Hyppää pääsisältöön

Paavo Halosen taiteen ymmärtämiseen ei tarvita Wikipediaa

Kuvataiteilija, kuosisuunnittelija Paavo Halonen työhuoneellaan
Kuvataiteilija, kuosisuunnittelija Paavo Halonen työhuoneellaan kuvataiteilija paavo halonen

Kuvataitelija, kuosisuunnittelija Paavo Halonen työstää teoksiaan kierrätysesineistä ja luonnonmateriaaleista. Taideteoksiksi taipuvat niin ystävien saksitut hiukset, puunoksat kuin täytetyt eläimet. Kuvataiteilijan työn ohessa hän suunnittelee kuoseja Marimekolle. ”Ihmisen päällä vaatekuosista tulee veistos”.

Paavo Halonen valmistui 2000-luvun alussa Turun piirustuskoulusta, mutta maalaaminen jäi pian taka-alalle. Kolmiulotteinen työ veistosten ja tilateosten parissa veti puoleensa enemmän – kuin myös lähtökohta, ettei teoksia varten tarvitse hankkia mitään uutta.

Marimekon Raakel-kuosi (2015), suunnittelija Paavo Halonen
Paavo Halosen Marimekolle suunnittelema Raakel-kuosi (2015) Marimekon Raakel-kuosi (2015), suunnittelija Paavo Halonen paavo halonen
Nyttemmin Halonen tekee myös kuoseja Marimekolle, ja unelmoi saavansa tehdä niitä jatkossakin.

- Vaikka joskus vastustin henkeen ja vereen kaupallista työtä, koen olevani Marimekolla parhaassa mahdollisessa koulussa, kun saan työstää kuoseja, rytmittää niitä, ja miettiä koko ajan kankaan käyttötarkoitusta yhdessä muun tiimin kanssa.

Halonen haluaa luoda klassikkoja, jotka ammentavat perinteestä, uusivat sitä ja joissa on inhimillinen rytmi.

- Omien taideteostenikaan ymmärtämiseen ei tarvita opaslehtistä, tietosanakirjasarjaa tai Wikipedian sivustoa. Haluan tehdä taidettani ihmisille, ja pyrin koskettavuuteen. Sen pidemmälle vietyä filosofiaa en ole rakentanut.

  • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

    Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

    Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

  • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

    Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

    Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri