Hyppää pääsisältöön

Homoseksuaalisuus on edelleen rikos joka kolmannessa maailman valtiossa

Viimeisen vuosikymmenen aikana homoseksuaalisuuden sallivien maiden määrä on kasvanut. Lakeja on kuitenkin viime vuosina kiristetty monissa Afrikan valtioissa.

Pride-viikolla on paljon hauskaa ohjelmaa, mutta myös tiukkaa asiaa. // Kuva: Joao Relvas / EPA

Homoseksuaalisuuden laissaan kieltävien valtioiden määrä on kymmenen vuoden aikana vähentynyt 92 valtiosta 76 valtioon, kertoo Yle Uutiset. Tällä hetkellä homoseksuaalisuutta ei luokitella rikokseksi 117 maassa. Tiedot perustuvat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan ILGA-järjestön raporttiin.

Koko maailma ei kuitenkaan ole muuttunut samaa tahtia. Homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita kuolemaan Iranissa, Mauritaniassa, Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja Jemenissä. Lakipykälät ovat ankarimpia jyrkän islamilaisissa valtioissa. Kuolemanrangaistus on kirjattu lakiin myös Pakistanissa, Afganistanissa ja Qatarissa. Jälkimmäisissä sitä ei kuitenkaan tiettävästi käytetä.

Oma lukunsa ovat homopropagandalait, jollaisia on voimassa esimerkiksi Venäjällä ja Liettuassa. Lain mukaan homosekesuaalisuutta ei saa propagoida alaikäisille. Laki muun muassa kieltää määrittelemästä homo- ja heterosuhteita yhdenvertaisiksi.

Kolonialismin pitkä varjo

Monien Afrikan valtioiden jyrkkä suhtautuminen homoseksuaalisuuteen kumpuaa historiallisesta siirtomaavallasta. Homoseksuaalisuuden vastaisia pykäliä on harvemmin toteutettu  käytännössä, mutta viime vuosina vallanpitäjien asenteet ovat koventuneet monessa maassa. Esimerkiksi Nigeria kielsi vuonna 2014 homoliitot, samaa sukupuolta olevien rakkaussuhteet ja jäsenyyden homojen oikeuksia ajavissa ryhmissä. Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat laillisia useimmissa ranskankielisen Afrikan maissa.

Taustalla on myös vallanpitäjien oma etu. Kansalaisten homovastaisuus on vallanpitäjille populistista polttoainetta, jota voidaan käyttää omien poliittisten tavoitteiden ajamiseen. Nigeriassa peräti 98 prosenttia väestöstä on sitä mieltä, ettei yhteiskunnan pitäisi hyväksyä homoseksuaalisuutta.

Suurvaltapolitiikka ei jäänyt siirtomaa-aikaan. Myös nykyisellä Yhdysvaltojen kristillisellä oikeistolla on näppinsä pelissä. Sen piiriin kuuluvat järjestöt harjoittavat Afrikan maissa aktiivista  mielipidevaikuttamista. Homoseksuaalisuuden rikollistaminen lietsoo väkivaltaa ja vaikeuttaa aidsin vastaista työtä.