Hyppää pääsisältöön

Vaatteita netistä omilla mitoilla

Nainen katselee vaatteita kaupassa
Kuva: AP Graphics Bank. Nainen katselee vaatteita kaupassa vaate

Oletko joskus vaatteita ostaessasi harmitellut, kun puseron hihat ovat liian pitkät tai housut kiristävät? Tai sitä, että vaate sopii muuten hyvin, mutta väri on aivan väärä? Pian kaikki nämä ongelmat saattavat olla ohi! Tampereen teknillisen yliopiston vetämässä hankkeessa kehitetään uutta vaatteiden tuotantotapaa, jossa asiakas voisi internetissä suunnitella itselleen täydellisesti sopivan vaatteen.

Suunnittelu tapahtuu verkossa toimivan mallinuken avulla. Mallinukkea sen kehittäjät kutsuvat avattareksi. Homma alkaa siitä, että asiakas muokkaa mallinuken omien mittojensa mukaiseksi, kertoo professori Heikki Mattila Tampereen teknillisestä yliopistosta.
- Asiakas voi käydä joko jonkinlaisessa bodyskannerissa teettämässä kuvan itsestään. Tai sitten tietokoneelle vain syötetään perinteiseen tapaan omat mitat senttimetreissä, professori Mattila kertoo.

Kun tietokoneohjelma saa asiakkaan mitat, avatar muuttuu asiakkaan kokoiseksi. Omien ruumiinmuotojen lisäksi mallinukelle voi halutessaan vaihtaa myös omat kasvot. Kun mallinukke on oikean kokoinen ja näköinen, sen päälle voi alkaa sovitella vaatteita myyjän valikoimista. Nukke kävelee ruudulla ja esittelee vaatteita edestä ja takaa.

Vaatetta voi nuken päällä muokata melkein mielin määrin, kertoo professori Mattila.
- Vaatteeseen voi valita värin ja kuviot ja erilaisia yksityiskohtia, vaikkapa ottaa hupparista hupun pois tai lisätä taskuja. Vaatteesta voi tehdä löysemmän tai tiukemmin istuvan, selittää professori.

Mittamuutoksia voi myös tehdä. Myyjän tarjoamiin shortseihin saa siis lyhyemmät tai pidemmät lahkeet, puseroon lyhyet tai pitkät, löysät tai tiukat hihat, hameen helmasta senttejä pois tai pituutta lisää. Asiakas siis suunnittelee itselleen likipitäen mittatilausvaatteen!

Vaate kotiin parissa päivässä

Kun asiakas on räätälöinyt vaatteen mieleisekseen, hän tilaa vaatteen internetin kautta myyjältä. Tilaus välittyy suoraan tehtaalle, joka valmistaa vaatteet pitkälti automaattisesti.

Tuotantoprosessi on nopea.
- Digitaalipaino painaa kuviot raakakankaalle ja automaattileikkuri leikkaat palat irti, kertoo Heikki Mattila.

Aivan ilman ompelijoita tehdas ei kuitenkaan toimi; heitä tarvitaan ompelemaan vaatteet osista valmiiksi. Tuotantoprosessi on kuitenkin niin nopea, että vaate on asiakkaan kotona pari-kolme päivää sen jälkeen kun tilaus on tullut tehtaalle.

Tuotanto takaisin Eurooppaan

Nykyään Suomessa myytävistä vaatteista tehdään jo lähes 90 % Kaukoidässä, sellaisissa maissa kuin Kiina, Intia ja Bangladesh. Tamperelaisten vetämän projektin yhtenä tavoitteena onkin tuoda vaatteiden valmistusta takaisin Eurooppaan.

- Räätälöityjä vaatteita valmistavat tuotantolinjat olisivat pieniä. Yksi linja voisi olla Tampereella, yksi Helsingissä, yksi Tukholmassa. Asiakashan voi olla missä tahansa, koska kaikki tehdään internetin kautta, Mattila kuvailee.

Räätälöityjä vaatteita kannattaisi valmistaa myös Suomessa.

Professori siis uskoo, että räätälöityjä vaatteita kannattaisi valmistaa myös Suomessa. Luottamustaan hän perustelee sillä, että uusi tuotantomalli vähentäisi myyjäpuolen kustannuksia.
- Kun vaatteiden myyjät ostavat ne pitkällä toimitusajalla Kaukoidästä, osumatarkkuus on hyvin huono. Keskimäärin 1/3 vaatteista joudutaan myymään alennuksella ja samaan aikaan parhaiten myyvät vaatteet loppuvat kesken. Varastojenkin täytyy olla isoja.
- Tässä uudessa järjestelmässä tällaisia haittoja ei ole, koska tuote valmistetaan vasta sitten, kun tilaus on tehty, Mattila selittää.

Todennäköisesti asiakkaalle räätälöidystä t-paidasta tulisi kuitenkin kalliimpi kuin valmiina kaupasta ostetusta paidasta. Professori Mattila kuitenkin uskoo, että hintaero ei olisi kovin suuri.

Hanke etenee nopeasti

Vuoden 2016 loppupuolella päästään kaupalliseen toimintaan kiinni.

Tamperelaisten koordinoimassa projektissa on mukana yhdeksän eri partneria eri puolilta Eurooppaa. Tietokoneen ruudulla muokattavaa interaktiivista mallinukkea kehitetään Sveitsissä, Geneven yliopistossa. Ensimmäinen pilottitehdas nousee keväällä 2016 Ruotsiin Båråsin yliopiston suojiin. Kokeilussa mukana on myös kaksi vaatteita myyvää yritystä ja it-asiantuntemusta.

Professori Heikki Mattila ennustaa, että räätälöityjä vaatteita saa netistä jo hyvin pian.
- Vuoden 2016 loppupuolella päästään kaupalliseen toimintaan kiinni.

Kommentit