Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Kintut housuissa vai housut kintuissa?

keltainen polkupyöräteline
Pyörät viedään käsistä! Pyöräkauppa yllätettiin housut kintuissa! keltainen polkupyöräteline Kuva: Wikimedia Commons pyöräteline

Nasevat kielikuvat ovat joskus niin nasevia, että sellaista tekee mieli käyttää, vaikka tarkkaan ottaen aihetta ei olisikaan.

Ilmiantajanimimerkit Papa ja JB olivat kumpikin löytäneet tällaisen YLEn nettisivuilta maaliskuussa, kun toimittaja raportoi polkupyöräkaupan uusista virtauksista. Toimittaja pyrki kärjekkäimpään mahdolliseen ilmaisuun näin: Pyöräkauppa yllätettiin housut kintuissa – uusi hittipyörä viedään käsistä.

Papa pohtii pyöräkaupan tilaa näin: - Olisi toivottavaa, että asia ei olisi näin, sillä tulla yllätetyksi housut kintuissa tarkoittaa tilannetta, jossa asianomainen on tekemässä jotakin hyvin noloa tai kiellettyä ja tulee yllätetyksi itse teossa. Avoimeksi jää, mitä noloa läskipyörien kauppaan liittyy. Toivottavasti ei mitään, vaan kyseessä on vain läskipyörän lähteminen käsistä – mikä sekään ei ole aivan ongelmaton ilmaus.

Toimittajien tehtävänä ei kai kuitenkaan ole toistaa kaikkia kuulemiaan tolkuttomuuksia

JB pohtii toimittajan etiikkaa näin: - Pönttö ilmaus on peräisin jutussa haastatellulta henkilöltä, mutta toimittajien tehtävänä ei kai kuitenkaan ole toistaa kaikkia kuulemiaan tolkuttomuuksia – eikä varsinkaan nostaa niitä jutun otsikkoon.

Mikä on aivan totta. Niinpä Aristoteleen kantapään housufraasien ylihenskeli määrääkin toimittajan polttamaan läskiä pyöräilemällä koko ensi kesän ajaksi. Polje polje, kyllä ketjua riittää!

Kommentit
 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

  Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

  Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri