Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaatti: Pysäköinti sallittu 1000 vuoden ajan

Viikingit kantavat venettä. Olaus Magnuksen teoksen kuvitusta.
Millaista oli elämä hämeenlinnalaisen parkkipaikan alla siihen aikaan, kun kuvan viikingit vaikuttivat toisaalla Pohjolassa? Viikingit kantavat venettä. Olaus Magnuksen teoksen kuvitusta. Kuva: Wikimedia Commons viikingit

Sipulia käytetään monesti elämän ja ties minkä vertauskuvana, mutta ainakin maaperän kerrosten tutkimiseen se sopii täydellisesti. Sopivissa paikoissa maan kaivaminen vie kaivajansa satoja vuosia taaksepäin jokaisella lapioniskulla. Ja kun monilla asuinpaikoilla on asuttu tuhansiakin vuosia, maansiirtotyöt ovat aina jännittävä urakka.

Maaliskuun lopulla kuulijanimimerkki Kuikka näki Ylen nettisivuilla jutun, jonka kirjoittaja oli tempautunut muinaiskaivausten jännitykseen hiukan liikaakin. Otsikko kertoi nimittäin seuraavaa: Kairaukset paljastavat millaista elämä oli parkkialueen alla Hämeenlinnassa 1000 vuotta sitten.

Millaisia parkkialueita mahtoi olla 1000 vuotta sitten?

Kuikka kysyy: ”Millaisia parkkialueita mahtoi olla 1000 vuotta sitten?” Hyvä kysymys! Vuonna 1015 elettiin sydänkeskiaikaa ja viikinkiajan loppua, Tanskan kuningas Knut Suuri valloitti Englannin, Kiovan ruhtinas Vladimir suuri kuoli ja Norjassa kiellettiin hurjat berserkkisoturit. Aikaa auton keksimiseen oli vielä monta sataa vuotta. Todennäköisesti tuolloin ei siis eletty pysäköintialueiden alla katakombeissa, vaikka nykyisten parkkipaikkojen kohdalla varmaan elettiinkin täyttä keskiaikaista elämää.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri