Hyppää pääsisältöön

Helsinki Lit: Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen

Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen
Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen Savoy-teatterin näyttämöllä. Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen Kuva: Yle /Raili Tuikka mihail šiškin

Helsinki Litin ensimmäisessä keskustelussa Sofi Oksanen kohtaa venäläisen Mihail Šiškinin. Oksasen ja Šiškin keskustelevat venäläisestä sielusta, Putinin hallinnosta ja propagandasta.

Šiškin kertoo, miltä tuntui elää 1980-luvun alkua, kun perestroika alkoi muuttaa Neuvostoliittoa, ja ilmapiiri oli toiveikas. Šiškin ryhtyi silloin opettajaksi, sillä hän ajatteli, että muutoksen on aina lähdettävä lapsista. Entä miltä tuntuu katsoa omaa kotimaata nyt, kun kielikin on alkanut tihkua vihaa, kuten Sveitsissä tätä nykyä asuva kirjailija asiaa kuvaa. - Tervetuloa 2100-luvun diktatuuriin, sanoo Šiškin.

Kommentit
  • Nimesi on juhlan arvoinen

    Nimipäivien juhliminen on katoavaa kansanperinnettä.

    Haluaisitko herätä nimipäiväsi aamuna torvisoittoon ja lauluun? Naamiaisasuihin pukeutuneet ystäväsi heittäisivät sinut korkealle ilmaan hurraa-huutojen säestyksellä. Vastavuoroisesti sinulta odotettaisiin päivällä runsasta kestitystä, tai muuten olisi uhkana tulla heitetyksi sikolättiin. Nimipäiväjuhlien piirileikit ja tanssit jatkuisivat pelimannin säestyksellä seuraavaan aamuun asti.

  • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

    RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

    Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri