Hyppää pääsisältöön

Puutarhan lumo

Unikon nuppu
Unikon nuppu Kuva: Yle / Kati Tavilampi perenna

Taimitorilla tavataan! Taimitorien aikaan puutarhurin ja piha-asukin mielessä riehuu kaksi suurta voimaa, nautiskelija-esteetikko ja hyötyviljelijä kamppailevat keskenään, peruna vai ruusu&reseda?

Puut ovat kauneimmassa röyhyloistossaan, sipulikasvien kukkakentät vetävät viimeistä virttään, raparperin vahvat versot tuovat mieleen eksoottiset kasvihuoneharvinaisuudet (ennen kuin niistä tulee tanakoita keittiökasviksia), pihalla näkyy kaikkialle ja läpi, puut ja pensat ovat viimeistä päivää näin pienessä lehdessä, ryytimaan herkkiksiä suojataan harsoilla ja kannetaan yöksi suojaan hallan tieltä, pionien varret ja lehdistö nousevat esiin, hortoilijat elävät elämän parasta aikaa (koska marinoidut horsmanversot! vuohenputkipesto! voikukan lehti ja nuppuset! ja litulaukka, litulaukka!).

Puutarha on mielentila, sielunmaisema, lapsuusnostalgia, muistojen sprii ja keidas. Puutarha on kulttuurihistoriaa, kuulkaa ja lukekaa vaikka Koraanin ja Raamatun innoittuneita kuvauksia. Puutarha on vallan ja arkkitehtuurin apoteoosi, mutta myös arjen ja yksityisyyden riemulaulua. Ei niin pientä mökkiä ettei sen rakkaudella vaalittu ympäristö todistaisi asujiensa kauneudentajusta.

Puutarha on vallan ja arkkitehtuurin apoteoosi, mutta myös arjen ja yksityisyyden riemulaulua.

Komeiden muotopuutarhojen puhuttelevuus perustuu volyymiin, kaikki on suurta ja kauneuden ylläpitäminen kysyy miestyövoimaa, lukemattomia hoitavia käsiä ja laitteita. Mummonmökin (engl. Cottage garden) vapaat muodot vaativat nekin sen rakastavan käsiparinsa mutta parhaimmillaan hyvin hoidettu pikkupiha onnistuu näyttämään vapaalla kädellä piirretyltä.

Puutarhan kulttuurihistorioitsija Eeva Ruoff laati 1991 runovalikoiman Maanpäällinen paratiisi. Kuuluisien suomalaisten puutarhojen portteja raotellaan, historian puutarhaentusiasteja luetellaan, mutta ennen muuta valikoima sisältää viehkon valikoiman puutarharunoutta Mikael Agricolasta Katri Valaan. Tulenkantajat on suomalaisen puutarharunojen värikkäin palsta, Pienemmissä kukkapenkeissä kasvavat harvinaisuudet kuten Aari Surakan Rukouslamppu-kokoelman (ilm. 1943) leimuava Unikot, rukouselämän pusertava kuva.

Tämän runon haluaisin kuulla nuuhkii lauantaina 23.5 puutarharunouden tuoksuja! Maikki Strömin ja Antti Holman tulkintoja, Julia Donnerin puutarhaguidausta.
Mitä puutarhakeijukaiset Rea Peltola ja Mari Mörö haluaisivat kuulla pihallaan? Mikä on Jaakko Hämeen-Anttilan puutarhasuura?

 • Miten Minna Canth ehti?

  Mikä mahdollisti Minna Canthin valtavan elämäntyön?

  Palvelijoiden ja kauppa-apulaisten saatavilla olevan ja edullisen työpanoksen ansiosta Minna Canthilla oli mahdollisuus kirjoittaa tasa-arvoa edistäviä artikkeleita ja näytelmiä.

 • Avaruusromua: Palmut, hiekkaranta ja tähtikirkas yö

  Mitä on eksotiikka musiikissa?

  Mitä on eksotiikka? Mitä on eksotiikka musiikissa? 1950-luvulla se oli viihdyttäviä viuluja, intensiivistä tunnelmaa, villejä rytmejä ja salaperäisiä ääniä. Tuolloin levyillä soivat tunnelmat eksoottisilta kaukomailta: Aasiasta, Havaijilta, Amazonilta, Andeilta ja Afrikasta. Mutta musiikki ei ollut mitään kansanmusiikkia tai etnoa, vaan aitoa eskapistista viihdettä. Se oli eksoottista fantasiaa. Se oli epäaitoa muka-musiikkia. Se oli musiikillista kolonialismia. Mutta hyvin viihdyttävää, ja nykyään kuunneltuna mitä viehättävintä kitschiä ja campia. Ja eksotiikka viehättää yhä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Ne oli suunniteltu muuttuvaan maailmaan

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi.

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi. Niiden ei ollut tarkoitus olla ikuisia, vaan niiden rooli oli väistyä, kun tilalle tulisi jotakin uudempaa ja ehkä parempaa. Ne ovat värikkäitä ja sulavasti muotoiltuja tuoleja 1960-luvun alusta. Punainen, keltainen ja sininen. Edessä matala pöytä. Värikkäiden huonekalujen yläpuolella kuvassa lukee suurilla valkoisilla kirjaimilla: Optimistic Modernism. Optimistista modernismia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Asterix opettaa latinaa

  Asterix-kirjoja lukemalla voi suorastaan sivistyä.

  Asterix seikkailee -sarjakuvat perustuvat löyhästi Julius Caesarin jo ennen ajanlaskua kirjoittamiin Gallian sota -teoksien tapahtumiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri