Hyppää pääsisältöön

Helsinki Lit: Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen

Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen
Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen Savoy-teatterin näyttämöllä. Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen Kuva: Yle /Raili Tuikka mihail šiškin

Helsinki Litin ensimmäisessä keskustelussa Sofi Oksanen kohtaa venäläisen Mihail Šiškinin. Oksasen ja Šiškin keskustelevat venäläisestä sielusta, Putinin hallinnosta ja propagandasta.

Šiškin kertoo, miltä tuntui elää 1980-luvun alkua, kun perestroika alkoi muuttaa Neuvostoliittoa, ja ilmapiiri oli toiveikas. Šiškin ryhtyi silloin opettajaksi, sillä hän ajatteli, että muutoksen on aina lähdettävä lapsista. Entä miltä tuntuu katsoa omaa kotimaata nyt, kun kielikin on alkanut tihkua vihaa, kuten Sveitsissä tätä nykyä asuva kirjailija asiaa kuvaa. - Tervetuloa 2100-luvun diktatuuriin, sanoo Šiškin.

Kommentit
 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri