Hyppää pääsisältöön

Maailman korkein junarata vie Tiibetiin

Vuoden 2006 kesällä Kiina yhdisti Tiibetin valtavaan rautatieverkostoonsa. Rata Golmudista Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan nousee yli viiden kilometrin korkeuteen.

Matka Pekingistä Lhasaan vie kaksi vuorokautta. Tuona aikana maisema muuttuu jylhäksi ylängöksi ja rikas kaupunki vaihtuu valtavan valtion köyhimpään osaan.

Kiina liitti Tiibetin itseensä 1950-luvulla, mutta kuten toimittaja Katri Makkonen raportissaan kertoo, on Tiibet pyrkinyt itsenäisyyteen siitä lähtien. Alue oli pitkään myös suljettuna turisteilta, mutta osittain ikiroudan päällä kulkevan junayhteyden on tarkoitus nimenomaan houkutella turisteja ja yrityksiä alueelle.

Lukiolainen Yeshidroma kertoo, miksi juna Tiibetiin on hyvä. Junassa kuulee vain virallisen totuuden toisintoja.
Lukiolainen Yeshidroma toistaa virallista totuutta radasta. Junassa ei muunlaisia ajatuksia kuulekaan Lukiolainen Yeshidroma kertoo, miksi juna Tiibetiin on hyvä. Junassa kuulee vain virallisen totuuden toisintoja. Kuva: Yle kuvanauha atlas
Han-kiinalainen yrittäjä on matkalla Tiibetiin etsimään kauppamahdollisuuksia
Han-kiinalainen yrittäjä on matkalla Tiibetiin etsimään kauppamahdollisuuksia Han-kiinalainen yrittäjä on matkalla Tiibetiin etsimään kauppamahdollisuuksia Kuva: Yle kuvanauha kauppias

"Junalla on virallisesti neljä hyvettä. Se on kiinalaisen insinööritaidon huippunäyte, se tuo talouskasvua ja työtä vähemmistöille, yhdistää Kiinaa ja Tiibetiä ja avaa aluetta kaupalle ja turismille", kertoo Makkonen. Näiden virallisten totuuksien ohitse ei kukaan junamatkustaja uskalla puhua. Kiinassa poliittisista asioista on puhuttava varovasti ja Tiibetiin liittyvät asiat ovat hyvin poliittisia. Moni tiibetiläinen ei suostukaan vastaamaan Makkosen kysymyksiin itsenäisyydestä.

Junassa Makkonen haastattelee liikenaista, jonka matkan tarkoitus on etsiä sopivaa kohdetta kaupanteolle Tiibetissä. Vaikka junassa kukaan ei suostu rataa kritisoimaan, on rata saanut kritiikkiä nimenomaan siitä, että tuleva vauraus ei jää Tiibetiin vaan valuu rataa pitkin han-kiinalaisten, eli Kiinan suurimman etnisen ryhmän edustajien, taskuun.

Rata nousee korkeimmillaan noin 5 000 metriin, junassa onkin turvauduttava lisähappeen vuoristotaudin ehkäisemiseksi.

Junarata yhdistää Lhasan Pekingiin
Junarata yhdistää Lhasan Pekingiin Junarata yhdistää Lhasan Pekingiin Kuva: Yle kuvanauha junarata
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.