Hyppää pääsisältöön

The Leftovers: Lostin luojan katastrofimysteeri

The Leftovers-sarjan Kevin Garvey (Justin Theroux)
The Leftovers-sarjan Kevin Garvey (Justin Theroux) Kuva: Yle/HBO the leftovers

140 miljoonaa ihmistä katoaa eri puolilla maailmaa yht'äkkiä ja jälkeäkään jättämättä. Kolmen vuoden kuluttua tapahtumien syy on yhä selvittämättä. Tästä tilanteesta käynnistyy HBO:n tuottama The Leftovers, jonka avauskausi uusitaan Kakkosella ja Areenassa. Esitysajat ovat epäsäännöllisiä, joten ne kannattaa tarkistaa ao. linkin takaa. Toinen, aiemmin Ylen kanavilla esittämätön kausi käynnistyy 1.3.2018.

Lue myös: HBO-sarjojen viikko: Looking, Banshee ja The Leftovers jatkuvat Ylen kanavilla

Mitä tehdä seuraavaksi, kun plakkarissa on yksi 2000-luvun suosituimmista ja spekuloiduimmista tv-sarjoista?

Tätä on saattanut kysyä itseltään Damon Lindelof (s. 1973), joka toimi Lostin showrunnerina eli pääkäsikirjoittajana ja luovana johtajana sen kaikkien kuuden tuotantokauden ajan.

Vastaus on - parin elokuvakäsikirjoituksen ja Ultimate Wolverine vs. Hulk -animaation ohella - HBO:n tuottama katastrofidraama The Leftovers (2014- ).

Lindelof on luonut sarjan kirjailija Tom Perrottan kanssa tämän samannimisen romaanin pohjalta. Perrottan aiemmista teoksista on kuvattu kaksi kiitettyä elokuvaa, Alexander Paynen läpimurto-ohjaus Election (1999) ja Little Children (2006).

The Leftoversin ytimessä on koko ihmiskuntaa järisyttänyt tragedia. Kaksi prosenttia maapallon väestöstä on kadonnut samalla kertaa, täysin selittämättömästi.

Post-apokalyptinen The Leftovers on synkkä, hidastempoinen - ja kertakaikkisen loistava. (James Poniewozik, Time)

Sen jälkeen ei mikään tietenkään ole ennallaan. Etenkin kun asia pysyy arvoituksena.

Sarjan alussa massakatoamisesta on kulunut kolme vuotta. Tapahtumapaikkana on Mapletonin pikkukaupunki New Yorkin osavaltiossa.

Kriisi on jättänyt jälkensä kaikkien elämään. Poliisipäällikkö Kevin Garveyn (Justin Theroux) perhe on pienoiskoossa kiteytymä erilaisista reagointitavoista.

Vaimo Laurie (Amy Brenneman) on liittynyt salaperäiseen Guilty Remnant-kulttiin ja poika Tom (Chris Zylka) yhteiskunnan ulkopuolella toimivan henkiparantajan joukkoihin.

Teini-ikäinen tytär Jill (Margaret Qualley) tempoilee angstin, apatian ja hedonismin välillä. Garvey itse yrittää vain pysyä kasassa.

Lindelof ja Perrotta punovat The Leftoversissa monitahoista draamaa. Kuten Timen James Poniewozik kirjoittaa, sarja ei käsittele niinkään sitä, miksi katatrofi tapahtui vaan sitä, kuinka ihmiset siitä selviävät.

Se on hedelmällinen lähtökohta monenlaisten teemojen käsittelylle, oli sitten kyse uskon, toivon ja rakkauden kaltaisista perusasioista, yhteisöjen mekanismeista tai ihmisyyden koko olemuksesta.

Henkilögalleria on laaja - mukana lisäksi mm. kultista kiinnostuvaa naista esittävä Liv Tyler ja ex-Doctor Who Christopher Eccleston - ja katselukokemus kiistatta haastava.

Monet aikaansa antaneet ovat kuitenkin sitä mieltä, että The Leftovers palkitsee vaivan moninkertaisesti.ue

Kommentit

Yle TV2