Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Pasi Lyytikäisen puheenvuoro

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen. Kuva: Yle/Laila Kangas pasi lyytikäinen

Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä Musiikkitalon lämpiössä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 27.5.2015 vuorossa oli säveltäjä Pasi Lyytikäinen.

Yhteinen musiikki

Säveltäjän työtä pidetään yksinäisenä. Säveltäjä ei tee työtään kuitenkaan umpiossa, sillä sävellykset syntyvät usein jonkun tilaamana. Itselleni on tärkeää kuunnella ja keskustella tilaajan kanssa tulevasta teoksesta. Joskus tilaajalla saattaa olla visio tai kehys teosta varten. Useimmiten musiikissa tämä kehys tarkoittaa kokoonpanoa ja kestoa. Jos tilaaja on muusikko, joka tilaa teoksen itselleen, hänellä saattaa olla toiveita teoksen luonteestakin. Usein sävellysprosessin aikana lähetän teoksesta pieniä näytteitä muusikoille kommentoitavaksi. Kommenteilla voi olla suurikin merkitys sävellyksen lopulliselle ilmiasulle.

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen pitää puheenvuoron Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 27.5.2015.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen pitää puheenvuoron Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 27.5.2015. Säveltäjä Pasi Lyytikäinen pitää puheenvuoron Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 27.5.2015. Kuva: Yle/Laila Kangas pasi lyytikäinen

Pisimmillään vietynä yhteistyö voi olla jopa yhteistä tekijyyttä, kuten viime syksyisessä Kuopion torille sijoittuneessa teoksessani, jossa esittäjillä ja yleisöllä oli suuri rooli teoksen muodon ja sisällön rakentumisessa.

Vuosien mittaan sävellystyöstä on tullut minulle yhä yhteisöllisempää toimintaa. Tälle muutokselle löytyy selitys myös luonteestani. Vihaan yksinäisyyttä ja yksinoloa.

Yhä useammin sävellän muualla kuin työpöytäni äärellä: Kahviloissa, sukulaisten luona mökillä, täällä Musiikkitalossa, julkisissa kulkuneuvoissa ja jopa konserttien aikana.

Yhteisöllistä säveltäjätoimintaa on säveltäjillä myös varsinaisen sävellystyön ulkopuolella. Säveltäjät ovat kysyttyjä asiantuntijoita erilaisiin kulttuurialan luottamustehtäviin. Työskennellessäni Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa olen saanut ympärilleni ison määrän kollegoja eri taiteenaloilta, joiden kanssa jatkuvassa vuorovaikutuksessa pohdimme taiteen olemusta, merkitystä ja tulevaisuutta.

Joka syksyistä Pasimusic-festivaalia rakentaessani yhteisöllisyydellä on valtava merkitys. Ilman lukuisten ihmisten ja yhteisöjen apua ja tukea Pohjois-Savossa ja eri puolilla maailmaa festivaalia ei olisi.

Yhteisöllisyys on myös muuttunut sosiaalisen median myötä viime vuosina. Se on antanut taiteilijoille uusia mahdollisuuksia: Sosiaalisen median avulla olen tutustunut yleisööni ja Twitterin käyttäjien aloitteesta ja toimesta on järjestetty jopa sävellyskonserttini.

Osoitan lopuksi sanani säveltäjille, muusikoille ja yleisölle:

Musiikki on parhaimmillaan yhdessä tekemistä. Etsiydytään toistemme luo.

Pasi Lyytikäinen

#sibelius150 #ajassasoi

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua