Hyppää pääsisältöön

Do the Right Thing! Kuumia päiviä Brooklynissa – Teemalauantai 30.5.

Do the Right Thing, 1989.
Do the Right Thing, 1989. Kuva: Yle Kuvapalvelu spike lee,Teemalauantai

Kaksi kuumaa kulttikuvaa New Yorkin Brooklynistä: Spike Leen Do the Right Thing ja Michel Gondryn musiikkielokuva David Chappelle’s Block Party.
Dave Chappelle's Block Party uusitaan Teemalla sunnuntaina 20.9. klo 21, Do the Right Thing perjantaina 20.11. klo 21.

Do the Right Thing – kuuma päivä kertoo yhdestä helteisestä päivästä New Yorkin Brooklynissä, rotu- ja luokkaristiriitojen kuumenemisesta kiehumispisteeseen monikulttuurisessa Bedford-Stuyvesantissa. Se oli ohjaaja Spike Leen suuri läpimurto, katu-uskottavuutta tihkuvaa, jazzin ja hiphopin tahtiin sykkivää uutta elokuvaa.

Vuonna 1989 valmistuneen elokuvan keskeisiä henkilöitä ovat brooklynilaisen italialaispizzerian omistaja Sal (Danny Aiello), pizzerian laiska lähetti Mookie (Spike Lee), tämän tyttöystävä Tina (Rosie Perez) ja sisko Jade (Joie Lee), ghettoblasteria kanniskeleva Radio Raheem (Bill Nunn), uusia valkoisia lenkkareitaan varjeleva Buggin' Out (Giancarlo Esposito) sekä Salin pojat Pino (John Turturro) ja Val (Richard Edson).

Myös naapuruston seniorit (Ossie Davis ja Ruby Dee), DJ Mister Señor Love Daddy (Samuel L. Jackson) sekä Malcolm X:n ja Martin Luther Kingin kuvia kaupitteleva autistinen Smiley (Roger Guenveur Smith) seuraavat ja kommentoivat tapahtumia. Mikä on oikein, vääryyksiin puuttuminen vai sivusta seuraaminen, sovittelu vai konflikti, ja millä hinnalla, elokuva kysyy.

Radio Raheem elokuvasta Do the right thing
Radio Raheem, rakkaus ja viha. Radio Raheem elokuvasta Do the right thing do the right thing

Elokuvan musiikin sävelsi Bill Lee, mutta parhaiten ääniraidalta muistetaan Public Enemyn kappale Fight the Power, jota Radio Raheemin tauotta soittaa ja joka lopulta aiheuttaa mellakan. Musiikin ja Ernest Dickinsonin lennokkaan, värikylläisen kuvauksen ansiosta Do the Right Thing tuntuu hiphop-musikaalilta, "Black Side Storylta".

Kun Do the Right Thing täytti viime kesänä 25 vuotta, elokuvalehti Sight & Sound kyseli elokuvaväeltä mitä jälkiä se aikanaan jätti. Parhaan elokuvan Oscarin viime vuonna voittaneen 12 Years a Slaven ohjaaja Steve McQueen vertasi Do the Right Thingin ensikatsomista tyrmäykseen nyrkkeilykehässä, niin lujaa se iski: "Välillä brutaali, välillä kaunis, tyylillä, raivolla ja myötätunnolla tehty hyökkäys."

Teemalla vastikään esitettyjen dokumenttielokuvien Black Power Mixtape ja Am I Black Enough for You ohjaajan, ruotsalaisen Göran Hugo Olssonin tämä "Spike Lee -jointti" muutti pysyvästi: "Se oli ensimmäinen oman aikani elokuva, joka tuntui aidolta. Jollekin toiselle sukupolvelle se on voinut olla Jean-Luc Godardin Viimeiseen hengenvetoon; minulle ratkaiseva hetki koitti, kun Do the Right Thing kertoi minulle: tämä on oikea tie."

Dave Chappelle's Block Party, ohjaus Michel Gondry, 2005.
Dave Chappelle. Dave Chappelle's Block Party, ohjaus Michel Gondry, 2005. dave chappelle,Teemalauantai

Do the Right Thingiä on usein kutsuttu ensimmäiseksi hiphop-elokuvaksi. Teemalauantain toinen elokuva, Dave Chappelle's Block Party on 2000-luvun hiphopia. Omaperäisen ranskalaisen Michel Gondryn ohjaamassa dokumenttielokuvassa seurataan, miten koomikko Dave Chappelle järjestää Brooklyniin isot mustan musiikin bileet. Mukana ovat Mos Def, Kanye West, The Fugees, Jill Scott, Erykah Badu, The Roots, Dead Prez, Talib Kweli, John Legend ja Common.

Teemalauantai 30.5.

  • Klo 21.00 Do the Right Thing – kuuma päivä (Do the Right Thing), USA 1989. Ohjaus Spike Lee. Pääosissa Danny Aiello, Spike Lee, John Turturro, Ossie Davis, Ruby Dee, Richard Edson, Giancarlo Esposito, Bill Nunn, John Savage, Rosie Perez, Joie Lee, Samuel L. Jackson.
  • Klo 22.35 Dave Chappelle’s Block Party, USA 2005. Dokumenttielokuva, ohjaus Michel Gondry.

Do the Right Thingiä käsitellään Yle Radio 1:n Filmiryhmässä 28.5. klo 17.20 sekä sen jälkeen Areenassa. Elokuvasta keskustelevat muusikko Paleface ja näyttelijä Vilma Melasniemi.

Dave Chappelle's Block Party, ohjaus Michel Gondry, 2005.
Dave Chappelle's Block Party järjestettiin Brooklynissa kesällä 2004. Dave Chappelle's Block Party, ohjaus Michel Gondry, 2005. Kuva: Yle Kuvapalvelu dave chappelles block party,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa