012 pääsin ensimmäisen kerran lomamatkalle 70-luvulle, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Heti koulu jälkeen ja kesällä työ kutsui. Perheemme oli köyhä, äiti ei pystynyt elättämään koko perhettä yksin, isä oli sairas ja työkyvytön.
Olin leipurin apulainen, lihakauppiaan apulainen, tarjoilija, huoltomies. Muistan edelleen häpeän, surun, joskus vihankin.

Malcesine on kylä, jossa oli syntymäkotini on/oli, iso turistikeskus, paljon hotelleja, ravintoloita ja kahviloita. Tehtäväni oli jakaa liha ja leipä kasseja ympäri kylään. Aina kun joku lomaileva koulukaverini tuli vastaan, menin piiloon. Hävetti – miksi olin niin köyhä?

Vasta vuosia myöhemmin ymmärsin, että tämä elämänkoulu oli kasvattanut minut, olin oppinut kantamaan oman vastuun, olin oppinut perusarvot, elämänarvot, ihmisarvot ja ennen kaikkea: Jos haluat jotain, se täytyy itse ansaita. Silloin ostin itselleni ensimmäisen polkupyörän ja sittemmin ensimmäisen mopon.

Kun 70-luku oli loppumaisillaan, isän kuoleman jälkeen (1979), oli aika siirtyä perheen pääksi. Tuolloin Italiassa oli vielä tapana, että vanhin poika astuu Isän tilalle.

Tuntuu oudolta kun mietin että Isä oli kuollessaan minun ikäinen. Aika usein Hän on mielessäni: Kiitos Isä, että annoit minulle elämän.

Tämä oli minun 70-lukuni. Sitten tuli 80-luku, mutta on jo eri tarina.

Mutta.

Lomamatka 70-luvun kuvaukset on ollut minulle ainutlaatuinen kokemus. Joskus raskas, mutta ennen kaikki hauska. Uusia ihmisiä, hassuja vaatteita ja hauskoja menopelejä.

Pelkästään pompannapin ajaminen oli oma tarinansa, mutta pienen tottelun jälkeen kaikki alkoi mennä sujuvasti. Kaikki tämä kuitenkaan ei olisi onnistunut ilman teidän fantastista ja kovaa ammattitaitoa. Olimme 8 päivän aikana kun iso perhe.

Kiitos Johanna, kiitos Rami, kiitos Petrus – ja tietysti kiitos kaikki muut!

Gi.Bi.

Muualla verkossa:
Lomamatka 70-luvulle

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.