Hyppää pääsisältöön

Historia: Firenzen katedraali

Historia Firenzen katedraali, yle tv1
Firenzen katedraali on kuuluisa kahdeksankulmaisesta kupolistaan. Historia Firenzen katedraali, yle tv1 historia firenzen katedraali

Teema maanantaina 15.6.2015 klo 23.50, uusinta perjantaina 19.6. klo 15.05
Yle Areenassa 30 päivää

Firenzen pääosin 1300- ja 1400-luvuilla rakennettu katedraali Santa Maria del Fiore on kuuluisa kahdeksankulmaisesta kupolistaan, jonka suunnitteli arkkitehti Filippo Brunelleschi.

Dokumentti tutustuu näyttävään katedraaliin, jonka tekniset oivallukset ihmetyttävät yhä tutkijoita. Kyseessä on maailman suurin tiilistä muurattu kupoli ja renessanssiajan kekseliäisyyden ikoni.

Brunelleschin rakennustapaa ei ole sittemmin jäljitelty. Arkkitehti itse ei koskaan paljastanut, kuinka hän loi yli neljästä miljoonasta tiilestä mestariteoksen.

Secrets of the Duomo. Tuotanto: National Geographic Television International, Yhdysvallat, 2013.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.