Muistatteko Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen vuonna 2010? Se kesti maaliskuusta lokakuuhun ja pysäytti lentoliikenteen lähes koko Euroopassa.
Aiemminkin tulivuorenpurkaukset ovat jättäneet jälkensä liikuntavälineiden historiaan. Vuonna 1815 indonesialaisella Sumbawan saarella sijaitseva Mount Tamboran tulivuori purkautui kolmen kuukauden ajan. Se surmasi kymmeniätuhansia ihmisiä ja sen ilmakehään syöksemä pöly aiheutti niin sanotun kesättömän vuoden 1816. Yhdysvaltain itärannikolla kasvukausi lyheni jopa 100 päivää.
Kahdella pyörällä pysyy pystyssä, kun etupyörässä on ohjaus.
Euroopassakin oli pula rehuviljasta, jota ei aina riittänyt hevosille. Tämä sai noin kolmekymppisen aristokraattiseen perheeseen syntyneen saksalaisen keksijän Karl Draisin etsimään ratkaisua ihmisen liikkumiseen ilman hevosta. Hän oivalsi, että kahdella pyörällä pysyy pystyssä, kun etupyörässä on ohjaus. Syntyi Laufmaschine, juoksukone eli dandy-horse, keikarinhevonen eli nykytermein potkupyörä.
Matka potkupyörästä polkupyörään sellaisena kuin me sen tunnemme kesti vielä viitisenkymmentä vuotta, mutta keksijä Karl Drais ei pysähtynyt. Hänen nimensä elää vielä toisessa liikkuvassa keksinnössä, resiinassa, englanniksi draisine.
Resiinaa monikaan ei ole ohjannut, mutta polkupyörä elää yhä voimakkaana. Suomessakin tehdään polkupyöriä. Mutta miten pitkä on suomalaisen polkupyörän historia? Missä polkupyöriä on meillä tehty? Ja ennen kaikkea: minkä nimisiä polkupyörämerkkejä Suomessa on tehty? Pasi Heikura keskustelee aiheesta Pyöräilyperinneyhdistys Vanhojen velojen puheenjohtaja Markku Lahtisen kanssa.