Hyppää pääsisältöön

Kielten sekamelska tuli vankiloihin

Vankila
Vankila Kuva: Yle, MOT vankila

Ulkomaalaistaustaisten vankien määrä Suomessa on kasvanut nopeasti.

Reilusta kolmesta tuhannesta vangista viisisataa eli viitisentoista prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. He täyttäisivät yksistään jo kaksi suurta vankilaa.

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten ulkomaalaistaustaisten vankien lukumäärä oli 57, MOT kertoo.

Taustalla ovat Suomen liittyminen Euroopan unioniin ja passivapaaseen Schengen-alueeseen, liikenteen kasvu Viroon ja Venäjälle sekä yleinen globalisaatiokehitys.

Esimerkiksi Jokelan tutkintavankilassa on tällä hetkellä neljäätoista eri kansallisuutta edustavia vankeja.

Kielten sekamelska kiven sisällä aiheuttaa paineita niin vartijoille kuin muille vangeille. Puutteellisen suomen osaamisen seurauksena osa vangeista ei pysty osallistumaan kuntoutusohjelmiin tai vankiloissa tehtäviin töihin.

Ulkomaisista vangeista suurin osa on kotoisin Virosta tai muista Baltian maista. He syyllistyvät pääasiassa varkaus- ja huumausainerikoksiin.

Ulkomaalaistaustaisten vankien muita korkeampi osuus tilastoissa näkyy erityisesti seksuaalirikostilastoissa. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan raiskausrikollisuustaso on Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneillä miehillä moninkertainen syntyperäisiin suomalaisiin verrattuna.

”Tällä hetkellä meillä on toistakymmentä seksuaalirikoksista syytteessä olevaa vankia, ja noin puolet heistä on ulkomaalaistaustaisia”, Vantaan vankilan johtaja Tuomo Junkkari kertoo.

Useimmissa Euroopan unionin jäsenmaissa suurimman yksittäisen vankiryhmän muodostavat toisen polven maahanmuuttajat. Suomessa tätä ryhmää ei erotella vankitilastoissa. ”Kantasuomalaisiksi” tilastoidaan myös sellaiset ulkomailla syntyneet henkilöt, jotka ovat myöhemmin saaneet Suomen kansalaisuuden.

”Olisi aika perusteltua, että näitä tietoja saisi, koska siinä nähtäisiin, miten esimerkiksi kotouttaminen on onnistunut”, kansanedustaja ja poliisina työskennellyt Kari Tolvanen (kok.) sanoo.

MOT: Ne toiset kiven sisällä
TV1 maanantaina 25.5. klo 20
Toimittajana Boris Salomon

Kommentit