Hyppää pääsisältöön

Suomi hurmasi auringollaan 1960-luvun matkailijat

Upeita järvimaisemia, kauniita hiekkaharjuja ja kesäistä saaristoa tarjosi 1960-luvun Suomi kesämatkailijalle. Hienossa, mustavalkoisessa filmissä esitellään kesäinen paratiisi, jonne sopii turistin tulla.

Lepoa ja nähtävää kaipaava matkailija löytää Suomesta kaiken haluamansa, todistellaan vuonna 1961 kuvatussa filmissä.

Matka alkaa Hangosta ja jatkuu aurinkoiseen Naantaliin ja Turun saaristoon. ”Välkehtivä vesi ja kauniit laivareitit tarjoavat matkailijoille monia nautintoja.”

”Itä-Suomen kaupungeista Lappeenranta lienee kesäisin viehättävin. Elämä kaupungissa on vilkasta. Laivat tulevat ja menevät, ja ehkä tässä onkin eräs syy Lappeenrannan kuuluisuuteen turistipaikkana.”

Nähtävää riittää myös muualla. Savonlinna, Punkaharju, Lahti, Päijänne ja Helsinki kuuluvat myös kesämatkailijoiden kohteisiin.

Yksi kohteista on tietenikin Olavinlinna, joka on ”Pohjoismaiden kaunein ja parhaiten säilynyt keskiaikainen linna”.

Filmin selostajan mukaan Suomen teiden kunto on parantunut ”viime vuosina” merkittävästi. ”Vanhat lossit on kuitenkin syytä eliminoida pois, koska matkustaja ei halua niissä menettää aikaa”, filmissä muistutetaan.

Bussipysäkki
Turistin kulkuneuvo voi olla myös bussi. Bussipysäkki Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
Väkijoukko laivan kannella
Laivassa matka sujuu rattoisasti. Väkijoukko laivan kannella Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
laiva
Laivamatkailu oli suosittua jo 60-luvulla laiva Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakkappaus
 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973. Pakkasesta huolimatta vastaanotto Suomessa oli lämmin.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto