Hyppää pääsisältöön

Käyttäjien kokemuksia Opintopolku-palvelusta

Kuva: Onni Aaltonen/Stina Tuominen/Yle

Opintopolku.fi on aiheuttanut monenlaista harmia korkeakouluihin hakeville opiskelijoille ja koulutusta tarjoaville. Erityisesti opinto-ohjaajat ovat välikädessä, sillä korkea-asteen haussa on ollut hankaluuksia. Opinto-ohjaajat ovat keränneet palautetta palvelusta. He ovat myös auttaneet lukiolaisia ja abeja Opintopolun käyttämisessä.

Reilun vuoden toimineeseen verkkopalveluun on yhdistetty nyt ensimmäistä kertaa kevään korkeakouluhaku. Moni opinto-ohjaaja kiittelee sitä, että kaikista Suomessa järjestettävistä toisen ja korkea-asteen koulutuksista on koottu tieto yhteen paikkaan.

Toisen asteen koulutuksen osalta Opintopolku toimii jo kohtuullisen hyvin, mutta korkea-asteen haussa on vielä kehitettävää.

Opinto-ohjaajien mukaan palvelun päivitykseen liittyviä asioita ei ole koordinoitu, eikä virallista tietoa tehdyistä muutoksista ole ollut saatavilla. Tietopankkina sivusto on ollut hyvä, mutta muutoin epäluulo palvelua kohtaan on vielä suuri. Käyttäjäkokemukset ovat surullisia.

Hakukohteiden yhdenmukaisuus on tärkeää

Tiedonetsintä Opintopolussa on ollut hankalaa, sillä erilaiset tavat merkitä yliopistojen hakukohteita näyttäytyy hakijalle sekavasti. Opiskelijalta ei voine edellyttää tietoa yliopistokohtaisista eroista koulutuksen organisoinnissa. Esimerkiksi eri korkeakoulut ilmoittivat erillishakunsa, aikuiskoulutuksensa, kandidaatti- ja maisterikoulutukset toisistaan poikkeavasti. Opinto-ohjaajat ehdottavat, että hakulomakkeessa voisi kysyä yliopistoa ja sen jälkeen valikosta avautuisi suoraan valittavaksi kyseisessä yliopistossa olevat koulutukset vastaavalla tavalla kuin ammattikorkeakoulujenkin puolella.

Olisi hyvä, että palvelu rajaisi tietohakuvaiheessa pois ne kohteet, joita ylioppilas ei edes voi hakea. Nyt palvelu tarjosi jopa sellaisia kohteita, joihin lukiosta ei voinut hakea suoraan. Ylioppilaalle tarjoutui esimerkiksi haku ylempään AMK-tutkintoon tai suoraan maisteriopintoihin (120 op), vaikka ylioppilaan pohjakoulutus ei riitä siihen.  Olisi myös hyvä, jos Opintopolku linkittäisi niihin koulutuksiin, jotka eivät kuulu yhteishakuun kuten Poliisiammattikorkeakoulu.

Harmillinen hakulomake

Erityisen ongelmallista on se, että hakulomakkeen täyttäminen yliopistotasoisiin koulutuksiin toimii eri logiikalla kuin toinen asteen hakulomake.

Hakijatiedoissa kysyttiin myös kaksoiskansalaisuutta sekä sähköpostia useamman kerran, mikä hämmensi hakijoita. Todistuskohta antoi oletuksen lukion päättötodistuksen ilman ylioppilastutkintoa, joka on kuitenkin perusvaatimus korkeakouluun. Eräs abiturientti haki korkeakoulujen 1.haussa tammikuussa sekä 2.haussa. Hakemuksen lähettäminen ei kuitenkaan onnistunut enää toisella hakukerralla. Abiturientille jäi epävarma olo siitä, että menikö hakemus edes perille, sillä hakemuksen vastaanottamisesta ei tullut kuittausta.

Korkeakouluhakijat toivovat sellaista demoa, jossa demo ja hakusivut ovat kaikilta osin samanlaiset. Testausvideota olisi hyvä kokeilla opinto-ohjauksen tunneilla vaikkapa jo lukion toisella luokalla.

Palvelua toivotaan

Abien mielestä monet asiat olivat vaikeasti löydettävissä. Lisäksi palvelussa oli pitkään edellisvuoden hakukohteita, mikä sekoitti hakijoita. Abit ja opinto-ohjaajat oppivat kokeilemalla sen, että Opintopolku ei toimi Explorer-selaimella, vaan Firefoxilla  ja Chromella. Harmillista oli sekin, että Opintopolun neuvontanumerossa hakijat saivat tylyn kohtelun.  Hakijaa pyydettiin soittamaan oppilaitokseen, kun Opintopolun teknistä ongelmaa ei osattu ratkaista.

Epäselvät liitevaatimukset

Viime aikoina on ollut sekä sanomalehdissä että keskustelupalstoilla otsikoita korkeakoulujen saamasta postitulvasta, jonka Opintopolun viestit ovat aiheuttaneet. Epäselvät liitevaatimukset kevään korkeakouluhaussa ovat aiheuttaneet lisätyötä monissa korkeakouluissa. Opintopolku on lähettänyt tarpeettomia liitepyyntöjä niille hakijoille, jotka ovat listanneet jonkun tutkinnon ylioppilastutkinnon lisäksi. Esimerkiksi jo yksin Helsingin yliopisto on saanut 5000 liitettä, joista puolet on turhia.

Korkeakouluihin on tullut satoja puheluita, joissa tiedustellaan, mitä liitteitä hakemuksiin tulee liittää. Yliopiston hakupalveluihin soitetuista tuhannesta puhelusta yli kolmesataa on koskenut juuri liitteiden lähettämistä. Tampereen yliopisto, Aalto-yliopisto ja mm. Jyväskylän yliopistojen verkkosivuille on nyt laitettu viesti opiskelijoille, ettei liitteitä tarvitse useimmiten toimittaa.

Kommentit

Artikkelit

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit

 • Täältä näet kaikki kevään 2020 kokeet ja Hyvän vastauksen piirteet

  Kirjoitukset alkavat 10.3. ja päättyvät 23.3.

  Kevään 2020 kirjoitukset alkavat tiistaina 10.3. äidinkielen lukutaidon kokeella sekä suomi toisena kielenä -kokeella ja päättyvät maanantaina 23.3. saamen äidinkielen kokeisiin. Klikkaa koesivuille ja osallistu keskusteluun yo-kokeista!

 • Abitreenien yo-koelähetys: englanti, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeesta.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi päivän englannin pitkän oppimäärän koe ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa ovat Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt kokelas.

 • Abitreenien yo-koelähetys: reaali II, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi psykologian, historian ja fysiikan yo-kokeet ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa on Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, aineenopettajia ja kokeen tehneitä kokelaita.

 • Abitreenien yo-koelähetys: reaali I, kevät 2020

  Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.

  Abitreenien yo-koelähetyksessä käydään läpi terveystiedon, yhteiskuntaopin ja kemian yo-kokeet ja pohditaan, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin. Keskustelemassa on Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, aineenopettajia ja kokeen tehneitä kokelaita.

 • Testaa kolme rentoutumisharjoitusta

  Rentoutuminen laskee stressitasoa.

  Säännöllinen rentoutuminen laskee stressitasoa ja tekee kirjoituksiin lukemisesta tehokkaampaa. Kuuntele nämä kolme yksinkertaista harjoitusta, jotka voit ottaa osaksi päivittäistä lukurutiiniasi.

 • Näin saat yo-koejännityksen kuriin

  Abitreenit neuvoo, miten pysyä rauhallisena yo-kokeissa.

  Yo-kirjoitukset ovat uusi tilanne, joka jännittää monia. Abitreenit kokosi erilaisia keinoja, joilla voit varautua jännittämiseen koetilanteessa.

 • Mitä tehdä, kun epätoivo iskee?

  Viisi askelta epätoivon selättämiseen.

  Epätoivon hetkellä mikään ei suju. Mielen valtaavat ikävät ajatukset ja usko itseen horjuu. Jos et itse luota omaan onnistumiseesi todennäköisemmin epäonnistut. Ei siis ole yhdentekevää, miten suhtaudut asioihin. Pysähdy hetkeksi miettimään, minkälaista sisäistä puhetta sinä tuotat ja pääse eroon epätoivon tunteesta.

 • Viisi faktaa yo-stressistä

  Stressi on hyödyllistä, mutta siitä on myös palauduttava.

  Millainen stressin määrä on normaalia ja milloin olisi syytä huolestua? Abitreenit kokosi viisi faktaa yo-koestressistä.

 • Miten yo-koe tehdään?

  Näin yo-koe syntyy.

  Joskus ylioppilaskokeen aineisto löytyy esimerkiksi lentokentältä matkalukemiseksi ostetusta Voguesta. Englannin sensori Katja Mäntylä avasi Abitreeneille sitä, miten yo-koe oikein syntyy.

 • Näin tapahtuu yo-kokeiden arviointi

  Tällainen on yo-kokeen arviointiprosessi.

  Kun yo-koepäivä on ohi ja kokelaat voivat hengähtää, alkaa sensoreiden tarkistusurakka. Ylioppilaslautakunnan jäsen ja uskonnon sensori Kati Mikkola kertoi Abitreeneille, millaista on yo-kokeiden arvostelu.