Hyppää pääsisältöön

Ilmastonmuutoksen mittarit

Tohtori Hannah Fry ja lämpötilakäyrä
Tohtori Hannah Fry ja lämpötilakäyrä Kuva: BBC ilmastonmuutoksen mittarit

Kaiken, mitä jokaisen pitäisi tietää ilmastonmuutoksesta, voi tiivistää kolmeen lukuun.

Maapallon ilmasto muuttuu. Ilmastonmuutoksen ymmärtäminen on yksi kaikkien aikojen suurimmista tieteellisistä hankkeista. Tutkimuksen valtava laajuus on kuitenkin tehnyt siitä myös etäisen ja vaikeasti käsitettävän asian. Informaatiota on tulvaksi asti, ja on vaikea tietää, mitkä yksittäiset tiedonjyvät ovat uskottavia ja mitkä eivät.

BBC:n tiededokumentti keskittyy kolmeen tärkeään lukuun. Kun ymmärtää näiden lukujen merkityksen, tietää riittävästi ilmastonmuutoksesta.

95% – todennäköisyys, jolla ilmastonmuutos aiheutuu ihmisen toiminnasta

0,85° C – maapallon laajuinen keskimääräinen lämpötilan nousu viimeisten 130 vuoden aikana

1 000 000 000 000 tonnia – määrä hiiltä, jonka yhteensä voimme päästää ilmakehään, ennen kuin päästöt alkavat uhata ihmiskunnan eloonjäämistä.

Dokumentissa perehdytään hämmästyttäviin menetelmiin, joilla tutkijat ovat onnistuneet tiivistämään monimutkaisen ilmiön täsmällisiin lukuarvoihin.

Esimerkiksi alun perin Guinness-oluen makunautinnon parantamiseksi kehitetty projekti mullistikin tilastojen käytön ilmastotutkimuksessa. Myös kultakaivosten tekniikka on yhteydessä ilmastotutkimukseen, ja vuosisatojen aikana tehdyt meren lämpötilojen mittaukset ovat valtava tiedon aarreaitta.

  • Ilmastonmuutoksen mittarit (Climate Change by Numbers), Britannia 2015. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa