Hyppää pääsisältöön

Juoksuta hevosesi oikein

Juoksutusta
Juoksutusta Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Juoksutus on tehokas jumppausmuoto ja helppo tapa saada energisestä hevosesta kierroksia alemmas ennen ratsaille nousua. Tärkeintä juoksuttamisessa on muistaa isot ympyrät ja tarpeeksi vaihteleva ja monipuolinen työskentely. Millainen juoksutus on turvallista ja hyödyllistä?

– Lähtökohtaisesti kaikki samat säännöt pätevät kuin ratsastettaessakin, muistuttaa juoksutuksen ammattilainen, SM-tason vikellysjuoksuttaja Aime Alanko-Nederström.

Asianmukainen varustus on tärkeää, niin hevoselle kuin juoksuttajallekin

Juoksutusvyö
Juoksutusvyö Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Juoksuttajalla on aina oltava kypärä päässä ja hanskat kädessä oman turvallisuutensa vuoksi. Juoksutuksen apuina toimivat ääni, liina ja raippa. Raipalla tarvitsee harvoin todella koskettaa hevosta, mutta silti käytössä tulee olla oikea juoksutusraippa.

– Silloin tällöin näkee ihmisiä juoksemassa hevosen perässä esteraipan kanssa. Silloin hommasta ei tule kyllä yhtään mitään!

Juoksuttajan tehtävä on ottaa selville etukäteen, mitä apuja ja äänimerkkejä hevonen on opetettu noudattamaan, sillä ne saattavat poiketa toisistaan. Selvillä pitää olla myös siitä, mikä raipan asento on hevoselle neutraali. Toisin sanoen siis, missä asennossa raippa on silloin kun sillä ei anneta mitään merkkiä.

Jotkut hevoset ovat esimerkiksi tottuneet siihen, että raippa on neutraalina lähellä maata, juoksuttajan etupuolella. Aime taas pitää raippaa pystyasennossa vieressään ja lähellä itseään. Jos raippa liikkuu Aimen viereltä eteen ja alemmas, se antaa merkin lisätä vauhtia.

Hevosella on hyvä olla aina jalassa suojat, sillä ympyrällä kolhuja tulee helpommin. Juoksutusvyö ja apuohjat auttavat oleellisesti hevosta liikkumaan oikealla tavalla.

Juoksutusta
Juoksutusta Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Liina kannattaa aina vetää sisäkuolainrenkaan kautta hevosen korvien takaa ulkokuolainrenkaaseen kiinni.

– Monet käyttävät juoksuttaessa delta-kuolainta ja laittavat liinan vain hevosen turvan alta sisäkuolaimesta kiinni ulkokuolaimeen. Jos liinasta vetää kovaa, kuolainten nivelosa helposti satuttaa hevosen kitalakea,
Aime selventää.

Juoksutuksessa tärkeää ovat isot ympyrät ja vaihteleva työskentely

On tärkeää huolehtia siitä, että hevonen työskentelee yhtä paljon kumpaankin suuntaan. Ympyrän tulee olla mahdollisimman suuri, pienimmillään 15 metriä halkaisijaltaan.

Juoksutuksen aikana juoksuttaja pysyy keskellä ympyrää paikallaan, mutta suuntaa itsensä koko ajan kohti hevosta. Tuntuma löytyy helpoiten, kun liinasta pidetään samalla tavalla kiinni kuin ratsastettaessa.

Juoksutusta
Juoksutusta Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Liinaa ei koskaan saa kiertää käden ympärille. Liina ei saa osua maahan, jottei hevonen astu sen päälle. Kerätessä liinaa lyhyemmäksi kannattaa ottaa ensiksi yksi iso lenki ja tehdä seuraavasta aina vähän pienempi, jolloin välttyy paremmin turhilta solmuilta.

Juoksutusta
Juoksutusta Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Eri askellajeihin pyydetään ääniavulla ja raipan liikkeellä. Pysäyttäessä käytetään myös ääntä ja raippa siirretään hevosen eteen. Jos energiaa on paljon ja pysäyttäminen ei tunnu onnistuvan, liinasta ei silti kannata kiskoa. Paras tapa on lähteä hitaasti liinaa kerien kulkemaan kohti hevosta, jolloin hevonen usein ymmärtää hidastaa.

Suuntaa vaihdettaessa juoksuttaja kävelee ympyrältä pysähtyneen hevosen luokse.

– Hevonen ei saa tulla sisäympyrälle, vaan sen on odotettava paikallaan, Aime huomauttaa.

Ympyrällä juokseminen on hevoselle raskasta puuhaa, joten puolta tuntia kauempaa ei kerrallaan kannata juoksuttaa.

Juoksutusta
Juoksutusta Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

– Alku- ja loppuverryttelyt voi tehdä taluttamalla, jolloin ei tarvitse kävellä ympyrällä, Aime vinkkaa.

Vaihtelua ja mielekkyyttä puuhaan saa esimerkiksi puomeilla ja kavaleteilla, sekä ympyrän paikkaa siirtämällä sekä sitä pienentämällä ja suurentamalla.

Teksti: Veera Ojola

edit: tekstin ulkoasua korjattu 5.5.2017

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.