Hyppää pääsisältöön

Suomen historia

Juha Hurme
Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

Alussa Suomi oli hajallaan ympäri avaruutta vetynä ja heliumina. Kului useita miljardeja vuosia, ennen kuin tähtienvälinen aine oli supernovien ydinreaktioissa rikastunut raskaammista alkuaineista ja kiinteämmän Suomen synty tuli ajankohtaiseksi.

Ensimmäinen suomalainen syntyi jakautumalla 3,85 miljardia vuotta sitten. Hänellä ei ollut sukupuolta. Hän oli samalla myös ensimmäinen ruotsalainen, venäläinen ja somali, sekä hyttynen, dinosaurus, susi, liito-orava, saniainen, omenapuu, leskenlehti ja kirjava pillike.

Ensimmäiset 2,7 miljardia vuottamme me suomalaiset uimme meressä.

Ensimmäiset 2,7 miljardia vuottamme me suomalaiset uimme meressä. Sieltä pompimme sammakkoina rannoille ja kiipesimme apinoina lepikkoon. Tähän kädellisten kiipeilijöiden suureen heimoon kuuluimme aivan äskettäin, 10 miljoonaa vuotta sitten. Elimme neandertalinihmisinä ympäri Suomen niemeä isoa ja iloista neandertalinsuomalaisen elämää 40-50 000 vuotta sitten.

Sen jälkeen oli jääkausia ja muuta hässäkkää. Kun jää suli jättäen jälkeensä kansallismaiseman: kymmeniä tuhansia lätäköitä ja puroja sekä Kolin, Punkaharjun ja Salpausselän, tänne alkoi tunkea etelästä jos jonkinlaista illiteraattia nykyihmistä. Mitään pakolaiskiintiöitä ei ollut.

Kirjaimet ja tekstit purjehtivat keskiajalla Pohjanlahden ja Suomenlahden yli Suomeen ja asettuivat pysyvästi maahamme asumaan. Se oli monisatavuotinen suuri purjehdus 1000-1200 –luvuilla jälkeen modernin ajanlaskun alun, joka kiinnittyy johonkin hämäräperäiseen, välimerelliseen uskonnolliseen tapahtumaan.

Tämän kirjainliikkeen myötä Suomesta tuli Österlandet eli Osterlandia, suuren ja mahtavan Ruotsin merkittävä maakunta, Itämaa. Tästä kytköksestä me suomalaiset saimme osaksemme merkittävän määrän eurooppalaista yhteistyötä, kansainvälistä huuhtelua ja hyötyä: puolen vuosituhannen ajan jatkuvaa kasvua, vaurautta, vakautta, sivistystä ja kehitysnäkymiä.

Ruotsin suurvallalta tyhjeni 1700-luvulla akku, ja Venäjästä tuli Itämeren seudun nouseva mahti. Niinpä Suomi kytkeytyi kätevästi uuteen menestyjään ja sai tästäkin liitosta vaikka minkälaista iloa ja ennen muuta sitä, näillä raukoilla routaisilla rajoilla, tuikitärkeää kansainvälistä vuorovaikutusta.

Kansan kehitystasoa täsmällisesti mittaava sukupuolten tasa-arvotilanne kehittyi näissä olosuhteissa suotuisasti. Vuonna 1901 jo neljännes maan ainoaan yliopistoon, Aleksanterin eli Helsingin yliopistoon, kirjoittautuneista oli naisia.

Kansanedustuslaitos mullistui perinpohjaisesti vuonna 1906. Suomi sai yksikamariset valtiopäivät, ja seuraavana vuonna valittiin ensimmäinen 200 edustajan satsi yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella. Äänioikeutettujen määrä kymmenkertaistui kertarysäyksellä, kun vajaasta 130 tuhannesta repäistiin 1,3 miljoonaan äänioikeutettuun.

Ja, ensimmäisinä Euroopassa, Suomen naiset saivat sekä ääni- että edustusoikeuden.

Ja, ensimmäisinä Euroopassa, Suomen naiset saivat sekä ääni- että edustusoikeuden. Yhdeksäntoista heitä sinne valittiinkin, mikä oli satatuhat- ellei miljoonavuotisen sorron ja syrjinnän jälkeen ihan lupaava avaus.

Tämän jälkeen ei Suomen historiassa ole tapahtunut mitään mainittavaa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri