Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa yliopistomies Kari Raivion elämästä

Kari Raivion kuusi kuvaa
Vaihto-oppilasvuodesta lastenklinikalle ja edelleen yliopistolle Kari Raivion kuusi kuvaa Kuva: Yle / Kari Raivio kari raivio

Lääkärin poika Kari Raivio rohkaistui jo 1950-luvulla vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin. Matka suureen länteen käynnistyi pieneltä paikkakunnalta Vammalasta. Opiskeluvuoteen varustauduttiin muun muassa uusilla vaatteilla, Kari sai elämänsä ensimmäisen pikkutakin, joka oli vihreä, ja siihen hyvin sopivat ruskeat housut. Mutta Minnesotaan saapuessa amerikan äiti veikin pojan ensimmäisenä vaatekauppaan. Täytyyhän ujolla, huonosti englantia puhuvalla pojalla olla samanlaiset farkut ja loaferit kuin muillakin koulupojilla.

Kun pääsin Minneapolikseen, niin amerikanäiti loi katseen minuun ja vaatetukseeni. Seuraavana päivänä menimme tavarataloon ja mulle ostettiin kiireestä kantapäähän uudet vaatteet.

Amerikan vuosi oli antoisa. Kari Raivio oppi pärjäämään itsekseen ja englanninkieli sujui hyvin. Kansainvälistymisen siemen oli kylvetty, ja kansainvälisyyttä hän pyrkikin toteuttamaan tulevissa ammateissaan, lääkärinä ja yliopistomiehenä.

Erikoisalan valinta kävi intuitiivisesti.
- Kun lääkärinopintojen lastentautijaksossa kävelin lastenklinikan sisään, tuntui siltä, että tämä on minun paikkani, muistelee Raivio. Väitöskirjan aihe löytyi vastasyntyneiden verensokeriongelmista, mikä varmisti alan lopullisen valinnan.

1960-luvun lopussa Kari Raivio lähti lääkäritutkijaksi Kaliforniaan San Diegoon. Mukana olivat vaimo ja kaksi poikaa. Länsirannikolta löytyi myös uusi harrastus, sukellus, joka on välillä ollut pidossa, mutta valokuvaus innosti sukeltamiseen uudelleen.

-Kun katselee vedenalaista elämää kameran kautta, sitä katselee eri silmin; olisikohan tuossakin kalassa tai korallissa kuvattavaa. Yleensä sukellan vaimon kanssa, ja hän sanookin: "siellä sä vaan hortoilet sen kameran kanssa ja viis veisaat mitä mulle tapahtuu täällä pinnan alla".

Siellä sä vaan hortoilet sen kameran kanssa ja viis veisaat mitä mulle tapahtuu täällä pinnan alla

Lastentautien professori Kari Raivio joutui sattuman oikusta yliopiston hallintoon, ja hänet valittiinkin yliopiston rehtoriksi vuonna 1996. Seitsemän rehtorivuoden jälkeen, hän toimi Helsingin yliopiston kanslerina. Raivio on tullut tunnetuksi räväköistä mielipiteistään, joista varsinkaan opiskelijat eivät ole pitäneet.

Seuraavana päivänä huoneeseeni marssi opiskelijaryhmä, joka ilmoitti rehtorin pitäisi erota, sanoin niille, ette te mua voi erottaa kun ette ole nimittäneetkään mutta istutaan alas ja jutellaan.

Kun hän rehtori Raivio linjasi, että yliopiston pitäisi periä lukukausimaksuja kaikilta opiskelijoilta, sai hän seuraavana aamuna opiskelijaryhmän luokseen. He vaativat rehtorin erottamista. Mutta Raivio totesi, ette te voi minua erottaa, kun ette ole nimittäneetkään. Istutaan alas ja jutellaan asiasta. Näin syntyi tärkeä vuoropuhelu opiskelijoiden kanssa - ovathan he yliopiston tärkeä osa, valottaa Kari Raivio suhdettaan opiskelijoihin.

Mutta mikä onkaan upean uran tehneen yliopistomiehen ja lääkärin kuudes kuva - se, joka on vielä ottamatta?

 • Näyttelijä Pirkko Mannolan ura on ollut tuhkimotarina

  Näyttelijä Pirkko Mannola kertoo urastaan.

  Pirkko Mannola ei koskaan pyrkinyt mihinkään tuotantoon, vaan hänelle soitettiin ja häntä pyydettiin joko levyttämään musiikkia tai näyttelemään teatteri- ja elokuvarooleja. Pirkko Mannolan elämä estradeilla on jatkunut jo 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Tässä esitellään kootusti Kuusi kuvaa -ohjelman valokuvia.

  Yle Radio 1:n ohjelmassa Kuusi kuvaa jututetaan kiinnostavia kulttuuripersoonia heidän kotialbumikuviensa kautta. Tälle sivulle on koottu ohjelmat ja niihin liittyvät kuvat. Kuvagallerioiden yhteydestä löytyvät myös linkit haastatteluista kirjoitettuihin artikkeleihin.

 • Kuvanveistäjä Kari Alosen intohimona on kiven ja valon yhdistäminen

  Kuvanveistäjällä on kova kivinen kutsumus.

  Kiviä hakkaamalla uransa aloittanut jyväskyläläinen kuvanveistäjä Kari Alonen haluaa edelleen työskennellä kiven kanssa. Viime vuosina hän on syventynyt siihen, miten yhdistää valo kiveen. Jyväskylän Pykälistöön syntyy vähitellen valoa ja kiveä yhdistävien teosten mielenkiintoinen puistokokonaisuus.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä pörssisijoittamisesta!

  Kurkistus pörssiin

  Maailman pörssikurssit ovat nousseet vuosikaudet ja nyt niitä heiluttelee koronavirus. Mikä on tuleva suunta? Puhetta pörssistä, kun käsittelyssä kaksi kirjaa sijoittamisesta: alan grand old manin Seppo Saarion 17. laitos teoksesta ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” ja nuoren Heikki Keskivälin esikoisteos ”Tähtäimessä osakkeet”. Studiossa Juho-Pekka Rantalan kanssa molemmat kirjoittajat.

 • Näyttelijä Pirkko Mannolan ura on ollut tuhkimotarina

  Näyttelijä Pirkko Mannola kertoo urastaan.

  Pirkko Mannola ei koskaan pyrkinyt mihinkään tuotantoon, vaan hänelle soitettiin ja häntä pyydettiin joko levyttämään musiikkia tai näyttelemään teatteri- ja elokuvarooleja. Pirkko Mannolan elämä estradeilla on jatkunut jo 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle.

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

  Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

  Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? J uho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Tässä esitellään kootusti Kuusi kuvaa -ohjelman valokuvia.

  Yle Radio 1:n ohjelmassa Kuusi kuvaa jututetaan kiinnostavia kulttuuripersoonia heidän kotialbumikuviensa kautta. Tälle sivulle on koottu ohjelmat ja niihin liittyvät kuvat. Kuvagallerioiden yhteydestä löytyvät myös linkit haastatteluista kirjoitettuihin artikkeleihin.

 • Kuvanveistäjä Kari Alosen intohimona on kiven ja valon yhdistäminen

  Kuvanveistäjällä on kova kivinen kutsumus.

  Kiviä hakkaamalla uransa aloittanut jyväskyläläinen kuvanveistäjä Kari Alonen haluaa edelleen työskennellä kiven kanssa. Viime vuosina hän on syventynyt siihen, miten yhdistää valo kiveen. Jyväskylän Pykälistöön syntyy vähitellen valoa ja kiveä yhdistävien teosten mielenkiintoinen puistokokonaisuus.

 • Keskustele tässä taloustaidoista!

  Taloustaidot kunniaan

  Suomalaisten kotitalousten velka-aste on nyt korkeimmillaan. Samaan aikaan maksuhäiriömerkintöjä on lähes 400 000 ihmisellä. Missä kunnossa ovat suomalaisten taloustaidot ja miten niitä kohennetaan? Vieraina Suomen Pankissa suomalaisten talousosaamishanketta vetävä Anu Raijas ja aihepiiriä tutkinut Pellervon tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

 • Nainen ja rikoselokuva – mikä tässä on niin vaikeata?

  10 elokuvahistorian parasta gangsterielokuvaa.

  Oscar-ehdokas Irishman on yksi kaikkien aikojen rikoselokuvista, mutta mikä siitä jää vahvimmin mieleen? Toimittaja J.P. Pulkkinen pohtii naisen paikkaa rikoselokuvissa. Hän on Anna Möttölän kanssa kommentaattorina tämän vuoden Oscar-gaalan suorassa lähetyksessä, joka nähdään Yle Teemalla ja Areenassa aamuyöllä 10.

 • Keskustele tässä osakesäästötileistä!

  Osakesäästötilillä kansankapitalismiin?

  Uusi laki on mahdollistanut osakesäästötilin avaamisen osakesijoittajille tämän vuoden alusta. Tilejä on jo avattu kymmeniä tuhansia. Miten ne käytännössä toimivat ja ketä ne lopulta palvelevat? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat sijoituspankki Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.