Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen rockin 1980- ja 90-lukujen vallankäyttäjät

Suomirockin ammattimaistuminen oli nopea prosessi ja se siirsi valtaa muusikoilta kansainväliseen tapaan levy-yhtiöihin ja mediaan. Keskeisiä hahmoja olivat suurten kansainvälisten musiikkijättien Suomen ostojen toimitusjohtajat Gugi Kokljuschkin ja Hobo Puhakka, nuoremmasta polvesta esiin nousi monia vahvoja hahmoja, mm. Gabi Hakanen. Myös median valta kasvoi, yksi tärkeimmistä henkilöistä oli Yleisradion useissa keskeisissä tehtävissä toiminut Jukka Haarma.

Kärjistetysti voi sanoa, että vielä 1960-luvulla suomalainen rock vasta teki tuloaan. Vasta 1966 perustettu Love Records tarjosi sille kanavan julkisuuteen. Muista levy-yhtiöistä ei pitkään ollut haastamaan Loven hegemoniaa ja samalla ammattimainen toiminta ei lähtenyt kehittymään. Myöskään median puolella rockia ei käsitelty ammattimaisesti ennen 1970-lukua. Sähköisissä viestimissä Yleisradiolla oli monopoli, ja sen lähetyksiin popmusiikki pääsi hyvin harvakseltaan.

Love Recordsin konkurssi vuonna 1979 avasi kentän muille. Silloin suomalaisen rockin kaupallinen merkitys oli noussut jo niin suureksi, että suuretkin levy-yhtiöt kiinnostuivat siitä. Rockin kaupallisesta merkityksestä kertoo sekin, että 1980-luvulla levybisneksen johtoon nousi nimenomaan rocktaustaisia pomoja. Sama kehitys tapahtui myös median puolella. Tekijöiden itse perustamat lehdet, kuten Soundi ja Rumba loivat printin puolella suomalaisen rockjournalismin perustan. Sähköisellä puolella padot murtuivat ensin Ylen perustettua Rockradion 1980 ja viisi vuotta myöhemmin kaupallisen radiotoiminnan alettua Suomessa.

Vasilij "Gugi" Kokljuschkin nousi teinitähdeksi jo 1960-luvulla Top Most -yhtyeen kanssa. Opiskeltuaan ekonomiksi hän liukui luontevasti levy-yhtiöihin ja nousi nopeasti johtotehtäviin eri kansainvälisissä yhtiöissä. Pisimmän uran hän teki Suomen Universalin toimitusjohtajana. Ansioistaan musiikkibisneksessä Gugi Kokljuschkin sai tasavallan presidentin myöntämän musiikkineuvoksen arvonimen. Ensimmäisen soololevynsä laulajana hän julkaisi vasta jäätyään eläkkeelle vuonna 2014.

Lahtelainen Heikki "Hobo" Puhakka aloitti levy-yhtiön varastomiehenä 1970-luvulla. Sitä kautta hän onnistui junailemaan levytyssopimuksen kavereittensa Sleepy Sleepers -yhtyeelle. Siitä urkeni myös Puhakalle oma ura, joka johti pitkäaikaiseen pestiin Emi-levy-yhtiön Suomen toimitusjohtajana.

Gabi Hakanen oli 1980-luvulla aktiivinen muusikko, joka soitti monissa kokoonpanoissa. Tekniikasta kiinnostunut Hakanen ajautui myös tuottajaksi ja lopulta perusti oman levy-yhtiön. Siitä tie vei Emin kotimaiseksi tuotantopäälliköksi ja muihin keskeisiin tehtäviin.

Rock-musiikki sai kunnolla jalansijaa Yleisradion kanavilla vasta 1980, kun Rockradio-ohjelma perustettiin. Yksi sen pioneereista oli Jukka Haarma.

Kymmenen vuotta Rockradion perustamisen jälkeen Yleisradio sai viimein oman nuorisokanavansa, Radiomafian. Jukka Haarma oli keskeisessä roolissa mukana perustamassa sitä. Myöhemmin Haarmasta tuli koko kanavan pomo, ohjelmapäällikkö. Sen jälkeen hän luotsasi koko Ylen populaarikulttuuritoimintaa populaarikulttuuri osaamiskeskuksen esimiehenä.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto