Hyppää pääsisältöön

Pappa Ruotsalaisen KooKoo nousi jääkiekon SM-liigaan

Esittelyssä jääkiekon SM-liigaan kauden 1986–87 päätteeksi noussut Kouvolan KooKoo ja joukkueen päävalmentaja Reino "Pappa" Ruotsalainen.

Reino Ruotsalainen aloitti ammattimaisen valmennusuransa kaudella 1979–1980 Oulun Kärppien valmentajana. Joukkueessa pelasi myös hänen poikansa Reijo, tuleva Stanley Cup -voittaja ja yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista jääkiekkopuolustajista. Kärpät saavutti Ruotsalaisen valmennuksessa historiansa ensimmäisen SM-mitalin, pronssia.

Kun rautateillä olin, tämä oli harrastus. Nyt tämä on työ ja isommalta osalta vielä sen jälkeen harrastus, koska tahtoo mennä noita vapaa-aikoja tuolla – – seuratessa junioritoimintaa.― Reino Ruotsalainen

Oulusta Pappa Ruotsalainen siirtyi Kuopion KalPan valmentajaksi. Joukkue nousi 1982 jääkiekon 2-divisioonasta ykköseen. Seuraavalla kaudella Ruotsalainen pestattiin Helsingin Jokereiden valmentajaksi. Jokerit saavutti Papan valmentamana SM-hopeaa ja Ruotsalainen valittiin vuoden liigavalmentajaksi.

KooKoo:n kaikkien aikojen pistemies Aki Räsänen.
Aki Räsänen latoi pisteitä KooKoossa kolmella eri vuosikymmenellä. KooKoo:n kaikkien aikojen pistemies Aki Räsänen. Kuva: Yle kuvanauha jääkiekkoilijat

Vuonna 1965 perustettu KooKoo oli ensimmäisen kerran yrittänyt nousua jääkiekon pääsarjaan kaudella 1984–1985. Karsintasarjassa joukke ei kuitenkaan saavuttanut yhtään voittoa ja seuraavalla kaudella KooKoon peräsimeen palkattiin Ruotsalainen. Ruotsalaisen ensimmäisellä valmennuskaudella KooKoo ylsi 1-divisioonan runkosarjassa kolmanneksi ja joukkue oli jälleen mukana liigakarsinnassa. Karsinta ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja joukkue haki vielä kerran vauhtia divisioonatasolta.

KooKoo pääsi juhlimaan seuran ensimmäistä liiganousua kauden 1986–1987 päätteeksi. Kouvolalaisseura voitti 1-divisioonan runkosarjan ylivoimaisesti. SM-liigasta nousija KooKoo vei Helsingin Jokereiden paikan.

Arto Jokinen pelasi uransa viimeiset pelit KooKoo:n nutussa.
Kovan pelin taitaja, Arto Jokinen pelasi uransa viimeiset pelit KooKoossa. Arto Jokinen pelasi uransa viimeiset pelit KooKoo:n nutussa. Kuva: Yle kuvanauha jääkiekkoilijat

Jääkiekon vuoden 1987 MM-kisojen yhteydessä esitetyssä erätauko-ohjelmassa kuullaan liiganousijaseuran valmentajan mietteitä. Pappa Ruotsalainen avaa ohjelmassa omia päivärutiineitaan ja kertoo valmennusmetodeistaan niin jäällä kuin kotioloissa. Joukkueen sisäisen yhteistyön nimiin vannova valmentaja esiintyy haastattelussa leppoisana isähahmona. Pappa ei kuitenkaan empinyt antaa sanaisen ruoskansa paukkua, mikäli joukkueessa livettiin yhteisestä pelisuunnitelmasta.

Reino Ruotsalainen valmensi KooKoossa sen ensimmäisen liigakauden. Myöhemmin edustusvalmentajan tehtävistä vetäytynyt Pappa kutsuttiin takaisin Ouluun vuonna 1994 Kärppien konkurssin myötä. Kärpät pelasi tuolloin kakkosdivisioonaa, mutta Ruotsalaisen valmennuksessa oululaisjoukkueen onnistui nousta ykkösdivisioonaan.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto