Hyppää pääsisältöön

Suomi hurmasi auringollaan 1960-luvun matkailijat

Upeita järvimaisemia, kauniita hiekkaharjuja ja kesäistä saaristoa tarjosi 1960-luvun Suomi kesämatkailijalle. Hienossa, mustavalkoisessa filmissä esitellään kesäinen paratiisi, jonne sopii turistin tulla.

Lepoa ja nähtävää kaipaava matkailija löytää Suomesta kaiken haluamansa, todistellaan vuonna 1961 kuvatussa filmissä.

Matka alkaa Hangosta ja jatkuu aurinkoiseen Naantaliin ja Turun saaristoon. ”Välkehtivä vesi ja kauniit laivareitit tarjoavat matkailijoille monia nautintoja.”

”Itä-Suomen kaupungeista Lappeenranta lienee kesäisin viehättävin. Elämä kaupungissa on vilkasta. Laivat tulevat ja menevät, ja ehkä tässä onkin eräs syy Lappeenrannan kuuluisuuteen turistipaikkana.”

Nähtävää riittää myös muualla. Savonlinna, Punkaharju, Lahti, Päijänne ja Helsinki kuuluvat myös kesämatkailijoiden kohteisiin.

Yksi kohteista on tietenikin Olavinlinna, joka on ”Pohjoismaiden kaunein ja parhaiten säilynyt keskiaikainen linna”.

Filmin selostajan mukaan Suomen teiden kunto on parantunut ”viime vuosina” merkittävästi. ”Vanhat lossit on kuitenkin syytä eliminoida pois, koska matkustaja ei halua niissä menettää aikaa”, filmissä muistutetaan.

Bussipysäkki
Turistin kulkuneuvo voi olla myös bussi. Bussipysäkki Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
Väkijoukko laivan kannella
Laivassa matka sujuu rattoisasti. Väkijoukko laivan kannella Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
laiva
Laivamatkailu oli suosittua jo 60-luvulla laiva Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakkappaus
Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto