Hyppää pääsisältöön

Helsinki Lit: Jörn Donner ja Lena Andersson

Jörn Donner ja Lena Andersson Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla Savoyssa 23.5.2015
Jörn Donner ja Lena Andersson Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla Savoyssa 23.5.2015 Kuva: Yle / Raili Tuikka lena andersson

Helsinki Lit -festivaalin toisen päivän ensimmäiset keskustelijat ovat Jörn Donner ja ruotsalainen Lena Andersson. He keskustelevat Ruotsista ja rakkaudesta - sekä Ruotsidemokraateista, Syyrian pakolaisista ja Suomen ja Ruotsin eroavaisuuksista.

Käsittelyssä ovat Anderssonin viimeisimmät teokset Omavaltaista menettelyä (2014) ja Vailla henkilökohtaista vastuuta (2015). Andersson toteaa, että hänen teoksensa ovat henkilökohtaisia, vaikka eivät kerrokaan hänestä itsestään. Andersson sai arvostetun August-palkinnon vuonna 2013 romaanistaan Omavaltaista menettelyä. Keskustelun kieli on ruotsi.

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri