Hyppää pääsisältöön

Ruoka-Suomen kuvakisa on ratkennut

Omalta pihalta poimittuja
Ruoka-Suomi kuvakisan voittaja: Omalta pihalta poimittuja :) Omalta pihalta poimittuja Kuva: Mervi M. Utria ruokakuva

Ruoka-Suomen kuvakisaan oli määritelty ilkeänhankala rajaus, kun kysymys oli ruokakuvakisasta: ruokakuva jossa ei saa olla valmista annosta!

Ruoka-Suomi kuvakilpailun satoa
Ruoka-Suomi kuvakilpailun raati työskentelee Ruoka-Suomi kuvakilpailun satoa Kuva: Yle / Marika Kecskeméti kuvakilpaili

Yle Kulttuurin ja Yle Teeman kilpailuun lähetettiin tunnisteella #ruokasuomi 161 oivaltavaa ja hienoa kuvaa. Kuvissa oli taitavasti kartettu valmiin annoksen tematiikkaa esimerkiksi ajoittamalla kuvanotto ruoanvalmistusvaiheeseen, joissain tapauksissa aikaan aterian jälkeen. Myös raaka-ainetulkintoja oli paljon. Jotkut ajallisesti lähempänä keittiötoimintaa, jotkut vasta orastavina ituina pellolla tai laiduntavina nelijalkaisina. Raaka-aineilla leikitteleviä kuvia tuli myös hymyilyttävän paljon, samoin tulkintoja siitä mitä on annos ilman annosta; pelkistetyimmillään tyhjä lautanen, joka pitää sisällään lupauksen tulevasta.

Voittajakuvan valinta oli raadin mielestä vaikea ratkaisu, sillä kilpailukuvat olivat keskenään niin erilaisia ja hankalasti arvioitavissa yhtäläisillä kriteereillä: painotetaanko valinnassa kuvan hauskuutta vai vakavuutta, huolellista sommitelmaa vai sattumaa, nokkeluutta vai syväfilosofista lähestymiskulmaa?

Voittajaksi valikoitui loppujen lopuksi kuva, joka oli raadin mielestä harmonisen kaunis, mietitty asetelma, jossa kuitenkin oli lupaukseen tulevasta makunautinnosta kätketty vaivihkainen huumori.

Raadin valinta oli subjektiivinen. Joku toinen raati olisi kenties valinnut toisin.

Ruoka-Suomi kiittää kaikkia osanottajia ja kannustaa jatkossakin suhtautumaan ruokaan ja ruokailuun ei täysin vakavasti.

Voittajakuvan ottaja saa palkinnoksi Samaen keittiöstä tutun setin, eli hernekeittopurkin ja laatupuukon. Oheisessa videossa kerrotaan miten tätä palkintoa käytetään.

Kunnianmaininnan saaneet kuvat saavat palkinnoksi kananmunan kuutioittajan. Carl Barksin Aku Ankkaan mielikuvittamat kulmikkaat munat ovat totta!

Palkinnot lähetetään saajilleen lähiaikoina.

Kunniamaininnat:

Sulanut jäätelötötterö maassa
nimimerkki: pasirasamaki: Icecream Sulanut jäätelötötterö maassa Kuva: pasirasamaki pasi räsämäki
Kissa nuolaisemassa tyhjää ruokakuppia
Nimimerkki: t0t: Makoisa ruokahetki, jotain oleellista kuitenkin puuttuu. Kissa nuolaisemassa tyhjää ruokakuppia Kuva: T0T kuvakisan voittajat
Katiomin kuva sitruunoista simassa
Nimimrkki: Katiomi: Inkiväärisima Katiomin kuva sitruunoista simassa Kuva: katiomi katiomi
kaalinpää
Nimimerkki: Komisantto: Kaalilaatikko kaalinpää Kuva: skontto sami kontto
Valkosipulia kasvamassa
Nimimerkki: Biodyngardener: Garlic update Valkosipulia kasvamassa Kuva: biodyngardener henri murto
Muffinsivuokia pellillä
Nimimerkki: Tai: muffinsit Muffinsivuokia pellillä Kuva: Tai kuvakisan voittajat
ruokavälineitä ja aineksia ripoteltuna pöydälle
Nimimerkki: Alisa W / Suusta suuhun: Ruokataivas ruokavälineitä ja aineksia ripoteltuna pöydälle Kuva: Alisa W kuvakisan voittajat
Hauen ruoto hangella
Nimimerkki: Tonsku: Hauki oli kala Hauen ruoto hangella Kuva: Tonsku kuvakisan voittajat
sian kärsä näkyy aidan välistä
Juha Lampinen: Possun toivomus: "Syökää KANAA!” sian kärsä näkyy aidan välistä Kuva: Juha Lampinen kuvakisan palkitut
Mies veneessä nostamassa verkkoa
Elisa Karhula: Kalastaja Mies veneessä nostamassa verkkoa Kuva: Elisa Karhula kuvakisan voittajat

Ruoka-Suomi kuvakilpailun raatilaiset:

Muusikko Samae Koskinen ja aterimet kädessä
Samae Koskinen Muusikko Samae Koskinen ja aterimet kädessä Kuva: Yle / Anne Hämäläinen ruoka-suomi

Samae Koskinen, Ruoka-Suomen juontaja

Olen Samae Koskinen, laulaja ja lauluntekijä Itä-Helsingistä. Pidän itseäni ruoan harrastajana, teen sitä mielelläni ja nautin sen syömisestä. Olen ollut kasvissyöjä kohta kaksikymmentä vuotta, mutta se ei vaikuta siihen, etten voisi kokea jokaisena päivänä jotain uutta ja kiehtovaa aiheen äärellä.

Valokuvataiteilija Tuomo Manninen
Tuomo Manninen Valokuvataiteilija Tuomo Manninen Kuva: Tuomo Manninen ruoka-suomi

Tuomo Manninen, valokuvataiteilija

Ruoka on tarkoittanut minulle tarpeen tyydyttämistä, välttämätöntä pahaa ja seurustelua. Nykyiselle minulle, perheenisälle, ehkä eniten pientä seikkailua. Ruoka on useimmiten ennenlaittamatonta: idea löytyy jostain blogista tai keittokirjasta, kaupoissa se alkaa pikkuhiljaa hahmottua ja illansuussa ateria saa muotonsa.
Keittiö on niitä harvoja paikkoja maailmassa jossa Aasta tulee aina B - kunhan vain jaksaa hauduttaa tarpeeksi pitkään.

Vanha lukko
Vanha lukko Kuva: Yle / Marika Kecskeméti vanha lukko

Marika Kecskeméti, ohjelmapäällikkö, Yle Teema
Kun teini-ikäisenä päätin ryhtyä kasvissyöjäksi, piti kouluun viedä omat eväät ja ravintoloissa tarjottiin vetistä kukkakaalia edamkuorrutuksella. Tuli uusi aika ja ruokakulttuurin vallankumous, tulivat maailman maut ja ravintolapäivät ja ruoka muuttui hifistelyn kohteeksi. Entä jos seuraava trendi olisi arkiruoka? Arkiruokapäivänä unohtaisimme kilpavarustelun ja tarjoaisimme ystävillemme hyvää seuraa ja mutkatonta, rakkaudella tehtyä kesäkeittoa tai makaronilaatikkoa.
Kuvavalintani olkoon siksi ovikello, kotini satavuotias, hyvin palvellut ovikello.
Tuottaja Jouko Salokorpi
Jouko Salokorpi Tuottaja Jouko Salokorpi Kuva: Sari Vuoristo jouko salokorpi

Jouko Salokorpi, Ruoka-Suomen tuottaja

Kerro minulle mitä syöt, niin minä kerron mikä tai kuka sinä olet. Näinhän sanotaan. Tämän perusteella olen ruokaihmisenä platypus eli vesinokkaeläin. Menemättä sen syvemmälle kyseisen otuksen lajityyppiominaisuuksien yksityiskohtiin, tämän vertauskuvan tarkoituksena on yrittää kertoa, että jonain päivänä riemastun kun saan eteeni punajuuriliemessä marinoitua elintarvikesavea kevyesti soijalla ja tuoreinkiväärillä maustetun kuusenkerkkäsiirapin kanssa, ja jonain toisena päivänä annos rapeita kalapuikkoja on juuri se mitä ihminen kaipaa. Lähes täydellinen kaikkiruokaisuus on siis ominaisuus jota itseni suhteen kannustan. Lipeäkalassa ja mämmissä tosin menee raja.
Nyt odotan että pääsen jatkamaan viime kesänä aloitettua rosvopaistikokeilujen sarjaa. Aamulla kun aloittaa, iltakymmeneltä saattaa olla jo ateria valmis.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri