Hyppää pääsisältöön

Räsynukke

Robert Mitchum elokuvassa Räsynukke
Robert Mitchum, rakkaus ja viha. Robert Mitchum elokuvassa Räsynukke räsynukke

Vaarallisesta huijarisaarnaajasta kertova runollinen kauhuelokuva.
Teema torstaina 10.8.2017 klo 21.00. Areenassa vain suorana

'Night of the Hunter', 'metsästäjän yö', on melkein joka suhteessa harvinainen tapaus. 56-vuotiaan ihmisen esikoiselokuva on aina sellainen – – – Sen tekijä on yksi elokuvan historian suuria persoonallisuuksia, palvottu näyttelijä tai ehkä jonkinlainen 'monstre sacré', 'pyhä hirviö', kuten viehättävä ranskalainen sanonta kuuluu. Poikkeuksellisempaa on, että tämä 'monoliitti ja musta timantti' – kuten sitä on niin ikään rakastuneesti tituleerattu – on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia."
― Peter von Bagh: Elämää suuremmat elokuvat

Hieno englantilainen näyttelijä Charles Laughton ohjasi uransa aikana vain yhden elokuvan, The Night of the Hunter eli Räsynukke, josta tulikin yksi 1950-luvun amerikkalaisen rikoselokuvan hurjimmista saavutuksista. Tekoaikanaan sitä ei kuitenkaan juuri ymmärretty, vaan kriitikot murjoivat elokuvaa ja yleisö vältteli sitä. Laughton pettyi tähän vastaanottoon siinä määrin, että hän ei enää koskaan ohjannut toista elokuvaa. Räsynukke jäi myös kuuluisan elokuvakriitikon James Ageen viimeiseksi käsikirjoitukseksi (Ageen ainoa aikaisempi käsikirjoitus oli sekin ollut huippuluokan elokuvaan – Afrikan kuningattareen).

Suomessa Räsynukke joutui aluksi sensuurin kokonaan kieltämäksi, kenties siksi että yksi päähenkilöistä on saarnaajana esiintyvä ja kahta lasta jahtaava sarjamurhaaja. Mutta Räsynukke ei koetellut vain aikansa normeja, vaan se on yhä edelleen tunnelmiltaan aidosti pelottava, usein hätkähdyttävän moderni elokuva.

Itse tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun lamakaudelle. Nuori perheenisä on rahapulassaan osallistunut pankkiryöstöön ja ennen kiinnijäämistään paljastanut saaliin kätköpaikan kahdelle lapselleen. Vankilassa hän antaa tästä vahingossa vihjeen sellitoverilleen, huijarisaarnaaja Harry Powellille, jota Robert Mitchum esittää.

Vapauduttuaan Powell etsii lapset käsiinsä ja alkaa kosiskella heidän äitiään Willowia (Shelley Winters). Saarnaaja osaa halutessaan hurmata, mutta lapset vaistoavat hänessä piilevän pahuuden ja lähtevät pakomatkalle.

Erään tulkinnan mukaan Räsynukke on Vanhan ja Uuden testamentin välinen yhteenotto. Saarnaaja edustaa Vanhan testamentin jumalaa, tuota kiivasta vihan, koston ja suvaitsemattomuuden jumalaa. Uuden testamentin rakastavaa, huolehtivaa ja armahtavaa jumalaa taas edustaa tarinan vanha nainen (Lillian Gish), joka ottaa lapset suojelukseensa.

Tätä taistelua kuvaavat saarnaajan rystysiin tatuoidut sanat love ja hate – rakkaus ja viha – joiden avulla saarnaaja kertoo tarinan hyvän ja pahan välisestä taistelusta. Nuo tatuoinnit on sittemmin nähty monessa elokuvassa: Rocky Horror Picture Show, Do the Right Thing ja Martin Scorsesen Cape Fear. Ja kukapa näyttelikään Robert De Niron roolin Cape Fearin 1960-luvun alkuperäisversiossa, ellei juuri Robert Mitchum.

Räsynukke hakee raamatullisen jykevään hyvän ja pahan taisteluunsa aineksia myös saduista ja kansantarinoista. Lasten pakomatka luonnon helmassa ja eläinten vartioimana tuo elokuvaan aivan erilaisia mytologisia aineksia, mutta kaikesta huolimatta elokuva on ankkuroitu tiukan realistisesti kuvattuun lamakauden todellisuuteen ja puritaaniseen keskilännen Amerikkaan.

Stanley Cortezin hienossa kuvauksessa yhdistyvät pölyinen realismi, goottilaisen kauhutarinan varjot ja saksalaisen mykkäelokuvan ekspressionismi. Luontokuvat korostavat sadun ja viattomuuden tuntoja, kun taas D.W. Griffithin sentimentaalisten mykkäelokuvien vaikutus näkyy muussakin kuin niiden sankarittaren Lillian Gishin mukanaolossa. Kaikkien näiden ainesten ja esikuvien yhdistely tekee Räsynukesta ainutlaatuisen elokuvan.

Lopuksi täytyy vielä korostaa Robert Mitchumin roolityötä, joka huokuu aitoa uhkaa silloinkin kun hänen saarnaajansa on hurmaavimmillaan. Ja sitten kun hänen hahmonsa ei enää kätke riivattua pahuuttaan, voi melkein kuvitella itse paholaisen astuneen maan päälle.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

 • Räsynukke (The Night of the Hunter), USA 1955. Ohjaus Charles Laughton. Pääosissa Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish.

Elokuvan edellinen esitys Teemalla oli kesäkuussa 2015 Sodankylän elokuvajuhlien teemaviikolla. Räsynukke nähtiin Teemalla myös syksyllä 2007 osana Aki Kaurismäen valitsemien klassikkoelokuvien sarjaa.

Robert Mitchum ja veitsi elokuvassa Räsynukke.
Robert Mitchum ja veitsi elokuvassa Räsynukke. elokuvat,Räsynukke,Robert Mitchum

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

 • Isältä tyttärelle – patriarkaalisen Franzan perheen tarina tasa-arvoisemmaksi muuttuvassa Italiassa

  Patriarkaalisen italialaisperheen tarina 30 vuoden ajalta

  Italialaisessa Isältä tyttärelle -sarjassa (Di padre in figlia) seurataan venetolaisen tislaamoyrittäjän perhettä 1950-luvun lopulta kahdeksankymmentäluvulle. Kiinnostavan sarjan keskiöön nousevat vahvat ja vapautuvat naiset, jotka saavat yhä enemmän jalansijaa yhteiskunnassa. Isältä tyttärelle alkaa Teemalla keskiviikkona 2.8.2017.

 • Eksoottinen Patakakkonen Pohjoismaissa

  Jaakko Kolmonen vierailee Tanskassa ja Islannissa.

  Patakakkonen-ohjelman kotistudiossa valmistettiin ruokia kaukomailta, mutta lähempiin ruokamaihin Jaakko Kolmonen matkusti itse paikan päälle. Tällä viikolla seuraamme keittiömestaria ja esitämme Kolmosen vierailut Islantiin sekä Tanskaan. Luvassa on siis smørrebrødejä sekä geysir-leipää!

 • Amiraali Yamamoto

  Suurelokuva Japanin laivaston komentajasta

  Japanilainen amiraali Yamamoto vastusti sotaa Yhdysvaltoja vastaan mutta päätyi johtamaan sitä maalleen ja itselleen tuhoisin seurauksin.

 • Thomas Crownin tapaus

  Steve McQueen pankkirosvona romanttisessa jännärissä

  Romanttinen jännityselokuva tyylikkäästä pankkirosvosta, joka saa peräänsä sinnikkään vakuutustutkijan.

 • Räsynukke

  Amerikkalaisen rikoselokuvan hurjimpia saavutuksia.

  "Tämä 'musta timantti' on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia."

 • Blue Jasmine

  Woody Allenin draama rahattomasta seurapiirinaisesta

  Woody Allenin draamassa nähdään Cate Blanchett Oscar-roolissa omaisuutensa ja hermonsa menettäneenä seurapiirinaisena.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!