Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Henrik Tikkanen oli ristiriitainen monilahjakkuus

Henrik Tikkanen (1924 – 1984) oli helsinkiläissyntyinen kirjailija, toimittaja ja piirtäjä. Vuonna 1971 tehdyssä ohjelmassa Tikkanen ja hänen työtoverinsa sekä läheisensä kertovat tästä monipuolisesti lahjakkaasta persoonasta.

Kirjailijana Henrik Tikkanen oli hyvin laaja-alainen. Hän kirjoitti pienoisromaaneja, pakinoita, tv- ja radionäytelmiä. Aihealueet vaihtelivat saaristolaiskuvauksista muistelmiin pasifistisia aiheita unohtamatta. Kirjailijana häntä pidettiin toimeliaana ja ahkerana, joka tarttui herkästi toimeen mutta jolle iänikuinen tekstin hiominen ei tuntunut luontevalta.

Toimeliaisuus ja sanallinen sekä kuvataiteellinen lahjakkuus olivat verrattomia ominaisuuksia, kun Tikkanen aloitti työnsä mainostoimistossa "ideanikkarina". Jatkuva ideointi suuntaan jos toiseen vaativat kuitenkin veronsa. Tikkanen itse muistelee mainostoimistoaikojaan raskaina.

Tikkanen oli äidinkieleltään ruotsinkielinen, joskin hän kirjoitti myös suomeksi. Kaksikielisyys oli Tikkasen omien sanojensa mukaan hänelle luontevaa ja kaksikielisyyttä hän piti ainoastaan rikkautena.

Ammatillinen ja taloudellinen menestys eivät olleet vaikuttaneet Tikkaseen. Huvudstadsbladetin toimittajan Benedict Zilliacuksen mukaan raha ei juurikaan merkinnyt Tikkaselle. Eikä hänen suhtautumisensa muihin taiteilijoihin koskaan ollut kadehtiva ja kyräilevä, päinvastoin. Kirjailija Robert Alftan kuvaileekin Tikkasta sanomalla, että hän on rehellinen ihminen, jonka vilpittömyydelle Alftan antoi arvoa.

Annan arvoa Henrikin vilpittömyydelle. Hän on myös aina ollut rehellinen.― Robert Alftan

Tikkanen oli kirjallisen työnsä ohella tunnettu piirustustaiteestaan. Hän piirsi ohuella tussilla mm. naisvartaloita, maisemakuvia ja kasvokuvia, joilla kuvitettiin sanomalehtien aforismeja. Tikkanen itse piti itseään taitavampana kuvataiteilijana kuin kirjailijana. Mielenkiinto piirtämistä kohtaan ilmeni jo lapsena. Tikkasen täti Margareta Järvinen muistelee, miten lapsena ja nuorena isovanhempiensa luona Pohjoisella Rautatiekadulla Helsingissä asunut Tikkanen piirteli niin paljon, että ”kaikki nurkat olivat täynnä papereita ja kyniä.”

Henrik Tikkanen teki pitkän päiväntyön toimittajana ensin Hufvudstadsbladetissa sittemmin Helsingin Sanomissa. Toimittaja Jutta Zilliacuksen mukaan Tikkanen oli toimituksissa vaikuttava persoona, joka teki voimakkaan vaikutuksen naisiin.

Hän tekee hurjan vaikutuksen naisihmisiin.― Jutta Zilliacus

Toisaalta hänen ylitsekäyvä persoonansa ei jättänyt ketään kylmäksi. Hänen pitkäaikainen työtoverinsa Benedict Zilliacus muistelee ”Tikkistä” egosentrikkona, joka idean saatuaan toi sen esiin häikäilemättömällä voimalla ja häiritsevällä äänen voimalla.

Tikkis on ilmetty egosentrikko.― Benedictus Zilliacus

Tikkasen itsekeskeisyyttä kuvasti hänen puolisonsa niin ikään toimittajan ja kirjailijan Märta Tikkasen näkemys miehensä työskentelytavoista. Työ sai hänet innostumaan aika ajoin niin paljon, että Tikkanen saattoi innostuksen puuskassaan jakaa ideansa heti siltä istumalta niin ikään kotona työskentelevän puolisonsa kanssa, oli tällä siihen sitten aikaa tai ei.

16-vuotiaana rintamalle vapaaehtoisena lähtenyt Tikkanen luonnehti itseään vakaumukselliseksi pasifistiksi. Kolme vuotta rintamalla sai hänet tuntemaan syvää vastenmielisyyttä sotakiihkoilijoita kohtaan. Hän ei rehennellyt sotajutuilla vaan yleensä vaikeni kokemuksistaan.

Olen vakaumuksellinen pasifisti.― Henrik Tikkanen

Työnteko oli Tikkaselle ylitse kaiken. Sillä ei ollut hänelle suurta merkitystä, oliko hänen työnsä tärkeää muille. Hän piti itseään etuoikeutettuna ja onnellisena ihmisenä, sillä hän sai tehdä juuri sitä, mitä hän halusi.

Katso myös

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.