Hyppää pääsisältöön

Lepakkomies ja Monsterimies – Teemalauantai 6.6.

Batman - Lepakkomies, elokuva 1966. Kuvassa Adam West.
Holy Camouflage! Adam West on Batman. Batman - Lepakkomies, elokuva 1966. Kuvassa Adam West. Kuva: Yle Kuvapalvelu adam west,Teemalauantai

Holy underwear! Aikuisia miehiä jännittävissä naamioissa ja oudoissa kostyymeissä! Teemaillan sankareita ovat Batman, Robin ja Mr. Lordi.

Teeman supersankariviikon päättää aito ja alkuperäinen Batman-elokuva vuodelta 1966. Tv-sarjan ilottelevassa hengessä tehty elokuva kertoo Lepakkomiehen ja Ihmepoika Robinin seikkailuista koko maailmaa kiristäviä superroistoja vastaan. Pääosissa ovat ne ainoat oikeat Lepakkomies ja Ihmepoika eli Adam West ja Burt Ward. Tästä ei camp eikä retro parane!

Batman-elokuvan alkuperäinen tarkoitus oli markkinoida tulevaa tv-sarjaa ja esitellä sen keskeiset hahmot, mutta elokuvaa päästiin lopulta kuvaamaan vasta keväällä 1966, tv-sarjan jo alettua. Hyöty oli toisenlaista: elokuvan suuremmalla budjetilla pystyttiin valmistamaan kalliita Bat-vempaimia, joita sitten käytettiin myös tv-sarjassa. Tv-sarjasta lainattiin puolestaan elokuvan tyylilaji, supersankareiden kustannuksella pilaileva seikkailukomedia sarjakuvista ja poptaiteesta lainattuine "äänitehosteineen": Wham! Pow! Zlonk!

Batman - Lepakkomies, elokuva 1966.
Batman - Lepakkomies, elokuva 1966. Kuva: Yle Kuvapalvelu supersankarit,Teemalauantai

Värikylläisen elokuvaseikkailun ohjasi Leslie H. Martinson, joka ohjasi myös Batman-tv-sarjan episodeja sen ensimmäisellä tuotantokaudella. Martinson elää yhä: hän täytti vastikään sata vuotta.

Elokuvassa esitellään Gotham Cityn keskeinen konnagalleria, "the gallery of dastardly villains": Jokeri, Pingviini, Arvuuttaja ja Kissanainen. Heitä esittävät tv-sarjasta tutut Cesar Romero (Jokeri), Burgess Meredith (Pingviini) ja Frank Gorshin (Arvuuttaja). Kissanainen sen sijaan vaihtui tv-sarjan Julie Newmarista Lee Meriwetheriin. Nerokkaan tunnusmusiikin sävelsi Neal Hefti.

Suomessa Batman-elokuva sai ensi-iltansa jouluna 1966, keskellä kuuminta Batman-huumaa. Mainostelevisio oli aloittanut Batman-tv-sarjan esittämisen elokuun lopussa. Meillä tv-sarja villitsi lähinnä lapset, ja Batmanin ja Robinin seikkailut siirtyivät pihaleikkeihin; Amerikassa sarjan parodisia aineksia ja popkulttuurisia viittauksia arvostivat vanhemmatkin katsojat.

Batman oli 1960-luvun amerikkalaisyleisölle varsin tuttu supersankari. Sarjakuvissa Batman oli seikkaillut vuodesta 1939, ja 1940-luvulla Batmanista oli muiden sarjakuvasankarien tavoin tehty moniosaisia sarjaelokuvia. Batman ja Robin olivat osa amerikkalaista popmytologiaa, kypsiä parodialle.

Burgess Meredith, Frank Gorshin, Lee Meriwether ja Cesar Romero sarjassa Batman
Holy Jet Set! Batmanin konnagalleria. Burgess Meredith, Frank Gorshin, Lee Meriwether ja Cesar Romero sarjassa Batman batman

Batman-tv-sarjan ja -elokuvan tuottaja William Dozier ei ollut lukenut yhtään Batman-sarjakuvaa kun tv-yhtiö ABC ehdotti hänelle sarjan tuottamista. Hän luki kasan sarjakuvia, piti niitä typerinä ja sai yksinkertaisen idean: tehdään tv-sarjasta "niin huono että siitä tulee hauska". "Jos sen vetää överiksi, se naurattaa aikuisia samalla kun se innostaa lapsia", Dozier totesi.

Idea toimi, tv-sarjasta tuli valtavan suosittu. Suosion siivellä Amerikassa ja Suomessa kaupattiin myös mitä moninaisimpia Bat-tuotteita viitoista, naamioista ja pienoisautoista purkkaan, puurolautasiin ja limonadiin. Vieläkö jostain löytyy näitä Batman-tavaroita?

Teemalauantain päätteeksi tavataan toisenlainen naamiosankari, rovaniemeläinen euroviisuvoittaja, hardrock-tähti ja sarjakuvaintoilija Mr. Lordi. Monsterimies kertoo keski-ikäisestä miehestä hirviönaamion takana, Tomi Putaansuun tiestä huipulle ja sieltä alas sekä yrityksestä pitää oma fantasiamaailma monstereineen elossa. Mr. Lordin mielen pahoittaneen mutta tätä varsin sympaattisessa valossa kuvaavan dokumenttielokuvan ohjasi Antti Haase vuonna 2014.

Batman – Lepakkomies sai ensiesityksensä Teemalla joulukuussa 2013. Monsterimies sai tv-ensi-iltansa TV1:n Dokumentiprojektissa tammikuussa 2015.

Batman-tv-sarjan ensimmäinen kausi esitetään Teemalla kesä-heinäkuussa 1.6. alkaen joka arkipäivä kello 20 – siis samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla!

Teemalauantai 6.6.

  • Klo 21.00 Batman – Lepakkomies (Batman), USA 1966. Ohjaus Leslie H. Martinson. Pääosissa Adam West, Burt Ward, Lee Meriwether, Cesar Romero, Burgess Meredith, Frank Gorshin, Alan Napier, Neil Hamilton.
  • Klo 22.40 Monsterimies, Suomi 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Antti Haase.
Monsterimies
Holy Frankenstein! Monsterimies kohtaa Elviksen. Monsterimies monsterimies
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa