Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Lomamatka 80-luvulle pääkuva

Lomamatka 80-luvulle: paluu onnen aikaan?

Susanna Vainiola seisoo vuoden 1978 mallisen Pontiac Trans Amin edessä.
80-luvun matkaopas Susanna Vainiola. Susanna Vainiola seisoo vuoden 1978 mallisen Pontiac Trans Amin edessä. Kuva: Yle/Laura Pohjavirta trans am

”Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin? Kertoisinko kylmyyden, vaiko laadun vammojen? Ehei! Kertoisin aivan ainutlaatuisesta kokemuksesta, jonka vain kerran elämässään kokee. Vain kerran ollaan Lomamatkalla 80-luvulla. Vain kerran, tällä mahtavalla porukalla. Uskomaton kokemus.” – Marko, yksi matkalaisista.

80-luvulla elämä on ollut Suomessa parhaimmillaan, ilmoitti joka kolmas vastaaja Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä. Halusimme tietää oliko asia todellakin näin ja teimme ihmiskokeen nimeltä Lomamatka 80-luvulle. Loimme sarjaa varten olosuhteet, jotka simuloivat mahdollisimman tarkasti 80-lukua: stailasimme tusinan verran ihmisiä 80-luvun tyyliin olkatoppauksin, permanentein ja lumipestyin farkuin ja lähetimme heidät ajanmukaisilla autoilla noin 30 vuotta ajassa taaksepäin. Takaisin tultuaan he osaisivat kertoa, oliko silloin kaikki todellakin paremmin.

Viikon mittaisella aikamatkallaan lomamatkalaiset pääsevät hyppäämään Juha Kankkusen ralliauton kyytiin, säveltävät ja sanoittavat Pelle Miljoonan avustamana hyväntekeväisyysbiisin ja pääsevät jumppaamaan Anne Sällylän johdolla. Lomamatkalaiset tekevät taidetta ARS 83 -näyttelyn hengessä ja treenaavat 80-luvun suomalaista menestyslajia amerikkalaista jalkapalloa.

autokunta, jolla on viikon reissun jälkeen eniten noppia, saa palkinnoksi 80-luvun kesäauton

Matka suuntaa Helsingistä Riihimäen kautta kohti Lounais-Suomea - Loppea, Lietoa, Turkua, Uuttakaupunkia ja Poria - palaten takaisin Helsinkiin. Matkalaiset keräävät heille annetuista tehtävistä karvanoppia ja autokunta, jolla on viikon reissun jälkeen eniten noppia, saa palkinnoksi 80-luvun kesäauton.

Yhdeksänosaisen sarjan oppaana aikamatkalla toimii radio-ohjelma Lakattujen Varpaankynsien Susanna Vainiola ja sarjan kertojana tunnelmoi legendaarinen Tapani Ripatti.

  • Sankarivirtahevon uskomaton selviytymistarina piiritetyssä Leningradissa

    Satoja tuhansia ihmisiä kuoli nälkään — virtahepo pelastui

    Syksyllä 1941 talvi tulee varhain. Maa saa lumipeitteen jo lokakuun lopulla. Saksalaisten ja suomalaisten sotajoukkojen piirittämän Leningradin taivasta halkovat saksalaisia pommikoneita haravoivat valonheittäjät. Saartorenkaaseen on jäänyt 3,5 miljoonaa siviiliä ja eläintarhan häkissä pommeja säikkyvä afrikkalainen virtahepo. Pian piiritetyssä kaupungissa loppuu ruoka.

  • ”Ruumiimme te tapoitte, mutta henkemme elää”

    Sofia Hjulgrénin ja Alfred Kordelinin kohtalot 1918.

    Sisällissota kulminoituu kansanedustaja Sofia Hjulgrénin ja maatalousneuvos Alfred Kordelinin kohtaloihin. Kumpikin lähti köyhistä oloista, mutta päätyi eri puolille rintamaa. Toisen kuolema laukaisi sisällissodan, joka päättyi toisen kuolemaan. Unohdettu ja juhlittu – keitä he olivat? Sofia Hjulgrén vaikutti omalla synnyinpaikkakunnallani sata vuotta sitten.