Hyppää pääsisältöön

”Kreivi on onnellisten nuorten tekemä elokuva”, muistelee Peter von Bagh kohuohjaustaan

Kirsti Wallasvaara ja Pertti Ylermi Lindgren elokuvassa Kreivi
Kirsti Wallasvaara ja Pertti Ylermi Lindgren Kirsti Wallasvaara ja Pertti Ylermi Lindgren elokuvassa Kreivi pertti ylermi lindgren

"Kreivi tehtiin suurten odotusten tilassa." Peter von Bagh ohjasi elokuvaksi 76 kertaa kihloissa olleen naistenmiehen Pertti Ylermi Lindgrenin tarinan.

”Se on onnellisten nuorten tekemä elokuva”, sanoo Peter von Bagh (1943–2014) elokuvastaan Kreivi. Hän ohjasi sen nuorena miehenä kesällä 1970.

Ohjaaja esittelee itse tämän ainoaksi näytelmäelokuvakseen jääneen, kohutun ja parjatun, sittemmin kulttielokuvaksi nousseen työnsä.

"Kreivi tallettaa kummallisen hetken suomalaisen miehen ja naisen ongelmallisessa suhteessa, miehen paniikin, absurdin mielialan joka tunnettiin jo skandaalilehdistä. Se on jonkinlainen emotionaalinen todiste Suomen tilasta", von Bagh muistelee esittelyssä, joka on kuvattu kesällä 2013.

Dokumenttia ja fiktiota luovasti sekoittava Kreivi on kertomus omien sanojensa mukaan 76 kertaa kihloissa olleesta naistenmiehestä Pertti Ylermi Lindgrenistä (1936–2015). ”Kreivi” Lindgren oli esiintynyt aatelismiehenä Ruotsissa, istunut huijauksistaan vankilassa ja noussut 1960-luvun lopulla Suomessa kohujulkkikseksi. Lindgren julkaisi Jallu-lehdessä muistelmansa, joihin von Baghin elokuva perustuu.

Pertti Ylermi Lindgren
Pertti Ylermi Lindgren. Pertti Ylermi Lindgren pertti ylermi lindgren

Kreiviä esittää itse Kreivi. "Yhtäkkiä ymmärsin, että ainoa syy miksi haluan tehdä tämän elokuvan on se, että Pertti Ylermi näyttelee itse itseään", von Bagh sanoo. "Hän oli kuin luonnonvoima."

Kreivin naisia näyttelevät Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi, Elina Salo ja Kirsti Wallasvaara. "Mitään ei kirjoitettu ihan valmiiksi. Sen sijaan että olisin ohjannut minä ohjelmoin näyttelijöitä. Kaikki oli arvaamatonta, kaikki oli sattumaa, ja kaikki neljä näyttelijätärtä olivat hyvin nopeaälyisiä ja sanavalmiita", von Bagh kertoo.

"Toivoisin että tämä elokuva kertoo myös sellaisesta elokuvanteon ajasta, ennen nykyisiä rahoitusjärjestelmiä ja suurten odotusten tilassa, kun elokuvia tehtiin ikään kuin viattomammin ja lapsellisemmin kuin nykyaikana kukaan voi työskennellä", von Bagh sanoi. "Tästä syystä Kreivi suurine puutteineen on minulle itselleni läheinen elokuva."

Klassikoksi nousseen hurjan Nuoruustangon elokuvaan sävelsi Kaj Chydenius. Sanat ovat Anu Kaipaisen, ja laulun tulkitsee Kiti Neuvonen.

Kreivi esitettiin Teemalla elokuun lopulla 2013 osana 70-vuotispäiväänsä viettäneelle Peter von Baghille omistettua Teemalauantaita. Peter von Baghin esittely kuvattiin tähän teemailtaan.

  • Kreivi, Suomi 1971. Ohjaus Peter von Bagh. Kuvaus Lasse Naukkarinen. Pääosissa Pertti Ylermi Lindgren, Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi, Elina Salo ja Kirsti Wallasvaara. Tuotanto FJ-Filmi ja Filminor.


Pertti Ylermi Lindgren kertoo Lenita Airistolle, miten nainen valloitetaan

Kreivin kootut selitykset

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa