Hyppää pääsisältöön

Räsynukke

Robert Mitchum elokuvassa Räsynukke
Robert Mitchum, rakkaus ja viha. Robert Mitchum elokuvassa Räsynukke räsynukke

Vaarallisesta huijarisaarnaajasta kertova runollinen kauhuelokuva.
Teema torstaina 10.8.2017 klo 21.00. Areenassa vain suorana

'Night of the Hunter', 'metsästäjän yö', on melkein joka suhteessa harvinainen tapaus. 56-vuotiaan ihmisen esikoiselokuva on aina sellainen – – – Sen tekijä on yksi elokuvan historian suuria persoonallisuuksia, palvottu näyttelijä tai ehkä jonkinlainen 'monstre sacré', 'pyhä hirviö', kuten viehättävä ranskalainen sanonta kuuluu. Poikkeuksellisempaa on, että tämä 'monoliitti ja musta timantti' – kuten sitä on niin ikään rakastuneesti tituleerattu – on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia."
― Peter von Bagh: Elämää suuremmat elokuvat

Hieno englantilainen näyttelijä Charles Laughton ohjasi uransa aikana vain yhden elokuvan, The Night of the Hunter eli Räsynukke, josta tulikin yksi 1950-luvun amerikkalaisen rikoselokuvan hurjimmista saavutuksista. Tekoaikanaan sitä ei kuitenkaan juuri ymmärretty, vaan kriitikot murjoivat elokuvaa ja yleisö vältteli sitä. Laughton pettyi tähän vastaanottoon siinä määrin, että hän ei enää koskaan ohjannut toista elokuvaa. Räsynukke jäi myös kuuluisan elokuvakriitikon James Ageen viimeiseksi käsikirjoitukseksi (Ageen ainoa aikaisempi käsikirjoitus oli sekin ollut huippuluokan elokuvaan – Afrikan kuningattareen).

Suomessa Räsynukke joutui aluksi sensuurin kokonaan kieltämäksi, kenties siksi että yksi päähenkilöistä on saarnaajana esiintyvä ja kahta lasta jahtaava sarjamurhaaja. Mutta Räsynukke ei koetellut vain aikansa normeja, vaan se on yhä edelleen tunnelmiltaan aidosti pelottava, usein hätkähdyttävän moderni elokuva.

Itse tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun lamakaudelle. Nuori perheenisä on rahapulassaan osallistunut pankkiryöstöön ja ennen kiinnijäämistään paljastanut saaliin kätköpaikan kahdelle lapselleen. Vankilassa hän antaa tästä vahingossa vihjeen sellitoverilleen, huijarisaarnaaja Harry Powellille, jota Robert Mitchum esittää.

Vapauduttuaan Powell etsii lapset käsiinsä ja alkaa kosiskella heidän äitiään Willowia (Shelley Winters). Saarnaaja osaa halutessaan hurmata, mutta lapset vaistoavat hänessä piilevän pahuuden ja lähtevät pakomatkalle.

Erään tulkinnan mukaan Räsynukke on Vanhan ja Uuden testamentin välinen yhteenotto. Saarnaaja edustaa Vanhan testamentin jumalaa, tuota kiivasta vihan, koston ja suvaitsemattomuuden jumalaa. Uuden testamentin rakastavaa, huolehtivaa ja armahtavaa jumalaa taas edustaa tarinan vanha nainen (Lillian Gish), joka ottaa lapset suojelukseensa.

Tätä taistelua kuvaavat saarnaajan rystysiin tatuoidut sanat love ja hate – rakkaus ja viha – joiden avulla saarnaaja kertoo tarinan hyvän ja pahan välisestä taistelusta. Nuo tatuoinnit on sittemmin nähty monessa elokuvassa: Rocky Horror Picture Show, Do the Right Thing ja Martin Scorsesen Cape Fear. Ja kukapa näyttelikään Robert De Niron roolin Cape Fearin 1960-luvun alkuperäisversiossa, ellei juuri Robert Mitchum.

Räsynukke hakee raamatullisen jykevään hyvän ja pahan taisteluunsa aineksia myös saduista ja kansantarinoista. Lasten pakomatka luonnon helmassa ja eläinten vartioimana tuo elokuvaan aivan erilaisia mytologisia aineksia, mutta kaikesta huolimatta elokuva on ankkuroitu tiukan realistisesti kuvattuun lamakauden todellisuuteen ja puritaaniseen keskilännen Amerikkaan.

Stanley Cortezin hienossa kuvauksessa yhdistyvät pölyinen realismi, goottilaisen kauhutarinan varjot ja saksalaisen mykkäelokuvan ekspressionismi. Luontokuvat korostavat sadun ja viattomuuden tuntoja, kun taas D.W. Griffithin sentimentaalisten mykkäelokuvien vaikutus näkyy muussakin kuin niiden sankarittaren Lillian Gishin mukanaolossa. Kaikkien näiden ainesten ja esikuvien yhdistely tekee Räsynukesta ainutlaatuisen elokuvan.

Lopuksi täytyy vielä korostaa Robert Mitchumin roolityötä, joka huokuu aitoa uhkaa silloinkin kun hänen saarnaajansa on hurmaavimmillaan. Ja sitten kun hänen hahmonsa ei enää kätke riivattua pahuuttaan, voi melkein kuvitella itse paholaisen astuneen maan päälle.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

 • Räsynukke (The Night of the Hunter), USA 1955. Ohjaus Charles Laughton. Pääosissa Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish.

Elokuvan edellinen esitys Teemalla oli kesäkuussa 2015 Sodankylän elokuvajuhlien teemaviikolla. Räsynukke nähtiin Teemalla myös syksyllä 2007 osana Aki Kaurismäen valitsemien klassikkoelokuvien sarjaa.

Robert Mitchum ja veitsi elokuvassa Räsynukke.
Robert Mitchum ja veitsi elokuvassa Räsynukke. elokuvat,Räsynukke,Robert Mitchum

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!